Ειδησεογραφικό site

Η «Ώθηση» προτείνει: Ζωή… πατίνι

163

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Πώς θα σας φαινόταν μια μετακίνηση στην πόλη με πατίνια; Όχι, μη γελάτε, μιλάμε σοβαρά. Μετακίνηση και βόλτες στην πόλη με τα πατίνια σε συνδυασμό βέβαια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μια μετακίνηση ανέξοδη, που δεν επηρεάζει, ούτε μολύνει το περιβάλλον, ενώ είναι απόλυτα υγιεινή και γυμνάζει σώμα και πνεύμα. Αυτό μας συνιστά η ομάδα «Ώθηση», που φιλοδοξεί να μεταδώσει την κουλτούρα των πατινιών και στη χώρα μας. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, όταν δύο φίλοι, ο Μάνος Τριφύλλης και ο Γιάννης Κούσπαρης, ξεκίνησαν να κάνουν βόλτες με τα πατίνια τους στον χώρο στάθμευσης δίπλα στον παλιό Ιππόδρομο του Δέλτα Φαλήρου. Τότε μπήκαν σε εφαρμογή οι πρώτες ιδέες για το μέλλον. Αρχικά ξεκίνησαν με την απόκτηση διπλώματος διδασκαλίας πατινιών πιστοποιημένο από σχολή του εξωτερικού, κάτι που δεν υπήρχε και δεν έχει υπάρξει ακόμη στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ακολούθησαν σεμινάρια με τους ομοσπονδιακούς προπονητές της Γαλλίας και της Κίνας, τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Το όνομα της ομάδας «Ώθηση» δόθηκε από την κίνηση push (ωθώ) στην τεχνική γλώσσα των πατινιών και όλα πήραν τον δρόμο τους. Δύο με τρεις συναντήσεις των μελών την εβδομάδα σε σταθερές ώρες, εκδρομές με πατίνια στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στη δημιουργία του Αθλητικού Συλλόγου «Ώθηση», που λειτουργεί επίσημα από τις 3 Αυγούστου του 2011.

Για τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης στην πόλη και άθλησης με τα πατίνια μίλησε στο «Καρφί» το μέλος της ομάδας «Ώθησης», Άλεξ Θεοδωρίδης, ο οποίος… πατινάρει από την τρυφερή ηλικία των πέντε χρόνων και ήδη έχει μια διαδρομή 25 χρόνων.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τα πατίνια;

Ασχολούμαι σχεδόν 23 χρόνια. Η πρώτη μου επαφή ήταν με το πατινάζ όταν ήμουν 5 ετών. Πήγαινα σε παγοδρόμιο το οποίο έκλεισε και στη συνέχεια έκανα μόνος μου πατίνια. Αργότερα το 2011, ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια ομάδα, την «Ώθηση» που έκαναν in line skating (πατίνια) και αποφάσισα να γίνω μέλος. Η ομάδα πλέον έχει μεγαλώσει και έχει γίνει αθλητικός όμιλος και μέχρι σήμερα έχει περίπου 500 μέλη. Τη δημιούργησε ο Γιάννης Κούσπαρης, που είναι και ο υπεύθυνος, μαζί με τον Μάνο Τριφύλλη.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα πλεονεκτήματα του in line skating;

Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά στοιχεία. Καταρχάς έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με ένα ποδήλατο, για παράδειγμα ένα καλό πατίνι μπορείς να το βρεις από 50 έως 150 ευρώ. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το ότι δεν πιάνουν χώρο λόγω του μικρού μεγέθους και μπορείς να μπαίνεις σε κάθε μέσο μαζική μεταφοράς, όπως το μετρό, τα τρένα και τα λεωφορεία, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης κινείσαι εύκολα ανεβαίνεις και κατεβαίνεις πεζοδρόμια. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάνοντας μισή ώρα πατίνια χάνεις και 100 θερμίδες παραπάνω, από ό,τι όταν τρέχεις και δεν επιβαρύνουν καθόλου τα γόνατα, γιατί δεν έχουν κραδασμούς.

Απευθύνεται περισσότερο σε νεανικό κοινό; Στην ομάδα σας υπάρχει κάποιος μεγάλος σε ηλικία;

Δεν υπάρχει περιορισμός, είναι ανάλογα με την όρεξη που έχει ο καθένας. Τα πατίνια είναι προσβάσιμα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας! Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τους προσκαλούμε στην ομάδα μας, την «Ώθηση» (www.othisi-skates.gr). Είναι αρκετοί που έχουν ξεκινήσει σε μεγάλη ηλικία, από 50 έως 55 ετών.

Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το in line skating, που μπορεί να απευθυνθεί;

Υπάρχουν δύο ομάδες στην Αθήνα. Η «Ώθηση», που συγκεντρώνεται στον Φλοίσβο, Δευτέρα-Τετάρτη μεταξύ (18.00 για τη χειμερινή περίοδο, 19.00 για τη θερινή), κάθε δεύτερη Παρασκευή (περίπου 19.00-20.00) που γίνεται η βόλτα μας (Fns) και κάθε Σαββάτο μεσημέρι (16.00 για τη χειμερινή περίοδο, 18.00 για τη θερινή). Η άλλη ομάδα λέγεται ILSA, όπου συγκεντρώνεται στα βόρεια προάστια. Και για τις δύο ομάδες υπάρχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για περισσότερες πληροφορίες.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος για να «πατινάρει» και κατά πόσο είναι ασφαλές;

Είναι ασφαλές όσο και το να κάνεις ποδήλατο! Ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος γιατί θα σε προστατεύσει σε περίπτωση πτώσης. Υπάρχουν τέσσερα προστατευτικά, προστατευτικό κράνος, καρπών, αγκώνων και γονάτων.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με οδηγούς και πεζούς;

Οι πεζοί συνήθως ξαφνιάζονται όταν περνάς από δίπλα τους με ταχύτητα! Με τους οδηγούς θα έλεγα πως δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί μου αρέσει να κάνω σλάλομ (ελιγμούς) ανάμεσα από τα αμάξια! Σίγουρα όμως, άμα δεν προσέχεις, θα έχεις πρόβλημα.

Διαβάζοντας συνεντεύξεις σου είδα ότι κάνεις delivery με πατίνια! Πώς προέκυψε αυτό;

Τα πατίνια μου έδωσαν τη δυνατότητα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Κάνω delivery σε κεντρικό μαγαζί του Πειραιά με πατίνια. Είναι το μόνο μαγαζί που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους delivery. Η ομάδα μας απαρτίζεται από δύο αγόρια και μια κοπέλα. Με το in line skating delivery το φαγητό παραδίδεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα, οικολογικά και πιο οικονομικά. Ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου μας βρήκε σε ένα παγοδρόμιο και μας είπε πως ήθελε να βάλει παιδιά με πατίνια να κάνουν delivery και έτσι ξεκινήσαμε. Συνδυάζουμε χόμπι, εργασία και καλή φυσική κατάσταση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.