Ειδησεογραφικό site

Κριτική Κινηματογράφου από το «Κ»

42

Του Νέστορα Πουλάκου

ble-dwmatioΤο μπλε δωμάτιο

Γαλλία – 2014. Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ. Σενάριο: Ματιέ Αμαλρίκ, Στεφανί Κλο. Παίζουν οι: Ματιέ Αμαλρίκ, Στεφανί Κλο. Διάρκεια: 76΄. Διανομή: Weird Wave.

Δυνατή ταινία μυστηρίου, που θυμίζει από Χίτσκοκ μέχρι Ρενέ, η οποία ξεχώρισε στις γαλλικές αίθουσες την περυσινή σεζόν, από έναν σκηνοθέτη-ηθοποιό με σημαντική καριέρα και στους δύο τομείς (το 2010 απολαύσαμε το «Τουρνέ στο Παρίσι»). Ο Ζουλιέν και η Εστέρ συναντιούνται κρυφά στο μπλε δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και κάνουν έρωτα. Αυτό έχει συμβεί οχτώ φορές τους τελευταίους έντεκα μήνες. Την τελευταία φορά, μια συνηθισμένη κουβέντα μεταξύ εραστών ακολούθησε τον έρωτά τους. Τουλάχιστον, έτσι πιστεύει ο Ζουλιέν, αφού για την Εστέρ σήμαινε κάτι το διαφορετικό.

holmesΟ κος Χολμς

Αγγλία, ΗΠΑ – 2015. Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον. Σενάριο: Τζέφρι Χάτσερ. Παίζουν οι: Ίαν ΜακΚέλεν, Λόρα Λίνεϊ. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: Seven Films/Spentzos Film.

Άρωμα από Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μας φέρνει αυτή η βρετανική παραγωγή του Μπιλ Κόντον, όπου ο βασικός του χαρακτήρας πρωταγωνιστεί! Αγγλία, 1947. Ο διάσημος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς είναι πλέον 93 ετών και ζει στο εξοχικό του στο Σάσεξ. Όταν πηγαίνει στο σινεμά και βλέπει τον εαυτό του σε κάποια ταινία, συνηθίζει να κουνάει με νόημα το κεφάλι του. Σχεδόν όλα όσα βλέπει είναι προϊόντα φαντασίας. Χρόνια σε απόσυρση, έχει αφοσιωθεί στον κήπο του. Οι μόνοι που ανέχεται να είναι κοντά του είναι η σπιτονοικοκυρά του, η κ. Μανρό, και ο μικρός της γιος, ο Ρότζερ. Μια ακόμα μεγάλη περιπέτεια περιμένει τον Χολμς, με επίκεντρο ένα θαύμα της βοτανολογίας και ένα μεγάλο ψέμα.

xaosΈνα μικρό χάος

Αγγλία – 2014. Σκηνοθεσία: Άλαν Ρίκμαν. Σενάριο: Άλαν Ρίκμαν, Τζέρεμι Μπροκ, Άλισον Ντίγκαν. Παίζουν οι: Κέιτ Γουίνσλετ, Άλαν Ρίκμαν, Στάνλεϊ Τούτσι. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: Odeon.

Ταινία εποχής, άκρως ατμοσφαιρική, με διάσημο καστ που χαρίζει διασκέδαση στα θερινά σινεμά. Η μαντάμ Σαμπίν ντε Μπαρά δεν είναι η πλέον φυσιολογική υποψήφια για να αναλάβει το ντεκόρ των κήπων των Βερσαλλιών, στο υπό κατασκευή ανάκτορο του Λουδοβίκου του 14ου. Θα βρεθεί όμως να εργάζεται υπό την επίβλεψη του διάσημου αρχιτέκτονα Αντρέ Λα Νοτρ, ενός ανθρώπου αυστηρών αρχών και πειθαρχίας. Καθώς όμως αρχίζει να ξεδιπλώνει τα ταλέντα της και τη νέα πνοή που είχε ανάγκη ένα τέτοιο σκηνικό, βρίσκεται να ελκύεται από τον αινιγματικό Λα Νοτρ και να μπλέκει στις ίντριγκες της βασιλικής αυλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.