Ειδησεογραφικό site

Κασουλίδης: Δεν χρειάζεται άλλη αναδιάρθρωση το ρωσικό δάνειο της Κύπρου

35

Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί άλλη αναδιάρθρωση του δανείου που έλαβε από τη Ρωσία και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εγκαίρως, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ρωσία Γεώργιος Κασουλίδης.

Οπως αναφέρεται, το 2011, η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. για πέντε χρόνια, με ετήσιο επιτόκιο 4,5%. Το 2013, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τη Μόσχα αναδιάρθρωση του δανείου. Η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη λήξη του δανείου μέχρι το 2021 και να μειώσει το επιτόκιο στο 2,5%.

Εξάλλου, ο Πρεσβευτής κ. Κασουλίδης ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος χαιρετίζει τη δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών.

Η Κύπρος δεν ήθελε ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει την προσέγγισή της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τις οποίες η Κύπρος ήταν πάντα αποφασιστικά αντίθετη, δήλωσε εν συνεχεία στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Kύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

«Η Κύπρος ήταν πάντα πολύ προσεκτική και απρόθυμη στην χρήση κυρώσεων. Δεν ήμασταν ποτέ ευτυχείς με αυτή την πολιτική και το λέγαμε πως είναι λάθος. Ισως πληρώνουμε τώρα το τίμημα αφού η Ουκρανία απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας που έχουμε μαζί της», είπε ο κ. Κασουλίδης.

«Οι κυρώσεις δεν βλάπτουν μόνο τη Ρωσία, κάνουν παντού κακό. Αυτή ήταν πάντα η θέση μας», συνέχισε ο κ. Κασουλίδης.

Ανέφερε ότι μετά από την κυπριακή συμβολή στην συγκράτηση των κυρώσεων επιτυχανόταν πάντα μια συναίνεση στην ΕΕ, τονίζοντας πως “μετά από δική μας επιμονή  οι θυγατρικές των μεγάλων κρατικών τραπεζών στη Ρωσία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να είχαν αποκλειστεί και έχουν αποκλειστεί”.

Μιλώντας για τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο αερίου στα τουρκικο-ελληνικά σύνορα, σημείωσε πως η Λευκωσία δεν βλέπει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών ως «ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

Είπε πως η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να εγκαταλείψει το South Stream είναι κατανοητή και πρόσθεσε ότι η πρόθεση να φέρει έναν αγωγό μέσω της Τουρκίας είναι πλήρως σεβαστή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.