Ειδησεογραφικό site

Η οικονομία στις συμπληγάδες της προεκλογικής πόλωσης – Τριπλάσιες οι πιθανότητες Grexit, λένε οι επενδυτές

47

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και γενικευμένης αβεβαιότητας οδεύει η χώρα στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου. Για την ευάλωτη ακόμη ελληνική οικονομία, ο εκλογικός κύκλος των 27 ημερών θα αποτελέσει μια μεγάλη δοκιμασία: Ένα θολό τοπίο περιβάλλει την «επόμενη ημέρα», καθώς μπορεί να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατακρημνίστηκε χθες, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει έως και 11,3% και να κλείσει τελικά με απώλειες 3,91%. Οι δε αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα αντανακλώντας τις έντονες ανησυχίες των διεθνών αγορών. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου έφθασε στο 12,34% από 10,3% το περασμένο Σάββατο και του δεκαετούς στο 9,64% από 8,6% (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ 4-5).

Το κλίμα στις αγορές «βαραίνει» λοιπόν για την Ελλάδα. Εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική, καθώς πολύ σύντομα, τον Μάρτιο, η χώρα θα κληθεί να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες της και, σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια. Με τα σημερινά δεδομένα πιθανότατα στις δημοπρασίες εντόκων θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, ενώ… ως συνήθως οι εκδόσεις θα καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί πολύτιμη και… δυσεύρετη ρευστότητα από την αγορά.

Σήμα από τη αγορά
Όπως τονίζουν σε ανάλυσή τους οι FT «οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της». Το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει το γεγονός ότι στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η δίμηνη παράταση του προγράμματος και τα πρώτα μηνύματα από τους ισχυρούς της τρόικας είναι σαφή. «Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν επιλέξει άλλο δρόμο θα είναι δύσκολο. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της», επισήμανε ο Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, που είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

Παρενέργειες
Εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από το κλίμα ακραίας πόλωσης που φαίνεται ότι θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο και παράλληλα εκφράζουν φόβους για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς λήξει η δίμηνη παράταση της στήριξης από την τρόικα. (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ 8). Όπως επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην «Η» η συνέχιση της αβεβαιότητας είναι «ό,τι χειρότερο για την οικονομία, καθώς προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο χρηματιστήριο, ορθώνει μεγάλα εμπόδια στις συναλλαγές των ελληνικών εταιρειών με το εξωτερικό και υποσκάπτει τις προοπτικές του τουρισμού, βασικού πλέον πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά και τις δυνατότητες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι κατά τον προεκλογικό αγώνα τα κόμματα πρέπει να προσεγγίσουν τα θέματα της οικονομίας με υπευθυνότητα ώστε να μην πολλαπλασιασθούν οι ανησυχίες των διεθνών αγορών, αλλά και να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας για την οικονομία στο εσωτερικό χώρας, στους πολίτες…

Η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στα εκτενή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Το Reuters αφού σημειώνει ότι το προβάδισμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμά ότι «οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ έχουν περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

Η δε Wall Street Journal αναφέρει ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το CNN εκτιμά ότι εάν τις εκλογές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει τις θέσεις του θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης», ενώ η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας. Για «Πρωτοχρονιά αμφιβολιών και φόβων» κάνει λόγο η Corriere della Sera. «Η Ευρώπη ανησυχεί, κατρακυλά το χρηματιστήριο» γράφει η la Stampa.

ΔΝΤ: Συζητήσεις όταν υπάρξει νέα κυβέρνηση
Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, «παγώνοντας» ενόψει των πολιτικών εξελίξεων τις συνομιλίες για την αξιολόγηση, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση περίπου 7 δισ. ευρώ. «Oι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και σε συνεργασία με Kομισιόν και EKT για την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης θα συνεχιστούν όταν υπάρξει νέα κυβέρνηση. H Eλλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα χρηματοδοτικές ανάγκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔNT. Πρέπει να σημειωθεί πως η δίμηνη παράταση εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Aπό εκεί και ύστερα, εάν δεν έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα, ή δεν έχει υπάρξει συμφωνία για παροχή νέας παράτασης, η χώρα παραμένει χωρίς δίχτυ ασφαλείας έναντι των αγορών.

Τριπλάσιες τώρα οι πιθανότητες Grexit, λένε οι επενδυτές

Το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως αποτέλεσμα της χθεσινής έκβασης προκάλεσε “βουτιά” έως και 11% στην ελληνική αγορά και φόβισε τους επενδυτές, οι οποίοι πλέον “βλέπουν” ότι η πιθανότητα του Grexit αυξάνεται δραματικά.
Σύμφωνα με τον δείκτη διασπασης της Ευρωζώνης (break up index) της Sentix, οι αγορές βλέπουν τριπλάσια πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (18,8%) σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014 (5,9%).
O δείκτης διάσπασης της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013, στο 19,9% , ποσοστό που σύμφωνα με τη Sentix σημαίνει ότι το 1/5 των επενδυτών αναμένει τουλάχιστον μία χώρα της Ευρωζώνης να βγει από το ευρώ το 2015.
Μάλιστα, όλοι οι θεσμικοί επενδυτές (100%) περιμένουν ότι αυτό το μέλος θα είναι η Ελλάδα ενώ και το ποσοστό για τους ιδιώτες επενδυτές που περιμένουν το ίδιο είναι αυξημένο στο 89,6%.
Αντίθετα, παρά το υψηλό ενδεχόμενο Grexit ο δείκτης της Sentix για τη μετάδοση στην Ευρωζώνη ( Contagion Index) υποχώρησε στο 34,3%, σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2012. Αυτό δείχνει ότι η συνολική σταθερότητα της Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί κι ότι οι επενδυτές θεωρούν την περίπτωση της Ελλάδας μεμονωμένη.

Πηγή: Ημερησία

Τα σχόλια είναι κλειστά.