Ειδησεογραφικό site

Η Βαρόνη τους χρεώνει γιατί βαριέται να περπατήσει

61

 

Κι άλλο σκάνδαλο αμαυρώνει τη Βουλή των Λόρδων. Μετά τον αναπληρωτή πρόεδρο του σώματος που πιάστηκε να κάνει «ροζ» αταξίες με άρωμα… κόκας, ένα άλλο μέλος της βρετανικής Βουλής ξεσηκώνει αντιδράσεις, καθώς απαιτεί αποζημίωση 300 στερλινών τη μέρα (ή 400 ευρώ) προκειμένου να δεχτεί να… περπατάει 180 μέτρα για να πάει να… βγάλει το μεροκάματο στη Βουλή των Λόρδων.

Πρόκειται για τη βαρόνη Wilcox, η οποία, μπορεί να διαμένει σε ένα σπίτι που αξίζει 4,5 εκατ. στερλίνες, ωστόσο δεν διστάζει να χρεώνει τους φορολογούμενους με 5.700 στερλίνες τον μήνα γιατί προφανώς βαριέται να περπατήσει δωρεάν αυτά τα 180 μέτρα που τη χωρίζουν από τον τόπο εργασίας της.

H εφημερίδα Daily Mail παραθέτει μέχρι και σχεδιάγραμμα για να δείξει την απόσταση που πρέπει να διανύσει από το σπίτι της μέχρι το κτήριο της Βουλής η Βαρόνη.

wilcox1

Η βαρόνη ήταν υπουργός στην κυβέρνηση των Συντηρητικών (Torries) και τώρα κατηγορείται ότι επωφελείται λαμβάνοντας αυτή τη νέα αφορολόγητη πληρωμή ύψους 300 στερλινών τη μέρα που προορίζεται για τόσους ζουν στο Λονδίνο.

Για να λέγεται και του στραβού το δίκιο, η 74χρονη που έχει αποκομίσει 74.400 στερλίνες από βουλευτικές αποζημιώσεις δεν έχει παραβιάσει κανέναν νόμο.

βαρίνη2

Θεωρείται βέβαιο ότι κι άλλα μέλη της Βουλής έχουν ζητήσει το επίδομα αυτό παρά το γεγονός ότι ζουν μέσα ή δίπλα στο Ουεστμίνστερ. Για τον βουλευτή των Εργατικών, John Mann, αυτό συνιστά μέγα σκάνδαλο.

«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και καμιά απόδειξη για το αν αυτοί οι άνθρωποι κάθονται στη δουλειά τους μόλις εισπράξουν τα χρήματα. (Στη Βουλή των Λόρδων) επικρατεί ένα χάος, (οι βουλευτές) κάνουν επιχειρηματικά deals εδώ, εκμεταλλεύονται τη θέση τους και οι οικονομικές καταχρήσεις είναι μόνο ένα από τα προβλήματα», καταγγέλλει.
Σύμφωνα με τη Daily Mail 124 από 161 μέλη της Βουλής των Λόρδων που διαμένουν στο Λονδίνο διεκδίκησαν φέτος αυτή την ημερήσια αποζημίωση. Σωρευτικά, το πρώτο δίμηνο του έτους διεκδίκησαν £763.350 και ο ετήσιος «λογαριασμός» υπολογίζεται στα 3,8 εκατ. στερλίνες που θα τα πληρώσει, ποιος άλλος; Ο κάθε Βρετανός φορολογούμενος.

λορδ21

Το νέο σκάνδαλο βγήκε «στον αφρό» μια μόλις ημέρα μετά την παραίτηση του βαρόνου Sewel από τη Βουλή των Λόρδων που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι συμμετείχε σε σεξ πάρτι με ιερόδουλες και χρήση κοκαΐνης. Σε βίντεο που διέρρευσε από το πάρτι εκείνο, ο βαρόνος ασκούσε κριτική σε συναδέλφους του ότι διεκδικούν «τσάμπα χρήματα», ενώ προσφέρουν τόσο λίγα.

Εκπρόσωπος της Βουλής των Λόρδων δήλωσε: «Το επίδομα που εισήχθη για πρώτη φορά το 2010 αφορά την παρακολούθηση (σσ των συνεδριάσεων), όχι την κατοικία».

«Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων δεν αμείβονται με μισθό. Μπορούν να αιτηθούν επίδομα 300 ή 150 στερλινών για κάθε ημέρα που παρίστανται στις συνεδριάσεις και αναλαμβάνουν κοινοβουλευτικό έργο. Το σύστημα αυτό άρχισε να ισχύει το 2010. Μόνο τα μέλη που ζουν εκτός τη ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν μεταφορικά. Τα μέλη αναλαμβάνουν τα ίδια τα όποια κόστη που σχετίζονται με την παρακολούθηση των συνεδριάσεων της Βουλής, αλλά και τα έξοδα παραμονής στο Λονδίνο. Τα συνολικά κόστη των μελών της Βουλής των Λόρδων για την περίοδο 2013-2014 ανήλθαν σε 21,4 εκατ. στερλίνες, που ισοδυναμεί σε έξι πένες τον μήνα για κάθε Βρετανό φορολογούμενε», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κανονισμός που ίσχυε στο παρελθόν προέβλεπε ότι μόνον οι Λόρδοι που είχαν κύρια κατοικία εκτός Λονδίνου επιτρεπόταν να διεκδικήσουν ημερήσια αποζημίωση 174 στερλινών για να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής τους σε ξενοδοχείο ή ενοικίασης κατοικίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.