Ειδησεογραφικό site

Ισπανία: Οι νέοι αριστεροί δήμαρχοι θα καταργήσουν τις ταυρομαχίες;

33

 

Εδώ και χρόνια οι ταυρομαχίες στην Ισπανία έχουν συχνά επικριθεί για την κακοποίηση των ταύρων και ήδη, εδώ και πέντε χρόνια, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας τις έχει επίσημα απαγορεύσει, ενώ κάποιοι φανατικοί με τις παραδόσεις Καταλανοί εξακολουθούν να ασχολούνται με το δημοφιλές έθιμο.

Όμως, η πολιτική διαφθορά και η οικονομική λιτότητα, οδήγησαν τους Ισπανούς ψηφοφόρους σε πολλές μεγάλες πόλεις, αλλά και στην Μαδρίτη, να εκλέξουν αριστερούς δημάρχους στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Οι δήμαρχοι αυτοί έχουν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο των ταυρομαχιών και ήδη, η δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, δήλωσε για το θέμα: «Ούτε ένα ευρώ δεν θα δαπανηθεί από δημόσιο χρήμα για τις ταυρομαχίες».

Ενδεικτικό για την αποφασιστικότητα των αριστερών δημάρχων να καταργήσουν τις παραδοσιακές για την χώρα ταυρομαχίες, είναι ότι στην πόλη Αλικάντε, κατά την διάρκεια φεστιβάλ αυτό το Σαββατοκύριακο, αντικαταστάθηκε το έθιμο να αφήνουν έναν ταύρο να τρέχει μέσα στην πόλη, από έναν αγώνα με ποδήλατα.

Η νέα δημοτική αρχή της πόλης εξετάζει το γεγονός να διεξάγει δημοψήφισμα για την κατάργηση των ταυρομαχιών ενώ στην γειτονική Βαλένθια, ο νέος αριστερός δήμαρχος, Joan Ribo, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή αρνείται να επιδοτήσει οποιαδήποτε εκδήλωση στην οποία σκοτώνονται ταύροι.

Το 1932, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε το βιβλίο «Death in the afternoon», το οποίο αναφέρεται στις γνωστές ταυρομαχίες της Παμπλόνα, κατά την διάρκεια των οποίων οι ταύροι κυνηγούν τα πλήθη μέσα στην πόλη και στο τέλος τα ζώα σφάζονται. Παρά την αγάπη του για τις ταυρομαχίες, ο συγγραφέας αναγνώρισε ότι «οτιδήποτε είναι ικανό να ξεσηκώσει πάθος υπέρ του, μπορεί σίγουρα να ξεσηκώσει το ίδιο πάθος εναντίον του»!

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.