Ειδησεογραφικό site

«Καλά Χριστούγεννα» το μήνυμα της Τρόικας για το ελληνικό ζήτημα – Αναβλήθηκε άλλη μια τηλεδιάσκεψη – Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση σε νέα μέτρα

43

Τη γραμμή της παράτασης της εκκρεμότητας στο ελληνικό ζήτημα επιλέγουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Δείχνουν επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή ΠτΔ και νέα συμφωνία σε όλα.

Μετά και τη νέα αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεδιάσκεψης που από το ΥΠΟΙΚ προσπάθησε να περαστεί στα ψιλά λέγοντας ότι πρόκειται για προσωρινή αναβολή των επαφών με την τρόικα, γίνεται όλο και περισσότερα φανερό αυτό που ανεπίσημα διαμηνύουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για το σχέδιο των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως λένε πηγές από την τρόικα η απόφαση που έχει ληφθεί στα υψηλά κλιμάκια και στην οποία τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, είναι να παραταθεί η εκκρεμότητα στο ελληνικό ζήτημα μέχρι τη χειμωνιάτικη διακοπή των διεργασιών στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και έτσι ουσιαστικά να ενταθεί η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ, ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στέλνουν πλέον ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι τους δανειστές δεν τους απασχολεί το ιδεολογικό πρόσημο και το χρώμα του κυβερνητικού σχήματος στην Ελλάδα αλλά ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα με προοπτική και δυνατότητα εφαρμογής όσων θα συμφωνηθούν στην νέα διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει τα πάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η στάση του Σόιμπλε αλλά και των δανειστών με βάση το σημερινό πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα “υποδεικνύει” σε Σαμαρά-Βενιζέλο να επισπεύσουν τη διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα του πολιτικού πεδίου στη χώρα μας τουλάχιστον για τα επόμενα δυο-τρία έτη.

Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, λίγες ώρες αφότου η τρόικα έστειλε στο ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Εργασίας απαντητικό e-mail στις προτάσεις της Αθήνας για κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού το 2015 παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι
«δεν είμαστε πολύ μακριά» από συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι αρχικές πληροφορίες που ήθελαν τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας μεταξύ της τρόικα και της ελληνικής πλευράς, ανατράπηκαν καθώς σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι επαφές προσωρινά αναβλήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στην απόδοση του πακέτου που προτείνει η Αθήνα, και συγκεκριμένα ζητάει διευκρινίσεις στα 500 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμά ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση από την ενίσχυση του μέτρου συλλογής των αποδείξεων και της λαχειοφόρου αγοράς.

Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, από το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν διευκρινίσεις για την ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, κύκλοι του υπουργείου τόνισαν πως οι προτάσεις που έχουν υποβάλει μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση 120 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.

Βασικές πηγές εξοικονόμησης πόρων θα είναι οι διασταυρώσεις των συντάξεων θανάτου και ο έλεγχος των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας πάντως υποβαθμίζουν τη σημασία του e-mail, με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για συνηθισμένη πρακτική στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβασή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιεστικά λειτουργεί και το γεγονός ότι από μεθαύριο Παρασκευή αρχίζουν σταδιακά να σταματούν τις εργασίες τους εν όψει Χριστουγέννων πολλά από τα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup (είτε της 8ης Δεκεμβρίου , είτε ένα Eurogroup που θα συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη) για την «νέα ημέρα» του ελληνικού προγράμματος.

Ένας αστάθμητος παράγοντας που ανησυχεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι και το εάν το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει από τη Βουλή. Όπως ενδεικτικώς τονίζει στέλεχος της συγκυβέρνησης την Κυριακή η Βουλή τα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό 2015 και μέσα σε λίγες ημέρες αυτός θα αναθεωρηθεί σχεδόν πλήρως.

To απαντητικό mail της τρόικας ήρθε αλλά οι δανειστές όχι-Ζητούν διευκρινίσεις και δεσμεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προτάσεων και των εισηγήσεων της κυβέρνησης, ώστε να επέλθει συμφωνία και να επιστρέψει η τρόικα πριν το τέλος της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ζητούνται πληροφορίες για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Οι διευκρινίσεις θα παρασχεθούν αργότερα εντός της ημέρας σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τριμερούς.

Πληροφορίες θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τηρεί την πιο σκληρή διαπραγματευτική στάση, έχοντας ενστάσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό.

Πιο συγκεκριμένα, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων ( π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Ανυποχώρητη η Ελληνική Κυβέρνηση

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις πιέσεις Τρόικας να δεχτεί ή να φέρει «πιο μπροστά» νέα μέτρα για το 2015. Όπως  ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, «η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει απλώς περισσότερα στοιχεία που στηρίζουν την ορθότητα  της δική της κοστολόγησης των δημοσιονομικών μέτρων» την οποία αμφιβητεί η Τρόικα, για να δείξει ότι αυτά επαρκούν και δεν χρειάζονται άλλα. «Τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν σύντομα, μπορεί και σήμερα, μπορεί και απόψε», έλεγε η ίδια πηγή.

«Ουσιαστικά επιμένουμε στα δικά μας μέτρα, στις δικές μας προτάσεις. Επελέγη η γραπτή οδός, μέσω email, και όχι της τηλεδιάσκεψης, γιατί τηλεδιάσκεψη κάνεις όταν πας να συμφωνήσεις και όχι όταν ξέρεις ότι θα διαφωνήσεις» έλεγε η ίδια πηγή και για αυτό διευκρίνιζε ότι «για αυτό παρευρίσκονταν στο Μαξίμου και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και άλλων υπουργείων, με  εντολή να στοιχειοθετήσουν καλύτερα τα δικά μας νούμερα, πιο  τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα».

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.