Ειδησεογραφικό site

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Κορώνες «σκληρών» βουλευτών που απειλούν με καταψήφιση των μέτρων

55

Η ερώτηση της κυρίας Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις χθεσινές διεργασίες στις Βρυξέλλες «αν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα από την Βουλή», δείχνει την δυσκολία που έχει μπροστά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις προσεχείς ημέρες που το τελικό κείμενο θα έλθει προς ψήφιση από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι πρώτα τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή και στην συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό. Στις επόμενες δύο ημέρες οι θεσμοί από κοινού μέ την ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν για να εξειδικεύσουν τα σημεία που κατά τους δανειστές χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το τελικό κείμενο της συμφωνίας να πάρει την έγκριση του Eurogroup όπως από την αρχή απαιτούσε ο κ. Σόιμπλε. Στην συνέχεια ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

Αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος 

Η διαρροή των πρώτων πληροφοριών προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία και ενώ μένουν ακόμη πολλές αδιευκρίνιστες πτυχές η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η διαφαινόμενη συμφωνία επιβεβαίωνει τις κριτικές που είχαν ασκηθεί “στην υποχωρητική τακτική της κυβέρνησης” και τους φόβους για τα χειρότερα που είχαν εκφραστεί. Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν από χθες το βράδυ.

Τον χορό έσυρε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος μιλώντας στο δελτίο του Chanell 9 ανέφερε:  «Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει”.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης εκτίμησε ακόμη ότι: «Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ρώτησε: «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».
Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρόσθεσε ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και σημείωσε ότι γνωρίζει ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

Τις δικές του επιφυλάξεις κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας στην τηλεόραση του Star ότι «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά. Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή». Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, με νέες δηλώσεις του στο MEGA κάλεσε τη Βουλή να στείλει μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας στους δανειστές και μετά να ακολουθήσουν εκλογές ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς φτάσαμε ως εδώ. Ζήτησε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγοντας ότι πρέπει ο λαός να απαντήσει αν δέχεται αυτό το «μανιφέστο κοινωνικής γενοκτονίας».

Η «μπάλα» τώρα είναι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να “καταπιεί” τις ενστάσεις που υπέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα και να βρει επιχειρήματα για να ψηφίσει την συμφωνία ή σε διαφορετική περίπτωση να προκαλέσει εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι μέχρι και χθες στο βασικό της άρθρο η Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε βασικό της θέμα άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή».

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: “νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της”.

Ασκεί όμως κριτική και στην ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι “Δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα. Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις…Οι ξεπεσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η νεοαποικιοκρατική μετριότητα των κυρίαρχων ευρωζωνικών κύκλων πιθανώς να μην αρκεστούν στις παλιές και νέες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και να φορτώσουν την ατζέντα τους με νέες απαιτήσεις, επιδιώκοντας , ίσως, μια μείζονα κρίση για την «τελική λύση», με την κατάρρευση, όπως, ίσως, φαντάζονται, της κυβέρνησης”.

Το άρθρο καταλήγει με την γνωστή πρόταση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός των στιγμών για μια νέα προοπτική, όσο μεγάλες και να είναι οι προσωρινές δυσκολίες”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος με σύντομο σχόλιό του στο facebook, έγραψε πως δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία» και καλεί «τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση».

«Οι βουλευτές να δεσμευθούν ότι θα καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία. Όλα τα όργανα του κόμματος από την Π.Γ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται στο κείμενο.

Κάλεσε να συνέλθει αύριο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ή Grexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά μπλοφάρουν. “Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν αντέχουν να μας πετάξουν έξω. Δεν θα ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου”. Γι αυτό και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να πιέσει ακόμα πιο σκληρά για μία καλύτερη συμφωνία.

Λαπαβίτσας: Πώς θα πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες με αυτή τη συμφωνία;

Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Ημαθίας.

Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας».

Ο κ. Λαπαβίτσας στη συνέντευξή του αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές λέγοντας ότι «αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη για μένα». «Αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμβιβαστεί. Οι δανειστές απαιτούν την πλήρη παράδοση» εξηγεί.

