Ειδησεογραφικό site

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν μας έχει κάνει αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας

18

 

Κανένα αίτημα δεν έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού κοινωνικής προστασίας, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Ο Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας που θεσπίστηκε το 2001 ως μέσο αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κρατών-μελλών της Ευρώπης έχει στόχο την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών όπως φυσικές καταστροφές ή ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημειώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες πως ο μηχανισμός βρίσκεται στη διάθεση της Ελλάδας, καλώντας μάλιστα την ελληνική ηγεσία να κάνει αίτημα για ένταξη της.

Στον ίδιο τόνο είχε κινηθεί και ο Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε επιστολή του στην ελληνική ηγεσία τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, επέδειξε τέσσερις τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό, αναφέροντας φυσικά και τα διαθέσιμα χρήματα του μηχανισμού.

Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα πως δεν έχει γίνει κανένα αίτημα από την ελληνική πλευρά, συνεπώς η βοήθεια αυτή παραμένει δεσμευμένη και δεν είναι γνωστό προς το παρόν πότε θα γίνει αίτηση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πιθανότητα δυσκολίας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων λόγο των αυξημένων πιέσεων που προσθέτει το μεταναστευτικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας και πως δεν πιστεύει πως το μεταναστευτικό και η εφαρμογή των μέτρων συνδέονται κάπως.

Τέλος ανέφερε για άλλη μια φορά τη θέση της Επιτροπής πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.