Ειδησεογραφικό site

Κριτική κινηματογράφου από το «Κ»

59

Του Νέστορα Πουλάκου

Χαμένος παράδεισος

Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Παναμάς – 2014. Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο. Σενάριο: Αντρέα Ντι Στέφανο, Φραντσέσκα Μαρτισάνο. Παίζουν οι: Τζον Χάτσερσον, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Άνα Ζιραρντό. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: Odeon.

Μεταξύ θρίλερ και περιπέτειας, αυτή η σκηνοθετικά δεξιοτεχνική δουλειά του πρωτοεμφανιζόμενου Αντρέα Ντι Στέφανο μας εισάγει στον ιλουστρασιόν κόσμο του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, χωρίς όμως να επικεντρώνεται τόσο σε αυτόν όσο στο τοξικό κακό που κάνει στους ανθρώπους γύρω του. Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά για τον Καναδό σέρφερ Νικ όταν φτάνει στην Κολομβία. Το τοπίο, ο τρόπος ζωής αλλά και ο απρόσμενος έρωτας του με την Μαρία θα τον «πείσουν» να μείνει για πάντα στη χώρα. Ώσπου ανακαλύπτει ότι η Μαρία είναι ανιψιά του Πάμπλο Εσκομπάρ, του θρυλικού εμπόρου κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής και γκάνγκστερ. Σύντομα θα μπλεχτεί κι αυτός στην ομερτά της φαμίλιας και θα πρέπει να παλέψει πολύ για να ξεφύγει.

agnosti-gi

Άγνωστη γη

Υεμένη, Κύπρος, Ελλάδα – 2012. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μανουέλ Ντε Κόκο. Παίζουν οι: Μανουέλ Ντε Κόκο, Σάγια Σαλέμ. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: Filmboy Pictures.

Η σινεφίλ αυτή ταινία του ελληνικής καταγωγής Μανουέλ Ντε Κόκο υπέστη λογοκρισία τόσο στην Υεμένη όσο και σε άλλες αραβικές χώρες. Ο «θόρυβος» που την συνοδεύει της έδωσε συμμετοχή στο Φεστιβάλ Γενεύης και τη Χρυσή Αφροδίτη στο Φεστιβάλ Κύπρου. Πρόκειται για το ντοκιουντράμα ενός σύγχρονου ναυαγού, από τους χιλιάδες που παραδέρνουν στη Μεσόγειο καθημερινά, στην Υεμένη και στην ευρύτερη περιοχή της Αραβικής Άνοιξης (το 2011) και των μουσόνων.

h-syntagh-ths-polet

Η συνταγή της Πωλέτ

Αυστρία – 2014. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σουνταμπέ Μορτεζάι. Παίζουν οι: Ραμασάν Μινκαΐλοφ, Ασλάν Ελμπιέφ. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: Seven Films/Spentzos Film.

Θυμίζοντας την ξεκαρδιστική βρετανική κωμωδία «Του θεού το χόρτο» με την απίθανη Μπρέντα Μπλέθιν (πίσω στο 2000), η γαλλική αυτή κωμωδία με την άλλοτε μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Κάρμεν Μάουρα («Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Αμαρτωλές καλόγριες»), μας λύνει στα γέλια με τη σούπερ γιαγιά που ανακαλύπτει τον κόσμο της μαριχουάνας για να βγάλει τα προς το ζην και να περνάει καλά. Μια αντισυμβατική γιαγιά λοιπόν που μπλέκει σε νέες περιπέτειες παρά τα χρόνια της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.