Ειδησεογραφικό site

Κώστας Λαπαβίτσας: Η κυβέρνηση έπεσε σε διπλή παγίδα – Μόνη λύση η έξοδος από το ευρώ

109

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε εξαιρετικά υψηλό τίμημα για να παραμείνει ζωντανή. Την άποψη αυτή διατυπώσει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Ταυτοχρόνως ασκεί σκληρή κριτική στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης που όπως υποστηρίζει έπεσε σε διπλή παγίδα και αναγκάστηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα.

Επισημαίνει ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα αλλά επειδή δεν είναι τόσο αισιόδοξος γι’ αυτό υποστηρίζει -από τον τίτλο κιόλας του άρθρου- ότι για να νικήσει η Ελλάδα τη λιτότητα θα πρέπει να απελευθερωθεί από το ευρώ.

 

Στο άρθρο του, ο κ. Λαπαβίτσας, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ μετά από τρεις εβδομάδες απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων είναι ένας συμβιβασμός που επιτεύχθηκε κάτω από την οικονομική πίεση. Η μόνη αξία της για την Ελλάδα είναι ότι έχει κρατήσει τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και σε θέση να πολεμήσει μια άλλη ημέρα. Αυτή η ημέρα δεν είναι μακριά. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης τον Ιούνιο, και έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους για να κάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά τους προσεχείς τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστεί για να διαπραγματευθεί για τα εμπόδια αυτά και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της.

Το Φεβρουάριο, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έπεσε σε μια παγίδα από δύο μέρη:

Το πρώτο ήταν η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ρευστότητα, χωρίς την οποία θα σταματούσε η λειτουργία τους.

Το δεύτερο ήταν η ανάγκη του ελληνικού κράτους για τη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των χρεών και για την πληρωμή μισθών. Η ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, κυνικά περίμενε μέχρι η πίεση στις ελληνικές τράπεζες να φτάσει στο αποκορύφωμά της. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δεχτεί μια συμφωνία ή θα αντιμετωπίσει χαοτικές οικονομικές συνθήκες την επόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη.

Η συμφωνία που προέκυψε έχει επεκτείνει τη σύμβαση δανείου, δίνοντας στην Ελλάδα εγγυημένη χρηματοδότηση τεσσάρων μηνών, αλλά υπόκειται σε τακτική επανεξέταση από τα «όργανα», δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η χώρα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της«πλήρως και εγκαίρως». Επιπλέον, ότι θα επιδιώξει να επιτύχει «κατάλληλα» πρωτογενή πλεονάσματα, ότι θα απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα «επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους» και να αναλάβει «μεταρρυθμίσεις» που αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις του στο ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τους φόρους, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αντιστρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις, και να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για να παραμείνει ζωντανή. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα λόγω της οικτρής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι μια περίοδος συνεχούς αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες τον Απρίλιο όταν τα «όργανα» θα επανεξετάσουν την κατάσταση προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα απαραίτητα κονδύλια.
Πράγματι, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ο φόρος εισοδήματος καταρρέει, εν μέρει επειδή η οικονομία είναι «κατεψυγμένη» και εν μέρει επειδή οι άνθρωποι παρακρατούν τις πληρωμές με την προσδοκία της ανακούφισης από την έκτακτη φορολογική επιβάρυνση που τους επιβάλλεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το δημόσιο ταμείο θα βρεθεί κάτω από ασφυκτική πίεση ήδη από το Μάρτιο, όταν υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές του χρέους που πρέπει να γίνουν.

Αλλά ακόμη και αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση ξεπερνά αυτή τη στενωπό, τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης. Και η παγίδα του Φεβρουαρίου είναι ακόμα εκεί, και είναι έτοιμη πάλι.

Η στρατηγική που μας έδωσε την εκλογική επιτυχία ήταν η υπόσχεση να απελευθερώσει τον ελληνικό λαό από τη λιτότητας χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έχουν δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτό είναι αδύνατο, και είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την κατάρρευση ή τη συνολική παράδοση, πρέπει να είναι πραγματικά ριζοσπαστικός. Η δύναμή μας έγκειται αποκλειστικά στην τεράστια λαϊκή υποστήριξη που εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ταχέως μέτρα για την ανακούφιση εργαζομένων από τις τεράστιες πιέσεις των τελευταίων ετών: απαγορεύσεις κατασχέσεων σπιτιών, διαγραφή του εσωτερικού χρέους, επανασύνδεση των οικογενειών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση του κατώτατου μισθού, διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και παρακολούθηση από τα «ιδρύματα» θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη λαϊκή υποστήριξη μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.