Ειδησεογραφικό site

ΚΕΦΕνείον η ΝΔ

63

Του Γιάννη Χρηστάκου

Βαριά τραυματισμένη και με τον κίνδυνο της διάσπασης πιο ορατό από ποτέ, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται τώρα να βρει νέα ημερομηνία για τις εκλογές ανάδειξης αρχηγού μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής. Όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το «Καρφί» είναι αρκετά για να αναρωτηθεί κανείς εάν περισσεύει η ανικανότητα στο κόμμα αυτό ή εάν υπήρξε δάκτυλος σκοτεινών κύκλων για να μην πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η εκλογική διαδικασία. Μια σειρά γεγονότων και ντοκουμέντων είναι πάντως αρκετή για να ασχοληθεί με την υπόθεση η δικαιοσύνη, κάτι που θεωρείται βέβαιο με προσφυγή από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η Συγγρού.

Προκαταβολές χωρίς υπογραφή σύμβασης, ανυπαρξία ικανής ρήτρας διασφάλισης της ΝΔ απέναντι στην εταιρεία, αγορά ηλεκτρονικών συσκευών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς διαγωνισμό, παράδοση του εξοπλισμού χωρίς φορτιστές (!) στους χειριστές και εσωτερικά e-mail για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας συνθέτουν λίγα μόνο από τα στοιχεία μιας περίεργης υπόθεσης που θα κληθεί πλέον να διαλευκάνει η δικαιοσύνη.

Η ΚΕΦΕ ΚΑΙ ΤΟ… ΚΑΦΕΝΕΙΟ

 Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν ειδοποιηθεί από τους εκπροσώπους τους στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), που συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ότι κάτι τρέχει με την ετοιμότητα της Infosolution να διεξαγάγει ομαλά τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, είχε στείλει και επιστολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπου διατύπωνε τις ανησυχίες του για τη συναφθείσα σύμβαση. Ωστόσο, κάθε φορά που στην ΚΕΦΕ ζητούνταν πληροφορίες για το αν η διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο προχωρούσε ομαλά, υπήρχε η διαβεβαίωση από τον Αν. Παπαμιμίκο ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων πάντως λένε ότι τα πρακτικά που είναι μαγνητοφωνημένα αποδεικνύουν και κάτι ακόμα: ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητούσε ενημέρωση για την πορεία της τεχνικής ετοιμότητας, ο κ. Παπαμιμίκος απαντούσε «δεν είναι δουλειά σας». Στην πραγματικότητα, την ευθύνη για τη σύμβαση με την εταιρεία, τα οικονομικά στοιχεία και τη νομική ευθύνη για την όποια αντισυμβατική συμπεριφορά είχαν ο γενικός διευθυντής του κόμματος, κ. Τσιμάρας, και ο διευθυντής μηχανοργάνωσης, κ. Πέτσας. Στην ΚΕΦΕ υπήρχε η αρμοδιότητα διαρκούς ελέγχου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για όποια προβλήματα παρατηρούνταν, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας ομαλής σε μεγάλο βαθμό διαδικασίας.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ…

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Καρφί». η Νέα Δημοκρατία αγόρασε 1.800 tablets με τιμή 90 ευρώ το ένα. Δηλαδή δαπανήθηκαν 162.000 ευρώ. Όμως για την αγορά αυτή δεν έγινε κανένας διαγωνισμός ή τουλάχιστον δεν δημοσιοποιήθηκε κάτι τέτοιο, όπως έγινε και με την επιλογή της εταιρείας. Έτσι, η ΝΔ αγόρασε τους υπολογιστές και από αυτό το σημείο και μετά υπάρχει μια αλληλουχία πράξεων και γεγονότων που γεννούν πολλά ερωτήματα για πρόσωπα και πράγματα. Η Infosolution φέρεται να έχει λάβει προκαταβολή 150.000 ευρώ, προτού υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τη Νέα Δημοκρατία, και αυτό αποδεικνύεται από τα σχετικά παραστατικά. Τη Δευτέρα πριν από τις εκλογές, τα tablets άρχισαν να δίνονται στους υπευθύνους της εταιρείας και κατά έναν περίεργο τρόπο, που χρήζει διερεύνησης, το Σάββατο τα μέλη της ΚΕΦΕ ενημερώθηκαν ότι σχεδόν στα μισά από αυτά δεν υπήρχαν φορτιστές. Η είδηση μεταδόθηκε, αλλά έχει μεγαλύτερη βαρύτητα το πώς έγινε αυτό. Τα tablets, όπως όλοι γνωρίζουν, πωλούνται σε κουτί, που έχει μέσα όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, άρα και τον φορτιστή τους. Για να παραλάβει ένας χειριστής τον υπολογιστή του χωρίς φορτιστή, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι κάποιοι παρενέβησαν στις αποθήκες της Συγγρού. Δηλαδή κάποιοι μπήκαν στις αποθήκες, άνοιξαν τις συσκευασίες με τα tablets και αφαίρεσαν τους φορτιστές χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση γι’ αυτή την πράξη. Το φυσιολογικό θα ήταν να παραδοθούν στους ανθρώπους της εταιρείας τα tablets στα κουτιά τους, όπως αγοράστηκαν, σφραγισμένα, με όλα τα εξαρτήματα μέσα, άρα και τους φορτιστές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το «Καρφί», υπάρχουν και θα δοθούν στη δικαιοσύνη για την έρευνα ντοκουμέντα, με φορτιστές να βρίσκονται σε αποθήκες της Συγγρού, εκεί δηλαδή όπου προφανώς ανοίχτηκαν οι συσκευασίες και αφαιρέθηκαν! Αν όλα αυτά είναι αληθή, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους. Στο σημείο αυτό, η εταιρεία Infosolution δεν φέρει ευθύνη για το υλικό που παρέλαβε.