Τάσσεται, δε, υπέρ της εξόδου από το ευρώ είτε για πέντε χρόνια είτε με αμοιβαία συμφωνία ώστε η ελληνική οικονομία να ανασάνει.

Λεουτσάκος: Διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στη νέα ελληνική πρόταση που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των Θεσμών, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος.

Σχολιάζοντας τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση, ο κ. Λεουτσάκος είπε πως θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα.

Όπως τόνισε,  εξετάζοντάς τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα μέτρα και για το αν αυτά θα περάσουν στη Βουλή.

Βγήκαν «μαχαίρια» μεταξύ Εποχής και ISKRA!

 

Η επικείμενη συμφωνία θα έχει συνέπειες στην κυβερνώσα Αριστερά. Αυτό δείχνει και η βαριά σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και την εφημερίδα «Εποχή» που ανήκει στην εκδοτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.Η Εποχή είναι πάλαι ποτέ όργανο της πρώην συνιστώσας ΑΚΟΑ, τα στελέχη της οποίας απαρτίζουν την τάση ΑΝΑΣΑ που ουσιαστικά αποτελεί των πυλώνα της ομάδας των 53 και βρίσκονται κοντά στην ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα.Η Εποχή εξαπέλυσε με άρθρο της σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Αριστερής Πλατφόρμας και του iskra, κάνοντας λόγο για «στυλ «μπολσεβίκ» […] παρά το γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη», ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ισκρα» και πως «σίγουρα, τα κόκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο «επαναστατικής μεγαλομανίας» που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους».Η απάντηση ήταν άμεση. Το iskra κάνει λόγο για «λιβελογράφημα» και «αφοριστικό» κείμενο, που «βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα».
Μάλιστα, αναφέρει πως το άρθρο έχει «οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές».

Διαβάστε την απάντηση της Iskra και την σφοδρή επίθεση της Εποχής

ΕΝΑ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ISKRA ΣΤΗΝ »ΕΠΟΧΗ»(20/6)
(Κυρ. 21/6/15 – 19:59)
Η ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ »ΣΤΥΛ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚ»
Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα »Εποχή»(!!!) της 20ης Ιουνίου ένα λιβελογράφημα, στην κυριολεξία, κατά της Iskra και της »Αριστερής Πλατφόρμας», το οποίο φέρει την υπογραφή της Τζίνας Πολίτη. Θεμιτή η κριτική ακόμα και η πιο σκληρή επίθεση ανάμεσα σε αριστερά έντυπα και ιστοσελίδες. Το κείμενο, όμως, αυτό υπό το »μεταμοντέρνο» τίτλο »Το στυλ μπολσεβίκ» στην »Εποχή» δεν ασκεί ούτε κριτική ούτε επίθεση, όσο σκληρή και αν είναι. Το αφοριστικό αυτό κείμενο βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους και τις αφορμές που υποκίνησαν ένα τέτοιο λιβελογράφημα, που έχει οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές.
Ας μην δίνουμε όμως προεκτάσεις σε ασήμαντα περιστατικά. Παραδίδουμε απλώς αυτούσιο το κείμενο στην κρίση των αναγνωστών μας.

ΤΟ ΣΤΥΛ »ΜΠΟΛΣΕΒΙΚ»

