Ειδησεογραφικό site

Λίστα Λαγκάρντ: Ελεύθερος χωρίς όρους και ο Ιωάννης Διώτης

34

Ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος αφέθηκε, μετά την απολογία του στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, Ι. Παπακώστα και Δ. Καβαλάρη, ο πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κ. Ιωάννης Διώτης.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΟΔΕ είχε κληθεί να απολογηθεί για  τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαγωγής εγγράφου αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν υποστηρίζοντας ότι το 2012 ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για έλεγχο όλων των εμβασμάτων της τελευταίας 12ετίας άνω των 100.000 ευρώ που εστάλησαν σε ξένες τράπεζες, ενώ όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αυτό που γνώριζε ήταν πως η επίμαχη λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής, δηλαδή παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Οσον αφορά το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου που αφορά στην αναπαραγωγή του usb ο Γιάννης Διώτης υποστήριξε ότι προέβη στην αντιγραφή της λίστας προκειμένου να μπορεί να την επεξεργαστεί και για να μην καταστρέψει το αρχείο που είχε στα χέρια του και δεν είχε κανένα άλλο δόλιο κίνητρο.

Χθες είχε απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννης Καπελέρης, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανένα όρο.

Και ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε απολογία από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς για το κακούργημα της απιστίας, ενώ του καταλογίζεται ότι δεν διενήργησε έλεγχο στους 2.062 καταθέτες της επίμαχης λίστας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο γραφείο των ανακριτών, ο κ. Καπελέρης -σύμφωνα με πληροφορίες- επανέλαβε πως πήρε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και πως ουδέποτε πήρε εντολή να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο.

Μάλιστα, όπως φέρεται να τόνισε, στη σύσκεψη που έγινε στις 24.1.2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού, εκείνος τους είπε ότι θα γίνει έλεγχος, αλλά θα τους ενημερώσει ο ίδιος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξάγει.

«Δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Έλαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα και μόνο προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας» αναφέρει ο κατηγορούμενος στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές.

Και όλα αυτά, την ώρα που αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή ή μη του Γ. Παπακωνσταντίνου και των συγγενικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.