Ειδησεογραφικό site

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο επίκεντρο του προεκλογικού “πυρετού” – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσουν πυρά

44

Επανέρχεται η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετά τις τελευταίες δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Στο στόχαστρο της ΝΔ έχουν μπει, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, οι δηλώσεις των στελεχών και των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τη σκυτάλη σήμερα πήρε η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και υποψήφια στο νομό Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή η οποία, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Flash Κοζάνης και απαντώντας σε συνυποψήφιό της για το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από την πλευρά των δανειστών σημείωσε επί λέξη: «Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ».

Τη δήλωση αυτή της κ. Ραχήλ έσπευσε να σχολιάσει η ΝΔ σημειώνοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διά στόματος της υποψήφιας βουλευτού του Ραχήλ Μακρή ότι αν σταματήσει η ρευστότητα στην Ελλάδα, θα “κόψουν” μόνοι τους 100 δις ευρώ. Γιατί δεν “κόβουν” 300 δις για να μηδενίσουν και το χρέος;».

Από την πλευρά τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα να τυπωθεί από την ΤτΕ χρήμα, κάτι που μόνο η ΕΚΤ μπορεί να κάνει, ενώ η ίδια η υποψήφια βουλευτής Κοζάνης, απέδωσε τον όλο θόρυβο σε παρερμηνεία των δηλώσεών της.

Των δηλώσεων της κ. Μακρή προηγήθηκε μετωπική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της φορολογίας ακινήτων. Η υπεύθυνη Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και στη θέση του θα θεσπίσει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΑ ότι «σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη».

Στην ΝΔ απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «όπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης».

Κόντρα Τόλιου-Μπακογιάννη για ΕΝΦΙΑ: “Θα καταργηθεί” – “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και ένα σπίτι δώρο”

Την κατάργηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και την μη καταβολή του το 2015 στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, επανέλαβε την Πέμπτη ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο κ.Τόλιος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αφορολόγητο όριο με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, για 400.000 και κάτω. Ο φόρος στα ακίνητα θα είναι προοδευτικός με κλίμακα επί τοις χιλίοις, είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε επεξεργαστεί την κλίμακα».

Τα έσοδα από το νέο φόρο στα ακίνητα σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα ανέρχονται σε 1,4-1,5 δισ. Επίσης επισήμανε ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δόση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο να καθορίζεται με την ισοτιμία του ευρώ που ίσχυε όταν υπεγράφη το δάνειο.

Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κ.Τόλιου είπε ότι «στο δρόμο προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και ένα σπίτι δώρο» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να φορολογηθούν οι υποσχέσεις των κομμάτων».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, από την Ν.Δ., αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθωμάτων που έγινε επί υπουργίας του ενώ και ο Αντώνης Παναγόπουλος από την ΝΔ είπε ότι το κόμμα του έχει ως στόχο την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15% με 20% σε ετήσια βάση μέχρι να φθάσει στο μισό.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.