Της ΤΖΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗ*
Το στυλ «μπολεσβίκ» δεν έπαψε ποτέ να εξασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά του γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη. Έτσι, αν όχι οργή, προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ίσκρα, θεωρώντας πως έτσι επικυρώνει την επαναστατική της ταυτότητα! Σίγουρα, τα κόκκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο «επαναστατικής» μεγαλομανίας που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους!
Ίσως να πρέπει να ξαναδιαβάσουν το «Τι να κάνουμε;» για να καταλάβουν ότι αυτό που ο Λένιν αποκαλεί «αποκαλυπτική φιλολογία», η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση κάθε επαναστατικού έντυπου λόγου που στοχεύει στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης και δράσης, αφορά στην ολόπλευρη ανάλυση και μετάδοση γνώσης των σημαντικών εκείνων πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και ιδεολογικών πρακτικών, που καθορίζουν τη συνείδηση και όχι τη ζωή μόνο των εργαζομένων, αλλά όλων των τάξεων. Με άλλα λόγια , αυτό που θεωρεί καθήκον κάθε επαναστατικού έντυπου λόγου ο Λένιν, είναι να μάθει στους αναγνώστες πώς να διαβάζουν την πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούνται να ζήσουν και να την κατανοήσουν, προκειμένου να την υπερβούν.
Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν εξυπηρετεί το ψευδεπίγραφο έντυπο που διακινείται. Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αφενός σε ένα άγονο, εσωστρεφή, εσωκομματικό ανταγωνισμό, και αφετέρου στην «καθοδήγηση» εκείνων των συντρόφων και συντροφισσών, που έχουν αναλάβει την ανέξοδη αναπαραγωγή στο φαντασιακό των Οργανώσεων Μελών του στυλ «μπολσεβικ». Πέρα από το «Τι να κάνουμε;» δεν θα έβλαπτε και μια ανάγνωση της σημαντικής μελέτης του Τρότσκι Η πάλη ενάντια στον φασισμό στη Γερμανια.
Οι καιροί ζητούν από την κυβέρνηση και την κομματική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ αταλάντευτη πολιτική περίσκεψη και όχι «επαναστατικούς» φαμφαρονισμούς στα τηλεπαράθυρα. Στην Ελλάδα, και όχι μόνο, το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει δεν θα σημάνει μόνο το τέλος της Αριστεράς και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Θα σημάνει και το τέλος του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Η ευθύνη είναι βαριά.
*Πηγή: »Εποχή»(20/6)

Άρθρο «φωτιά» στο ISKRA για τη συμφωνία

«Φωτιά και λαύρα» χαρακτηρίζουν το νέο «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνησης προς τους δανειστές, οι συνεργάτες του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε άρθρο τους στο Iskra.gr, οι κκ Νίκος Πέρπερας – συνεργάτης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης- και Χρήστος Κασίμης – μέλος του Συντονιστικού της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – εκτιμούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποτελούν καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας «που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια».

Η «διαπραγμάτευση  με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς» υπογραμμίζουν και εκφράζουν την άποψη ότι η χώρα και ο λαός με την κινητοποίησή του έχουν τη δυνατότητα «ακόμα και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες».

«Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό – οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις. Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους» τονίζουν.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των συνεργατών του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τίτλο Ελληνική Πρόταση: «Σημείο εκκίνησης» αλλά με ποια κατεύθυνση;

«Φωτιά και λαύρα» για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ,που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια, συνιστά το νέο … «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων  που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και έγινε αποδεκτό από αυτούς ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίου μετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά  των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ.

Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.

ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Και τι δεν περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ελληνικής πρότασης : έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση, και ιδιωτικοποιήσεις! Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά:

Η κυβέρνηση πρωταρχικά συμφώνησε για την διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους7,9 δις ευρώ.

Αυτά τα μέτρα θεωρούνται ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές για να απασφαλίσουν μερικώς την κάνουλα της «Θεσμικής» (sic) χρηματοδότησης, η οποία όμως ουσιαστικά θα κατευθυνθεί σχεδόν ολόκληρη στην αποπληρωμή δανείων των ιδίων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που οι ίδιοι πάλι κατακρατούν.

Οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων επέρχονται με τρείς τρόπους:

–          Αυξάνονται κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , μέτρο από το οποίο υπολογίζονται εισπράξεις για τη διετία 294 εκ. ευρώ.

–          Αυξάνεται επίσης η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% ώστε να επιτευχθούν εισπράξεις  370 εκ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

–          Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Από την αύξηση αυτή προσδοκόνται έσοδα 470 εκ. ευρώ.

Οι μειώσεις συντάξεων επέρχονται με τους εξής τρόπους:

–          Επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές, η οποία δεν υπήρχε. Με το μέτρο αυτό υπολογίζονται έσοδα 240 εκ. ευρώ για τη διετία.

–          Αυξάνονται οι εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη στο σύνολο των κύριων συντάξεων από 4% σε 5%. Μέτρο το οποίο θα επιφέρει αύξηση εσόδων κατά 405 εκ. για τα έτη 2015-2016.

