Ειδησεογραφικό site

Κυπριακό: Προς επανέναρξη οι συνομιλίες εντός του Απριλίου

30

Για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Επίσης, ο κ. Έιντε δήλωσε ότι από τις σημερινές του επαφές αισθάνεται πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εντός μερικών εβδομάδων.

«Νομίζω» είπε ο κ. Έιντε, «ότι αυτή η άνοιξη θα είναι πολύ πιο ελπιδοφόρα απ’ ότι το περασμένο φθινόπωρο. Με καλό καιρό την άνοιξη, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κάποια αισιοδοξία και να πω ότι δεν θα είμαστε μόνο πίσω στη δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε τις συνομιλίες, να έχουμε μια ταχύτερη διαδικασία απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ανακοινωθεί, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές ότι αυτό είναι εφικτό μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλώ για αριθμό εβδομάδων, όχι μηνών».

Ο κ. Έιντε υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη οδηγία Navtex λήγει στις 6 Απριλίου και φαίνεται ότι η όλη εικόνα είναι τέτοια, που θα υπάρξει κλίμα, ώστε οι δυο πλευρές να πάνε πίσω στις συνομιλίες με βάση τις αρχικές θέσεις τους.

Υπάρχει σημαντική διεθνής στήριξη από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να συμβεί αυτό, είπε ο κ. Έιντε. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αυτό που λέω είναι η αίσθησή μου. Η αίσθησή μου είναι αίσθηση αισιοδοξίας ότι η άνοιξη θα φέρει νέα εποχή στην Κύπρο».

Σημείωσε πως υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα  και σε όλες τις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν κρίσεις, διακοπές και ούτω καθεξής. Αλλά δεν βλέπω, είπε ο κ. Έιντε, στην Κύπρο ένα πρόβλημα που είναι άλυτο. Εάν υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσω κάποιου είδους συμβιβασμού ή αμοιβαίας κατανόησης.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι περιμένει το συνομιλητή του (Νίκο Αναστασιάδη) στο τραπέζι. «Θεωρώ» σημείωσε «ότι είναι πολύ πιθανό εντός των πρώτων εβδομάδων του Απριλίου να μπορεί να ανακοινωθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με κάποιες ανακοινώσεις. Έτσι καταλάβαμε από τις συζητήσεις. Το κύριο είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.