TΟ EMAIL ΠΟΥ «ΚΑΙΕΙ»

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την Κυριακή της ντροπής για τη ΝΔ, σύμβουλος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είχε στείλει e-mail στον διευθυντή μηχανοργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πέτσα, με το οποίο του ζητούσε να ενημερωθεί εάν είναι όλα καλά σχετικά με την τεχνική διαδικασία των εκλογών. Η απάντηση που έλαβε φέρεται να έδινε τη διαβεβαίωση ότι όλα βαίνουν καλώς και η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά. Όμως και τα πρακτικά της ΚΕΦΕ θα δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον ρόλο της Επιτροπής και το κατά πόσον μπορούσε να διακρίνει εάν η εταιρεία αυτή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της, μπορούσε πράγματι να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί χωρίς σοβαρά προβλήματα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι των τεσσάρων υποψηφίων φαίνεται να είχαν διαγνώσει εγκαίρως διάφορα προβλήματα, όμως όπως επικαλούνται οι εκπρόσωποι των τεσσάρων στην επιτροπή πάντοτε λάμβαναν τη διαβεβαίωση από τον κ. Παπαμιμίκο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν πολλά κενά, κανείς δεν κατάφερε να επιβάλει την πραγματοποίηση της δοκιμής αντοχής του συστήματος, της άσκησης προσομοίωσης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι εάν πράγματι υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν οι εκλογές.

ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σημειωτέον ότι όλοι γνώριζαν ότι προβλήματα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν, αλλά υπολόγιζαν ότι θα είναι τέτοια που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επί τόπου. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ τα μέλη της είχαν καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο για τις ενέργειες που θα έκανε η Επιτροπή ανήμερα των εκλογών σε περίπτωση που υπήρχαν διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα είχαν υπολογίσει ότι υπήρχε περίπτωση να αντιμετωπίσουν «αδικαιολόγητη κίνηση ψηφοφόρων από άλλες περιοχές σε άλλα εκλογικά κέντρα», αλλά και πιθανή πτώση του συστήματος, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2009, που το σύστημα «έπεσε» και δεν λειτουργούσε για πάνω από τρεις ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ντόρα Μπακογιάννη δημοσιοποίησε, έξι χρόνια μετά, τις αμφιβολίες της για το τι έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της… σκοτοδίνης στη διαδικασία του 2009. Όπως και να ’χει, σε όλους τους υποψηφίους υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το τι κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που ούτως ή άλλως δημοσιοποίησαν όλοι μετά το φιάσκο της Κυριακής.

