Ειδησεογραφικό site

Θέατρο παραλόγου – Η Κομισιόν περιμένει καινουργιες ελληνικές προτάσεις – Κυβέρνηση: Η πρόταση μας είναι η μόνη βάση συζήτησης

34

Ένα πινγκ πονγκ του παραλόγου παίζεται από χθες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του Προέδρου της Κομισιόν και των Θεσμών.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «η 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί την βάση των συζητήσεων». Άλλωστε χθες κυβερνητικοί κύκλοι είχαν διαρρεύσει ότι η μόνη βάση συζήτησης είναι η ρεαλιστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που συνιστά την συμπύκνωση των διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο πνεύμα σήμερα ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση 5 σελίδων που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ενώ όμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αναμένει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των Θεσμών επάνω στην πρότασή της που είναι η μόνη βάση συζήτησης σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς  υποστήριξε το αντίθετο ότι η βάση συζήτησης είναι η πρόταση των Θεσμών. Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς: «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για μια λύση. Η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα είναι μια καλή βάση, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων». Παρέπεμψε δε στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Βαυαρία σημειώνοντας ότι η κατάσταση των πραγμάτων δεν έχει αλλάξει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση μέσω διαρροών εμφανίζεται αισιόδοξη και δηλώνει ότι μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν την Τετάρτη κατά την τριμερή διάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ θα βρεθεί λύση ο κ. Σχοινάς «γείωσε» τις προσδοκίες καθώς άφησε να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις που προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα έχουν νόημα μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σήμερα αναχώρησε κυβερνητική αντιπροσωπεία με τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες τους για τις Βρυξέλλες. Η αντιπροσωπεία έχει αποστολή να επιδιώξει την σύγκλιση μεταξύ των της ελληνικής πρότασης των 47 σελίδων και της πρότασης που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη. Εν ολίγοις να γεφυρωθεί το χάσμα και να συμπεριληφθούν θέσεις από το πακέτο Γιούκερ στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο όχι καλό κλίμα των τελευταίων ημερών εντάσσεται και η διαφωνία περί την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ. Πηγές των Βρυξελλών διέρρευσαν ότι ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν καταθέσει νέες προτάσεις. Αρχικά το Μαξίμου το διέψευσε με δηκτικό τρόπο κάνοντας λόγο για «αναπάντητες κλήσεις». Σήμερα όμως ο κ. Σακελλαρίδης εμμέσως το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι δεν ζήτησε ο κ. Τσίπρας συνομιλία ίσως το έκανε κάποιος συνεργάτης του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.