Ειδησεογραφικό site

Και ηλεκτρονικός τζόγος στις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη – Τι κατάλογο έστειλε στο Eurogroup – Πώς υποδέχθηκαν την επιστολή στις Βρυξέλλες

46

varoufakis-ntaizemplom

Νέα επιστολή με 7 μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης προς το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Τα 7 μέτρα είναι:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

Σκοπός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι να ενεργεί ως ανεξάρτητο παρατηρητήριο, υποβοηθητικό της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη μιας πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα. Για το σκοπό αυτό, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να προετοιμάζει  μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να παρακολουθεί αμερόληπτα την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών  και θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική.
Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αλλά και την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων μέσω της ενοποίησής του με το υπάρχον γραφείο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης των δημοσιονομικών, οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους.
Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα

Στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προτείνουμε να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η μεταρρύθμιση αυτή παρουσιάστηκε ήδη από την αρμόδια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών

Ο τομέας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εμφανίζει σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από:
την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή
την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας
την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011)
Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δις. ευρώ ετησίως.  Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.
Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω βημάτων προς την πλήρη εφαρμογή, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει τεχνική βοήθεια (π.χ. μηχανισμούς για την παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου) καθώς και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει νομοθεσία που θα απαγορεύει τις υπηρεσίες του δημοσίου να ζητούν (από πολίτες και υπηρεσίες) έγγραφα που βεβαιώνουν πληροφορίες, τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει (εντός της ίδιας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας).
Προτερήματα της προτεινόμενης δράσης: Μεγάλη μείωση στις χαμένες ώρες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που τώρα σπαταλούν μέρες να συλλέγουν τα απαραίτητα έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου με σκοπό να τα προσκομίσουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες –ένα νέα κίνητρο για ψηφιοποίηση –ουσιαστική καλή θέληση για τον δημόσιο τομέα

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Η ελληνική Κυβέρνηση συνέταξε και έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου που εμπεριέχει μέτρα άμεσης ανακούφισης της ακραίας φτώχειας, με παροχή κουπονιών σίτισης (για την αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν μια «έξυπνη κάρτα»), επιδόματος ενοικίου και δωρεάν ρεύματος.
Το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για τα παραπάνω μέτρα ανέρχεται συνολικά στα 200,29 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία, η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει τους απαιτούμενους πόρους από δύο τομείς:
Τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε Υπουργείου (υπολογίζεται εξοικονόμηση 60,9 εκατομμυρίων ευρώ)
Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών/συμβάσεων σε κάθε Υπουργείο, κίνηση που θα αποφέρει εξοικονόμηση 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τον κατάλογο, νέα πρόταση είναι η υπ’ αριθμόν 5 που αναφέρει: «Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών».

Τα πρώτα σχόλια στον διεθνή Τύπο δηλώνουν πάντως «έκπληξη». Ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ της οικονομικής εφημερίδας Financial Times τουίταρε χαρακτηριστικά: «Διαβάστε πώς οι Ελληνες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τουρίστες ως «μυστικούς» εφοριακούς»!

Σημειώνται ότι από τον κατάλογο, νέα πρόταση είναι η υπ αριθμόν 5 που αναφέρει: «Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών».

Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής: «Λάβαμε νέα επιστολή του Γ. Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το Eurogroup της Δευτέρας».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει «πολλά φορολογικά μέτρα», ενώ όπως σημειώνεται, από την πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνεται «πισωγύρισμα» σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα όσα αναφέρονται είναι λιγότερα του αναμενόμενου.

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ, η νέα επιστολή Βαρουφάκη προς τον κύριο Ντάισελμπλουμ έφτασε στις Βρυξέλλες μετά την συνεδρίαση του τελευταίου Euro-working Group, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει προετοιμαστεί ώστε να συζητηθεί στο ερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Eurogroup δεν είναι σε θέση να συζητήσει τις προτάσεις Βαρουφάκη εάν αυτές δεν έχουν προηγουμένως εξεταστεί από τους Θεσμούς.

Η συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να είναι σύντομης διάρκειας.

Πώς υποδέχθηκαν την επιστολή στις Βρυξέλλες

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για την Ελλάδα, όπου έπειτα από την επιστολή Βαρουφάκη στον Πρόεδρο του Eurogroup θα υπάρξει μια παρουσίαση από τον έλληνα υπουργό οικονομικών στου εταίρους πάνω στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών αναφέρει πως η επιστολή αυτή δεν σχετίζεται με την απελευθέρωση των δόσεων (επόμενες δόσεις από ELA/ EFSF στο ελληνικό δημόσιο), καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ή μάλλον, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης.

Δεδομένου πως για να υπάρξει κάποια πολιτική απόφαση πρέπει πρώτα να έχουν συμφωνήσει τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου οικονομικών με τους δανειστές, λόγω της ύπαρξης μιας σαφέστατης διαδικασίας που δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπληρώνει επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στις Βρυξέλλες σχετικά με τη κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα και ο ίδιος αρκείται για τώρα στην ανάγνωση δημοσιεύσεων και στατιστικών από την δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών Bruegel.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών συνεπώς, τονίζουν για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη για εκκίνηση διαβουλεύσεων με τους δανειστές μας (δηλαδή την πρώην Τρόικα) με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μόνο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα επιτρέψει την απελευθέρωση ρευστότητας προς το ελληνικό δημόσιο από τον EFSF, καθώς  η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταβάλει σημαντικά ποσά σε αποπληρωμές προς τους δανειστές ύψους 6.5δις τη περίοδο Ιούνιος-Ιούλιος 2015 προς την ΕΚΤ μόνο.

Πάντως, η ίδια πηγή σημειώνει πως υπάρχει ένα «πολύ θετικό κλίμα εργασίας» μεταξύ του τεχνικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων στο Euro Working Group, αλλά τώρα είναι η ανάγκη να επεκταθεί η συνεργασία και η επικοινωνία τους, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει τον διάλογο να συνεχίσει σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, σημείωσε πως ο έλληνας υπουργός οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.