Ειδησεογραφικό site

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τη Δευτέρα για νέα παροχή ELA

23

Ακόμα μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ με στόχο τη συνέχιση ή μη της παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 11:30 το πρωί ώρα Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την Παρασκευή, όταν το ΔΣ της ΕΚΤ είχε εγκρίνει την παροχή μέσω ELA επιπλέον ρευστότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Είναι γνωστό πως η ΕΚΤ, πέρα από τον ρόλο να διασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρωσυστήματος είναι ένας από τους τρεις Θεσμούς που η Ελλάδα διαπραγματεύεται για τους όρους τους νέου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Είναι εκείνη που κάθε βδομάδα αποφασίζει στη Φρανκφούρτη για την έγκριση παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους «μπαίνουν» στις δημοπρασίες εντόκων για να δανείζεται το ελληνικό κράτος, αφού δεν έχει άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου, η ΕΚΤ είναι αυτή που θα αποφασίσει – αν επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια – να επιβάλει περιορισμό κίνησης κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Πλην όμως το μόνο βέβαιο είναι πως για όσο διάστημα ο ELA είναι διαθέσιμος, το σενάριο επιβολής ελέγχων κεφαλαίων δεν μπορεί καν να υλοποιηθεί. Ωστόσο, ο ELA δεν μπορεί να συνεχισθεί ακόμα επί μακρόν χωρίς συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.