Ειδησεογραφικό site

Η Μελίνα Μερκούρη στα μουσεία της Τουρκίας

47

Αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου επέλεξε ο Σύγχρονος Κινηματογράφος της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θα προβληθούν σε μουσεία της Τουρκίας, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείου στις 18 Μαΐου.

Μία από αυτές είναι το «Τοπ Καπί» του Ζυλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη και τον Πίτερ Ουστίνοφ, η οποία πραγματεύεται την ιστορία μίας διεθνούς σπείρας ληστών που σχεδιάζουν να ληστέψουν θησαυρούς από το παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Βασίζεται στο μπεστ σέλερ του «The Light of Day» (1962) και είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία του σκηνοθέτη.

Μία γοητευτική κλέφτρα πολύτιμων λίθων σχεδιάζει να κλέψει έναν από τους πολυτιμότερους θησαυρούς του κόσμου: τον σουγιά του μαχαραγιά, που κοσμείται από τέσσερα σμαράγδια εξαιρετικής σπανιότητας και ομορφιάς. Ο θησαυρός όμως βρίσκεται καλά φυλαγμένος στο μουσείο Τοπ Kαπί της Κωνσταντινούπολης και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να βάλει στο χέρι το ανυπολόγιστης αξίας κειμήλιο.

Σύντομα, μία ομάδα από ερασιτέχνες κακοποιούς, θα προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή το «τέλειο» κόλπο. Στην πράξη, όμως, ο θησαυρός δεν θα είναι τόσο κοντά όσο υπολόγιζαν. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλη την τύχη, την τόλμη αλλά και το στιλ που διαθέτουν, προκειμένου να τα καταφέρουν.

Ενα ακόμη φιλμ που θα προβληθεί είναι η «Ρωσική Κιβωτός» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, έναν από τους πιο ευρηματικούς σκηνοθέτες του σύγχρονου ρωσικού σινεμά. Η ταινία επισημαίνει την όχι και τόσο μεγάλη διαφορά που μπορεί να έχει μία πλοκή με ένα ντοκιμαντέρ

Μία τρίτη προβολή είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Museum Hours» του Τζεμ Κοέν, το οποίο εστιάζει στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης, το οποίο προσελκύει λάτρεις των καλών τεχνών από το 1891.

Μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες «Η Αρπαγή της Ευρώπης» των Ρίτσαρντ Μπερτζ, Μπόνι ΚΟέν και Νικόλ Νιούχαμ, η «Marina Abramovic: Η καλλιτέχνις είναι εδώ» του Μάθιου Άκερς, η «Εθνική Πινακοθήκη» του Φρέντερικ Γουάισμαν και το «Νέο Rijksmuseum – Η ταινία» του Οέκε Χούγκεντικ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.