Ειδησεογραφικό site

Η μελωδική ευτυχία μιας αληθινής ιστορίας

80

Η περίφημη αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ, που έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών και ταινία, αποσπώντας 5 Όσκαρ και κάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ εισπράξεων, η «Μελωδία της ευτυχίας», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Θέμιδας Μαρσέλλου, στο θέατρο Παλλάς, από σήμερα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.
Μουσική, έρωτας και πόλεμος

Η «Μελωδία της ευτυχίας» έχει βασιστεί στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας Φον Τραπ, ενώ τη μουσική – που έγινε παγκοσμίως γνωστή – έχει  γράψει ο Ρίτσαρντ Ρότζερς και τους στίχους ο Όσκαρ Χάμερσταϊν. Η ιστορία μάς μεταφέρει στην Αυστρία του 1930, όπου μια νεαρή και γεμάτη ζωντάνια κοπέλα, η Μαρία, έχει αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι και φιλοδοξεί να γίνει μοναχή. Όμως, το ανήσυχο πνεύμα της και η βαθιά της αγάπη για τη μουσική την εμποδίζουν να υπακούσει τους μοναστηριακούς κανόνες. Στην προσπάθειά της να καταλάβει τι πραγματικά θέλει η Μαρία, η ηγουμένη του μοναστηριού τη στέλνει ως γκουβερνάντα στο σπίτι του πλοιάρχου Γκεόργκ Φον Τραπ, που, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, έχει μόνος του την φροντίδα των 7 παιδιών του.

Ο Τραπ συμπεριφέρεται στα παιδιά του, όπως στο πλήρωμα των πλοίων που διοικεί, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν γίνει απείθαρχα. Τα παιδιά γοητεύονται από την υπομονετική, γλυκιά και χαρούμενη Μαρία. Η μουσική αρχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους και το σπίτι του πλοιάρχου γεμίζει τραγούδια, φωνές και χαρά. Ένας στενός φίλος της οικογένειας εντυπωσιάζεται από τις μουσικές δυνατότητες των παιδιών και τους κανονίζει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις.

 Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι, ο πλοίαρχος φέρνει μαζί του μία γυναίκα και ανακοινώνει πως πρόκειται να την παντρευτεί. Η προοπτική του επερχόμενου γάμου κάνει εκείνον και τη Μαρία να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Η ιστορία θα τέλειωνε με ένα παραδοσιακό happy ending, αν δεν μεσολαβούσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστρία είναι έτοιμη να υποταχθεί στη ναζιστική Γερμανία και ο πλοίαρχος καλείται να πολεμήσει στο ναυτικό.  Η πραγματική οικογένεια Φον Τραπ έφυγε από την Αυστρία της ναζιστικής κατοχής, το 1938, και πήγε στις ΗΠΑ, όπου και πραγματοποίησε πολλές μουσικές εμφανίσεις.

Με ρεκόρ εισπράξεων

Βασισμένη στο ομώνυμο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, η ταινία «Η μελωδία της ευτυχίας» («The sound of music») έκανε πρεμιέρα το 1965, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ, με πρωταγωνιστές την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ. Μερικά από τα τραγούδια του μιούζικαλ έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Μεγάλος μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο περίφημο Σάλτσμπουργκ  της Αυστρίας, ενώ το μοναστήρι, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, αποτελεί ένα από τα κατ’ εξοχήν αξιοθέατα, που επισκέπτονται καθημερινά οι τουρίστες στην περιοχή. Ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ. Ανάμεσα στα 5 που κέρδισε τελικά, ήταν και αυτό της καλύτερης ταινίας. Έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων, που κατείχε από το 1939 η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», και διατήρησε την πρώτη θέση έως το 1975. Το σάουντρακ της ταινίας πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

 Με πολυπληθές καστ και ζωντανή ορχήστρα

Με 45 άτομα επί σκηνής και ζωντανή ορχήστρα, η ελληνική μεταφορά του μιούζικαλ, υποστηρίζεται από ηθοποιούς με ξεχωριστές φωνητικές δυνατότητες, όπως απαιτούν οι ρόλοι. Ανάμεσά τους, η Νάντια Κοντογεώργη, ο Άκης Σακελλαρίου, η Ζέτα Δούκα και ο Αργύρης Αγγέλου. Το μουσικό σκέλος της παράστασης υποστηρίζει με τις ενορχηστρώσεις του ο Γιάννης Αντωνόπουλος, που θα διευθύνει τη 14μελή ορχήστρα, ενώ τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Άννα Αθανασιάδη. Για τις ανάγκες των παιδικών και εφηβικών ρόλων έγινε εκτενής και απαιτητική οντισιόν και, από αυτήν, επιλέχθηκαν 18 παιδιά, που θα παίξουν σε τριπλή διανομή. Στο δυναμικό της ελληνικής αυτής υπερπαραγωγής, εντάσσονται και οι Μαρία Γράμψα, Ιάσονας Μανδιλάς και Άννα Φιλιππάκη.

Πληροφορίες
Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 19.00, Σάββατο: 17.00 και 20.30, Κυριακή: 18.30. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: ενήλικες: 11 – 35  ευρώ, παιδιά: 9 – 28 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: ενήλικες: 13 – 40 ευρώ, παιδιά: 10 – 32 ευρώ. Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.