Ειδησεογραφικό site

Κριτική κινηματογράφου από το «Κ»

45

Του Νέστορα Πουλάκου

Steve Coogan and Rob†Brydon in†Camogli, Italy

Ταξίδι στην Ιταλία

Αγγλία – 2014. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάικλ Γουίντερμποτομ. Παίζουν οι: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Ρόζι Φέλνερ. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: Filmtrade.

Οι κινηματογραφικές συνεργασίες του σκηνοθέτη Μάικλ Γουίντερμποτομ και του ηθοποιού Στιβ Κούγκαν χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο απολαυστικές, ξεκαρδιστικές. Τέσσερα χρόνια μετά το «Ταξίδι» στην ενδοχώρα της Αγγλίας, ο Γουίντερμποτομ κινηματογραφεί και πάλι το δίδυμο Κούγκαν-Μπράιντον, αυτή τη φορά σε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας αλλά και αυτογνωσίας στην Ιταλία και τις ομορφιές της. Έτσι αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά να παρουσιάσουν για λογαριασμό της εφημερίδας «The Observer» την κριτική τους για ορισμένα εστιατόρια. Ο Μπράιντον, πατέρας ενός μικρού παιδιού, κουρασμένος από τις ευθύνες του, αναζητά λίγη περιπέτεια. Ο Κούγκαν έχει περάσει μια περίοδο σκληρής δουλειάς στο Λος Άντζελες μακριά από το σπίτι του, αλλά τώρα βρίσκεται σε μια παύση από τη δουλειά.

makria-apo-to-plithos

Μακριά από το πλήθος

Αγγλία, ΗΠΑ – 2015. Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ. Σενάριο: Ντέιβιντ Νίκολς. Παίζουν οι: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μάικλ Σιν. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: Odeon.

Μεταφορά του κλασικού βιβλίου του Τόμας Χάρντι από τον Δανό auteur Τόμας Βίντερμπεργκ με λαμπερό χολιγουντιανό καστ. 19ος αιώνας. Η Μπαδσιμπά Εβερντίν είναι μια νεαρή παθιασμένη κοπέλα που επιθυμεί πάντα να έχει την απόλυτη προσοχή και τον θαυμασμό κάποιου άντρα. Και πετυχαίνει να τραβήξει όλα όσα θέλει όχι από έναν, αλλά από τρεις άντρες: τον Γουίλιαμ, έναν ευκατάστατο δηλωμένο εργένη σαραντάρη, τον λοχία Φρανκ Τρόι, έναν όμορφο και τολμηρό ξιφομάχο με ξαφνικές εξάρσεις βίας, και τον Γκάμπριελ, έναν απλοϊκό βοσκό που της κάνει πρόταση γάμου.

ksehasmenes-zwes

Ξεχασμένες ζωές

Αγγλία, Ιταλία – 2013. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ουμπέρτο Παζολίνι. Παίζουν οι: Έντι Μάρσαν, Τζόαν Φρόγκατ, Κάρεν Ντράρι. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: Feelgood Entertainment.

Τέσσερα από τα σημαντικότερα βραβεία στο προπέρσινο Φεστιβάλ Βενετίας γι’ αυτή την έξυπνη δραμεντί, ιδανική για θερινό σινεμά. Η δουλειά του σχολαστικού Τζον Μέι είναι να εντοπίζει τους συγγενείς όσων έχουν πεθάνει μόνοι και να οργανώνει τις κηδείες τους. Είναι τόσο παθιασμένος με τη δουλειά του, που προσπαθεί να καταλάβει τους ξεχασμένους «πελάτες» του μέσα από αυτά που έχουν αφήσει πίσω τους και τους συνοδεύει στην τελευταία τους κατοικία με σεβασμό κι αξιοπρέπεια. Μια μέρα, ο προϊστάμενός του του ανακοινώνει ότι γίνονται περικοπές και ότι δεν μπορεί να κρατήσει άλλο τη δουλειά του. Ο Τζον όμως έχει μια τελευταία υπόθεση, που θα τον οδηγήσει στην αποξενωμένη κόρη του τελευταίου του πελάτη. Οι δυο μοναχικές ψυχές έλκονται και ο Τζον θα δει τη ζωή διαφορετικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.