Ειδησεογραφικό site

Η Ελευσίνα Υποψήφια Πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

50

Η παρουσίαση «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα το απόγευμα στις 6.00 στο κατάμεστο Δημαρχείο της Ελευσίνας από τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Τσουκαλά, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου, διά του εκπροσώπου του κ. Τ. Φαρμάκη, την ομάδα που εργάζεται για την προετοιμασία του φακέλου «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη». Την υποψηφιότητα της Ελευσίνας υποστήριξε με θερμά λόγια και ο κ. Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος έδωσε το παρών και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Είμαι ευτυχής που η πόλη της Ελευσίνας είναι υποψήφια για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ο πολιτισμός αντλεί από το παρελθόν, σχηματίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Η Ελευσίνα τα έχει όλα. Άρα θα γίνει μια σπουδαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Ο κ. Μερκούρης έκανε επίσης αναδρομή στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που καθιερώθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και μέσω του οποίου «η Ελλάδα χάραξε πολιτιστική πολιτική».

Σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων τάχθηκαν υπέρ της διεκδίκησης του τίτλου καθώς η Ελευσίνα ανταποκρίνεται σε μια σειρά από ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, η διεκδίκηση του τίτλου στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη της πόλης και στην ένταξή της στο χάρτη των δημιουργικών πόλεων της Ευρώπης. Την υποστήριξη τους στην υποψηφιότητα της Ελευσίνας δήλωσαν και οι γειτονικοί δήμοι Μάνδρας, Ασπροπύργου, Φυλής, Μεγαρέων. Επίσης οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος και κ. Γιάννης Δέδες.

Πιο συγκεκριμένα ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων. Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.  Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα εμφανίζει μία σειρά ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Τα σχόλια είναι κλειστά.