Ειδησεογραφικό site

Λιβύη: Απορρίπτει την πρόταση του ΟΗΕ

18

Μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη -όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για τον έλεγχο εδαφών και κοιτασμάτων πετρελαίου – απορρίφθηκε από τη μια από τις δύο πλευρές σήμερα, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, δήλωσε βουλευτής.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης για την εξουσία, που έχει παραλύσει την χώρα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει μεταφέρει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας από τον Αύγουστο του 2014, όταν μια συμμαχία ισλαμιστών κατέλαβε την Τρίπολη, ανακοινώνοντας τον σχηματισμό δικής της, αντίπαλης κυβέρνησης.

Η απόφαση για την απόρριψη της πρότασης αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν, που παρουσίασε το προσχέδιο της πρότασης τη Δευτέρα, ο οποίος συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν μήνες, μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

Το διεθνές αναγνωρισμένο κοινοβούλιο απαγόρευσε στους αντιπροσώπους της να ταξιδέψουν στην Γερμανία για μια συνάντηση με ευρωπαίους ηγέτες και ηγέτες χωρών της βόρειας Αφρικής, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του Λεόν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο βουλευτής Τάρεκ αλ Τζουρούσι από το Τομπρούκ, όπου εδρεύει η Βουλή.
«Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε την απόρριψη της πρότασης», εξήγησε ο ίδιος.

Ήταν η τέταρτη πρόταση του Λεόν για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υπέβαλε τη Δευτέρα, με αντιπροσώπους και των δύο παρατάξεων να αναμένεται να ταξιδέψουν στην Γερμανία, πριν επιστρέψουν για διαβουλεύσεις και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στο Μαρόκο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Η πρόταση του ΟΗΕ κάνει λόγο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η θητεία της οποίας θα έχει διάρκεια ενός έτους. Επικεφαλής της θα τεθεί ένας πρωθυπουργός που θα έχει δύο αντιπροέδρους και θα προεδρεύει ενός υπουργικού συμβουλίου με πλήρη εκτελεστική εξουσία.
Ο Τζουρούσι δήλωσε πως οι βουλευτές εναντιώθηκαν στην πρόταση η Βουλή των ισλαμιστών στην Τρίπολη να αντιμετωπιστεί ως ισότιμο μέρος. «Η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τη νομιμότητα του εκλεγμένου κοινοβουλίου», εξήγησε.

Η συμφωνία διακηρύσσει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι η μόνη νομοθετική εξουσία. Καλεί ακόμη να σχηματιστεί ένα Κρατικό Συμβούλιο με 120 μέλη, που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα απαρτίζεται από μέλη της βουλής της Τρίπολης. Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις από σκληροπυρηνικούς που προτιμούν τη λύση με στρατιωτικά μέσα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.