Ειδησεογραφικό site

Ομοβροντία δηλώσεων και δημοσιευμάτων – Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit – Όλα παίζονται στη Σύνοδο Κορυφής

59

Την ώρα που στο Λουξεμβούργο συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ με αντικείμενο την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε μία κίνηση με πολιτική και συμβολική σημασία βρισκόταν στην Πετρούπολη ως τιμώμενο πρόσωπο στο φόρουμ που διοργανώνει ο πρόεδρος Πούτιν και συζητούσε για τον αγωγό αερίου και την ένταξη της Ελλάδας στην υπό ίδρυση αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Καθώς ένα ακόμη Eurogoup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ενώ ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα – «το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει σε 14 ημέρες, 12 ώρες και 15 λεπτά» έλεγε χθες το μεσημέρι ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες- η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Δευτέρα εκ των πραγμάτων συνιστά δραματική κορύφωση για το ελληνικό ζήτημα.

Τη λύση που δεν κατάφεραν να δώσουν οι Θεσμοί και οι υπουργοί Οικονομικών που κινούνται στο πλαίσιο που βάζουν οι τεχνοκράτες, θα την αναζητήσουν πλέον σε πολιτικό επίπεδο οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να αναζητηθεί πολιτική λύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για τον κ. Τσίπρα την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα είναι η ομοβροντία των δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών και των ξένων ηγετών.

«Διαπιστώσαμε μετά λύπης πως έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και υποστήριξε ότι πολύ λίγα από τα ελληνικά μέτρα κρίθηκαν αξιόπιστα και σοβαρά ενώ προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά εάν λάβει κανείς υπόψιν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται για να σφραγιστεί η συμφωνία.

Ο Επίτροπος για τα Οικονομικά Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού».

Η κυρία Λαγκάρντ αφού επανέλαβε κι εκείνη ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα έρθουν με απτές προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα είναι χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός θα διατεθούν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στο Βερολίνο ενώ η κυρία Μέρκελ δηλώνει ότι εργάζεται για να υπάρξει λύση αλλά παραπέμπει πάντα στους Θεσμούς, ο κ. Σόιμπλε δήλωνε στην γερμανική βουλή ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του Grexit.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική πλευρά και ενώ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, το επόμενο τριήμερο θα είναι καθοριστικό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Γιούνκερ και εφόσον χρειαστεί και με ομολόγους της ΕΕ. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι επικοινωνίες της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Euroworking Group ή Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Παρά τις δηλώσεις πίεσης προς την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει, η ανησυχία στην Ευρώπη δεν λείπει καθώς εκλαμβάνουν την Ελλάδα ως ασύμμετρη απειλή. Η αρνητική κίνηση των μετοχών στα χρηματιστήρια και η ελαφρά άνοδο των spreads για ορισμένες χώρες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της νευρικότητας των αγορών είναι ενδείξεις ότι παρά τις δηλώσεις και τις προετοιμασίες ισχύει η δήλωση Ντράγκι ότι σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας η Ευρώπη θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στοιχίζονται πίσω από τον Σόιμπλε και επαναλαμβάνουν την φράση του ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες προετοιμάζουν δήλωση για την ρύθμιση του χρέους που θα μπορεί να είναι ο αντιστάθμισμα για τις υποχωρήσεις που περιμένουν από την ελληνική πλευρά στο δημοσιονομικό πακέτο προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Εάν την Δευτέρα βρεθεί λύση τότε απαιτείται μία εβδομάδα για να εγκριθεί η συμφωνία από τις χώρες μέλη -για ορισμένες πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλιά τους- και να συνεδριάσουν και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Υπ’ αυτή την έννοια η Σύνοδος Κορυφής είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να μην συμβεί η χρεοκοπία για την οποία μίλησε η κυρία Λαγκάρντ.

Εσωτερικές επιπτώσεις 

Οι εξελίξεις περί τις διαπραγματεύσεις έχουν επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας όπου το πολιτικό και κοινωνικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κινητικότητα όμως υπάρχει και περί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι θα εξαντλήσει τα όρια του θεσμικού του ρόλου.

