Ειδησεογραφικό site

Κριτική Κινηματογράφου από το «Κ»

68

Του Νέστορα Πουλάκου

astakosΟ αστακός

Η πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του διακεκριμένου σύγχρονου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος από την κορυφή των Καννών και την υποψηφιότητα για Όσκαρ με τον «Κυνόδοντα» γυρίζει τον «Αστακό» με τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσιλ Βάις, Λέα Σεϊντού κ.ά. Σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους και απελευθερώνονται στο Δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει στο Δάσος, όπου ζουν οι μοναχικοί, και εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

crimson_peakΠορφυρός λόφος

Η νέα ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, γνωστού από τον «Λαβύρινθο του Πάνα», παραδίδει ένα στυλιζαρισμένο θρίλερ ικανό να μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο ονειροφαντασίας. 19ος αιώνας. Μετά από μια οικογενειακή τραγωδία, η Εντίθ Κάσινγκ, μια εμπνευσμένη συγγραφέας, βλέπει την καρδιά της να διχάζεται ανάμεσα στην αγάπη της για τον παιδικό της φίλο και τους πειρασμούς που επιφέρει ένας μυστηριώδης ξένος. Προσπαθώντας να διαφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος και με την καρδιά σπασμένη από τον ξένο, θα βρεθεί στη Βόρεια Αγγλία, στην Κούμπρια, σε μια έπαυλη ανάμεσα σε όρη. Αλλά το οίκημα αυτό αναπνέει, ματώνει και… θυμάται.

ithakiΕπιστροφή στην Ιθάκη

Το άλλοτε «τρομερό παιδί» του γαλλικού σινεμά Λοράν Καντέ, ο οποίος είχε συγκινήσει το 2008 με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες «Ανάμεσα στους τοίχους», μεταφέρει Λεονάρδο Παδούρα στη μεγάλη οθόνη σε ένα φιλμ βαθιά ουμανιστικό. Πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μια ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησής τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, μετά από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα κι ο Έντι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ’ όλα μοιράζονται… όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.