–          Καταργούνται σταδιακά (2016-2025) οι πρόωρες συντάξεις από 1/1/16. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ελληνική πρόταση δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και διατηρούνται οι εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ΑΜΕΑ. Υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 360 εκ. για την διετία.

–          «Τσεκούρι» προβλέπεται να πέσει και στο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ αναμένεται να αντικατασταθεί από νέο πλαίσιο από το 2018 έως το 2020.

Αυξάνεται , επιπλέον, σημαντικά και οριζόντια η έμμεση φορολόγηση μέσω ΦΠΑ, που ασφαλώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις (έμμεση μείωση εισοδημάτων) κυρίως στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως όλα τα οριζόντια μέτρα.

Συγκεκριμένα , στο ΦΠΑ παραμένουν, σύμφωνα με τη φερόμενη, ως ελληνική πρόταση και οι τρείς συντελεστές : 23%, 13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Στον μεσαίο συντελεστή παραμένουν τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (φως , νερό τηλέφωνο κλπ), ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ μόνο σε φάρμακα και βιβλία. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποια θα είναι η «τύχη» του μειωμένου ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά.

Αυξάνεται , επιπλέον, ο παρακρατηθείς φόρος από 26% στο 29% στις ΑΕ και ΕΠΕ, αλλά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την ελληνική πρόταση , δεν αποκλείεται τελικά να κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να  παραμένει εκτός στην ελληνική πρόταση – βάση συζήτησης μόνο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και  η «μικρή ΔΕΗ». Ωστόσο, στο 47-σέλιδο κείμενο με τις προτάσεις της που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους «Θεσμούς» και προφανώς δεν παύει να ισχύει , προβλέπεται μεταξύ άλλων: η απελευθέρωση της αγοράς και διακίνησης φυσικού αερίου , που θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών. Επίσης, γίνεται αναφορά σε διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ , κατά τα πρότυπα του γαλλικού ΝΟΜΕ, που θα ωφελήσει κάποιους ιδιώτες σε βάρος της δημόσιας ΔΕΗ.

Φυσικά , η «μαύρη λίστα» των ιδιωτικοποιήσεων βασικών στρατηγικών υποδομών και ακινήτων»φιλέτων» του ελληνικού δημοσίου (βλ. και 47-σέλιδο) είναι μακριά και δυσβάστακτη για το ελληνικό λαό. Σύμφωνα με το 47-σέλιδο κείμενο που προαναφέραμε προς ιδιωτικοποίηση βαδίζουν ΟΛΠ, ΟΛΘ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και μια σειρά από ακίνητα – «φιλέτα».

ΧΡΕΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης τουχρέους, αφού όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες μετά τη σύνοδο κορυφής, αυτό θα συζητηθεί σε άλλο χρόνο και αφού γίνει η τελική συμφωνία και νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή οι νόμοι που θα συγκεκριμενοποιούν την εφαρμογή των μέτρων.
Όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης , εδώ τα πράγματα δείχνουν να κινούνται μέσα στη «δημιουργική ασάφεια».

Είναι να αναρωτιέται κανείς προς ποια κατεύθυνση μπορούν να καταλήξουν οι … συζητήσεις που ξεκινούν από ένα τέτοιο «σημείο εκκίνησης», όπως άλλωστε χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και ηΑ. Μέρκελ. Υπάρχει έδαφος να κινηθούν ακόμα πιο κοντά στις αξιώσεις του κειμένου των δανειστών;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις αφού ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις έχουν ανοίξει την όρεξη των αδηφάγων «Θεσμών», οι οποίοι ζητούν «γη και ύδωρ» και την πλήρη ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Είναι , πλέον, κάτι παραπάνω από σαφές ότι η «διαπραγμάτευση» , με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς και η εφαρμογή ακόμα και του μη – μαξιμαλιστικού προγράμματος της ΔΕΘ ανεξάρτητα, μάλιστα, από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε αδύνατη.

Η χώρα και ο ελληνικός λαός με την κινητοποίησή του, όμως, έχουν την δυνατότητα, ακόμη και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες.

Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό – οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις.

Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.