Η κοινωνία δεν μένει απαθής. Οι δύο συγκεντρώσεις την Τετάρτη από τους υποστηρικτές της σκληρής διαπραγμάτευσης και την Πέμπτη από τους υποστηρικτές της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ δείχνουν ότι τείνει να υπάρξει ρήγμα στο κοινωνικό επίπεδο. Και ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι θα σηκώσουν το κύριο βάρος παρακολουθούν με αγωνία η Αριστερή Πλατφόρμα παραμένει στην σκληρή γραμμή. Το Iskra μετά το χθεσινό Eurogoup έδωσε το στίγμα με ανάρτηση με τίτλο «Νέα τελεσίγραφα και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρα. Οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται, ζητούν υποταγή για συμφωνία στα μέτρα τους. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έξω από τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς λιτότητας».

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις… «12 παρά πέντε δευτερόλεπτα», επισημαίνει η FAZ – Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, τονίζει το Focus

Για παράταση του ελληνικού δράματος κάνει λόγο σήμερα ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις… «12 παρά πέντε δευτερόλεπτα»!

Εκφράζοντας την αβεβαιότητά τους για το αν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα, τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα και προσθέτουν ότι έως τις 30 Ιουνίου υπάρχει χρόνος για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Αν υπάρξει, όμως, συμφωνία στο παρά… πέντε, τότε, όπως επισημαίνουν Γερμανοί ανταποκριτές, θα πρέπει να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Bundestag για να περάσει η συμφωνία (αφού στις 30 Ιουνίου κλείνει η ομοσπονδιακή βουλή για θερινές διακοπές). Σε ανταποκρίσεις τους, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να αναβαθμίσει το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που το πέτυχε με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Δεν είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επικαλούμενο την σχετική δήλωση ανώτατου στελέχους της ΕΚΤ. «Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν την Δευτέρα;», διερωτάται η FAZ και προσθέτει πως, η κατάσταση αυτή με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- πιστωτών δείχνει ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις… «12 παρά πέντε δευτερόλεπτα».

Focus
Το γερμανικό περιοδικό «Focus» σχολιάζοντας τον βαθμό εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας- δανειστών, επισημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία την Δευτέρα αλλά λίγο πριν το τέλος του μήνα. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου, υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα», αναφέρει και το «Focus» επικαλούμενο τις δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Bild
Οι ευρωπαίοι εταίροι άφησαν τον Βαρουφάκη να επιστρέψει στην πατρίδα του με άδεια χέρια, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Bild», σχολιάζοντας πως στο χθεσινό Eurogroup δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Le Figaro
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει το «καστ» της ελληνικής τραγωδίας επισημαίνοντας ότι τέσσερις πολιτικοί είναι αυτοί που κρατούν την τύχη της Ελλάδας στα χέρια τους: «Ανγκελα Μέρκελ, η «μητέρα- πατριώτισσα»», «Φρανσουά Ολάντ, ο «μεσολαβητής»», «Αλέξης Τσίπρας, ο «επαναστάτης»» και «Κριστίν Λαγκάρντ, η «αδιάλλακτη»».

«Πτώχευση, χρεοκοπία, Grexit», οι τρεις αυτές λέξεις κάνουν τον πλανήτη να τρέμει, σχολιάζει σε άλλο άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας και υπογραμμίζει ότι το χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Le Monde 
H νέα αποτυχία στο ελληνικό ζήτημα οδηγεί τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία καθώς εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- δανειστών, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο με την Ελλάδα

Ότι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, στο CNBC μετά το χθεσινό Eurogroup που δεν κατέληξε σε συμφωνία.

«Νομίζω πως έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Προσπαθούμε να βρούμε λύση για πολύ καιρό», είπε συμπληρώνοντας πως «η μπάλα βρίσκεται σταθερά στο γήπεδο της Ελλάδας από την αρχή και νομίζω πως εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί».

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρα προκειμένου να «συζητήσουν επειγόντως την κατάσταση της Ελλάδας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

«Νομίζω πως η υπομονή είναι αρετή, όμως πολλές χώρες ξεμένουν από αρετές», σχολίασε ο Στουμπ.

«Στην αρχή υπήρχε πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια, όμως οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι. Συνήθως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν κάνεις μια συμφωνία, πρέπει να την τηρείς. Υπήρξε πολύ μπρος-πίσω τους τελευταίους έξι μήνες», είπε ακόμη ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα στη νομισματική ένωση και να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να γίνει «με κάθε κόστος», πρόσθεσε.

Τέλος σύμφωνα με τον Στουμπ στην περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. «Δεν πιστεύω στο ντόμινο, είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε» λέγοντας:  «Βλέπετε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχουν κάνει επιτυχημένες επανεισόδους στην αγορά και οι οικονομίες τους είναι αρκετά ισχυρές»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.