Ειδησεογραφικό site

Η κριτική επιτροπή του 68ου Φεστιβάλ των Καννών

45

O Καναδός κινηματογραφιστής Ξαβιέ Ντολάν, η Βρετανίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η Ισπανίδα ηθοποιός Ρόζι ντε Πάλμα θα είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 68ου Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από 13 έως 24 Μαΐου.

Η τραγουδίστρια Ροκία Τραορέ από το Μαλί και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχαλ θα συμπληρώσουν την επιτροπή.

Δύο πρόεδροι: Οι αδελφοί Κοέν
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών θα έχει φέτος δικέφαλη προεδρία: τους αμερικανους κινηματογραφιστές Τζόελ και Ίθαν Κοέν, που το 1991 είχαν βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα.

Αχώριστο δίδυμο του κινηματογράφου, οι σκηνοθέτες του «Μπάρτον Φινκ» και του «Φάργκο» θα διαδεχθούν τη Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον επικεφαλής της επιτροπής του Φεστιβάλ.

Η ταινία έναρξης φέρει γυναικεία υπογραφή
Η Γαλλίδα σκηνοθέτις, σεναριογράφος και ηθοποιός Εμανουέλ Μπερκό, γίνεται η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που  ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης. Η νέα ταινία της «Le Tête Ηaute» θα ανοίξει το φεστιβάλ των Καννών,  που φέτος θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 13 Μαΐου έως και την Κυριακή 23 Μαΐου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κατρίν Ντενέβ, Μπενουά Μαζιμέλ, Σάρα Φορεστιέ και Ροντ Παραντό. Ο τελευταίος κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός ανήλικου εγκληματία, τον οποίο παρακολουθούμε να μεγαλώνει, ενώ μια δικαστής και κοινωνική λειτουργός (Ντενέβ) προσπαθεί να τον βγάλει από το αδιέξοδο και να τον προστατεύσει από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Λάνθιμος διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα
Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών, με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία. Το πολυαναμενόμενο “The Lobster” (στα ελληνικά «Ο Αστακός») θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Είναι η πρώτη φορά που ο Λάνθιμος διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα και η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετές πιθανότητες να τον κερδίσει.

Το “The Lobster” είναι μία διεθνής συμπαραγωγή της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Το σενάριο υπογράφουν ο Λάνθιμος μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου, ενώ του cast ηγούνται ο Colin Farrell και η Rachel Weisz. Εκτός όμως από τα δύο λαμπερά ονόματα του American cinema, το “The Lobster” συγκεντρώνει και άλλους ταλαντούχους ηθοποιούς, όπως ο John C. Reilly, η Léa Seydoux (από τη «Ζωή της Αντέλ»), η Olivia Colman και η δική μας Αγγελική Παπούλια.

Η ταινία μας μεταφέρει σε ένα κόσμο, όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι – είτε επειδή χωρίζουν είτε πεθαίνει το ταίρι τους – συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί θα πρέπει να βρουν μέσα σε 45 μέρες έναν σύντροφο, διαφορετικά μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ένας άντρας όμως δραπετεύει στο δάσος, όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί θα ερωτευτεί μια γυναίκα, κάτι όμως που είναι απαγορευμένο στην κοινότητα των Μοναχικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.