Ειδησεογραφικό site

Θρίλερ στο εκλογικό σκηνικό – Ανατροπή στις δημοσκοπήσεις με «γαλάζιο» προβάδισμα – Τα 6 σενάρια για την επομένη των εκλογών

55

 

Ανατροπή του εκλογικού σκηνικού προοιωνίζεται από το νέο –δεύτερο- κύμα των δημοσκοπήσεων που άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για επερχόμενο πολιτικό θρίλερ με αβέβαιο, μέχρι στιγμής, τελικό νικητή.

Το ελαφρύ προβάδισμα με το οποίο μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αφετηρία της κούρσας ταχύτητας προς την 20ή Σεπτεμβρίου, φαίνεται να εξανεμίζεται, ενώ σε μια από τις μετρήσεις, που διενήργησε η εταιρία GPO για το Mega, ανατρέποντας μια εικόνα που μέχρι πρότινος έμοιαζε παγιωμένη, η Νέα Δημοκρατία πέρασε οριακά μπροστά με 0,3%.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της πολύ μικρής διαφοράς η οποία σε όλες τις μετρήσεις χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ερευνών είναι ότι η διαρκής ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που παρατηρείται, δημιουργεί τις συνθήκες για να κόψουν ο ίδιος και το κόμμα του πρώτοι το νήμα μπροστά στην κάλπη.

Δημοφιλέστερος ο αρχηγός της ΝΔ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης ξεπερνά, για πρώτη φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις θετικές γνώμες προς το πρόσωπό του, συγκεντρώνοντας 44,3% και ευρισκόμενος μιάμιση εκατοστιαία μονάδα μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, τον τέως πρωθυπουργό που φθάνει στο 41,9%. Σχεδόν ισοδύναμοι στις θετικές γνώμες εμφανίζονται ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 39,7% και 39,5%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,2%, ο Πάνος Καμμένος με 25,2%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 23,4% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,2%.

Εκτός, όμως, από την κορυφή του πίνακα κατάταξης, ανατροπή στη σειρά των κομμάτων δείχνει η μέτρηση της GPO και στις παρακάτω θέσεις, όπου δίνεται σκληρή μάχη για την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία προς το παρόν αποσπά η Χρυσή Αυγή, αλλά με το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που δείχνει τάση υποχώρησης, καθώς πιέζεται από διαρροές προς τη ΝΔ, να βρίσκονται σε απόσταση βολής.

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3%, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα με 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.

Το κλείσιμο της ψαλίδας

Την τάση της ανατροπής είχε προαναγγείλει νωρίτερα έρευνα της  εταιρείας Alco για λογαριασμό του ιστότοπου newsit.gr που έδειξε το κλείσιμο της ψαλίδας στις επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που περιορίστηκε στο 0,4% από 1,5% που ήταν πέντε ημέρες νωρίτερα στη μέτρηση της ίδιας εταιρίας για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 23% και της ΝΔ στο 22,6%. Ακολουθούν η  Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, η  Ένωση Κεντρώων με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Άλλο κόμμα προτιμά το 3,5%, λευκό το 2,2%, πρόθεση για αποχή δηλώνει το 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 14%.

«Ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είχε δείξει νωρίτερα και έρευνα της εταιρείας Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 που κατέγραψε τη διαφορά των δύο κομμάτων σε μόλις μια ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 26% και η ΝΔ 25%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνυόταν η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Και σε αυτή την έρευνα  εκτός Βουλής έμεναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν στο 10,5%.

 

Τα 6 σενάρια

Η ανάλυση που κάνει το Open Europe για την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου καταλήγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ίδιο συμπέρασμα: στην αυξημένη αβεβαιότητα.

Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ούτε οι συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε και αν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γνωστό think tank καταγράφει τα έξι βασικά μετεκλογικά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία

Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Πρόκειται για ένα σενάριο-επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης αδύνατο, καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη Bουλή.

Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ 

Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική Bουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου Mνημονίου.

Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα

Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία

Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.

Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών

Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.