Η σύμβαση και τα νομικά

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ερευνηθεί είναι οι όροι της σύμβασης που συνήψε η ΝΔ με την Infosolution. Για το θέμα αυτό είχε εγγράφως καταθέσει τις ενστάσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η σύμβαση αυτή δηλαδή δεν διασφάλιζε απόλυτα τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας κυρίως σε περίπτωση που η εταιρεία δεν κατάφερνε να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, όπως και τελικά έγινε. Η ρήτρα για την ασυνέπεια της εταιρείας ήταν μόνο 100.000 ευρώ αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της μια απλή ανάγνωση από νομικούς δείχνει ότι έχει μεγάλα κενά για τον ανάδοχο. Αυτό, σύμφωνα με εκπροσώπους τουλάχιστον δύο εκ των υποψήφιων αρχηγών, δείχνουν και προς τις όποιες ευθύνες του νομικού συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας που είχε την ευθύνη για την κατάρτιση του κειμένου. Όλα αυτά αποπνέουν μια δύσοσμη κατάσταση στην Συγγρού από τους πάνω ορόφους μέχρι και τα υπόγεια και καταδεικνύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο εκλογές δεν μπορεί να κάνει, αλλά ούτε να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα για ένα κόμμα εξουσίας. Οι βουλευτές, στη συνεδρίαση που έγινε προ ημερών, ανέδειξαν σημεία της δυσλειτουργίας της ΝΔ, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν για να υπάρξει πρόοδος. Για παράδειγμα, αρκετοί επισήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι εκλεγμένοι και πολύπειροι από την κοινοβουλευτική ομάδα να μην έχουν καμία δυνατότητα ανάμειξης και παρέμβασης στην τόσο σημαντική στιγμή της εκλογής νέου αρχηγού στο κόμμα τους. Επισημάνθηκε ακόμα ότι τα μέλη της ΚΕΦΕ που είχαν την αποκλειστική ευθύνη για τις εκλογές είναι διορισμένοι υπάλληλοι, με εξαίρεση τον πρόεδρο, που είναι ο γραμματέας και εκλέγεται από την Πολιτική Επιτροπή, σίγουρα όμως όχι από τους ψηφοφόρους από τους οποίους λαμβάνουν ψήφο οι βουλευτές. Όλα αυτά είναι θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών με τον νέο πρόεδρο που θα έχει.

Του χρόνου στις κάλπες;

Αυτές τις ώρες τα μέλη της ΚΕΦΕ αναμένουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με την εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, για να μπορέσουν να καθορίσουν τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία. Τις προηγούμενες μέρες δύο εκ των υποψηφίων πρότειναν συγκεκριμένες ημερομηνίες, 6 ή 13 Δεκεμβρίου. Δεν υπολόγισαν όμως το αυτονόητο, ότι τέτοιες δηλώσεις, χωρίς καν να γνωρίζουν εάν θα υπάρξει εταιρεία που θα αναλάβει και κυρίως πότε η ίδια μπορεί να δεσμευτεί ότι θα τις πραγματοποιήσει, μόνο κακό κάνουν στην παράταξή τους. Στο σημείο που βρίσκεται τώρα η ΝΔ, έχει αποφασιστεί ότι η εταιρεία που αναλαμβάνει θα κάνει πρώτα και δύο τεστ προσομοίωσης για την ομαλή λειτουργία του συστήματος και στη συνέχεια η ΚΕΦΕ θα ανακοινώσει επισήμως την ημερομηνία διεξαγωγής. Το αν αυτή θα μπορεί να είναι εντός του 2015 θα εξαρτηθεί από τις πολύ σοβαρές τεχνικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τα tablets που έχουν ήδη αγοραστεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή όχι; Τι έχει φορτωθεί μέσα σε αυτά; Είναι το σωστό υλικό για χρήση ή χρειάζεται να «αδειάσουν» και στη συνέχεια να εξεταστεί αν μπορούν να επαναφορτιστούν με τα σωστά στοιχεία; Για την ώρα, φαίνεται να έχει συζητηθεί ότι το δίκτυο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρτιότερο για τη μεταφορά των δεδομένων είναι ο ΟΤΕ και όχι η εταιρεία που είχε επιλεγεί από τους προηγούμενους. Η 13η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι μια νέα ημερομηνία για τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντα θα πρέπει να είναι χρήσιμη και η επόμενη Κυριακή για τυχόν επαναληπτικές, άρα στις 20 του μήνα. Μετά, λόγω γιορτών η επόμενη διαθέσιμη είναι η 10η Ιανουαρίου. Αν πάει για του χρόνου, οι ραγδαίες εξελίξεις θα βρουν τη ΝΔ στη σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα να δίνονται σφοδρές μάχες στη Βουλή χωρίς την απαραίτητη συγκέντρωση σε αυτές, αφού όλοι θα έχουν το μυαλό τους στις εσωκομματικές κάλπες.

 ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΗΞΕΡΕ;

Μεγάλες αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν θόρυβο έρχονται για τα έργα και ημέρες της εταιρείας Infosolution και τη σύνδεση των μετόχων της με ανθρώπους που βρίσκονταν στο κατώφλι υψηλών προσώπων της ΝΔ. Επίσης, έρχονται αποκαλύψεις και για άλλες δουλειές που είχε αναλάβει σε υπουργεία επί κυβέρνησης ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.