Ειδησεογραφικό site

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση γυρίζει τη χώρα βήματα πίσω

70

 Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τη ότι γυρίζει τη χώρα πολλά βήματα πίσω.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτός από τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με αφορμή το έγγραφο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της κυβέρνησης που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του.

Όπως είπε «ενώ ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή με πολύ πιο άνετους όρους, μένουμε επί μήνες στο παλιό μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε από τον Ιούλιο και μετά για ένα μνημόνιο 3».

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στην κυβέρνηση «τούμπα και υποχώρηση» σε σημείο τέτοιο, όπως είπε, «ώστε τώρα η τρόικα, οι θεσμοί σύμφωνα με το νέο όνομα, να αναγκάζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να γράψει με τα χέρια της το μνημόνιο».

«Δεν το γράφουν αυτοί για να το στείλουν να δούμε αν συμφωνούμε» είπε, για να προσθέσει ότι αντίθετα «υποβάλλουν στην πρόσθετη τιμωρία την ελληνική κυβέρνηση να το γράφει και στη συνέχεια να το διορθώνει και να το ξαναδιορθώνει μόνη της».

Υποστήριξε ακόμη ότι όσα αναφέρονται στο έγγραφο «δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, δηλαδή με προεκλογικά ψέματα και ψευδαισθήσεις».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι επισκέφτηκε τον Κ. Παπούλια πρωτίστως για να τον ευχαριστήσει και να τον συγχαρεί για τη δεκαετή θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, που, όπως είπε, ήταν υποδειγματική.

Επίσης ανέφερε ότι εξέφρασε την αμηχανία και επιφύλαξή του σε σχέση με τους θεσμούς, «γιατί η δημοκρατία μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση: Όταν μισούν αυτούς που λένε την αλήθεια και πράττουν υπεύθυνα και χειροκροτούν αυτούς που λένε ψέματα και πράττουν ανεύθυνα, υπάρχει ένα βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας στο εσωτερικό της κοινωνίας, όχι στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα» τόνισε.

ΠΑΣΟΚ: Απολύτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό τρόπο

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο.

«Όσοι λιθοβολούσαν το λεγόμενο μέιλ Χαρδούβελη, οφείλουν τώρα να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη προς την τρόικα που τώρα λέγεται «οι θεσμοί» αφορά την παραμονή στο τρέχον μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι το μέιλ Βαρουφάκη υποχωρεί αισθητά σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε θέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ:

«στο ζήτημα του ΦΠΑ το μέιλ Χαρδούβελη δεχόταν μόνο ενδεχόμενη επάνοδο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Το μέιλ Βαρουφάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «εξορθολογισμού» δηλαδή αύξησης όλων των συντελεστών πχ στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα κοκ.

»στο ζήτημα των εκατό δόσεων η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν την ισχύουσα ρύθμιση  που οι «θεσμοί» την ήθελαν πιο αυστηρή, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις.

»στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν τις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις εξαγγελίες του κ. Σταθάκη και αφήνεται στη κρίση των θεσμών!

»στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού η προηγούμενη κυβέρνηση  υπερασπιζόταν την συγκεκριμένη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κατά τη τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO. Το μέιλ Βαρουφάκη παραπέμπει αόριστα στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

»η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε ρητά μείωση συντάξεων (συζητούσε μόνο πιθανότητα να μην αυξηθούν το 2016/7, αν υπάρχουν δυσκολίες στα ταμεία, χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό). Το μέιλ Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει ρητή άρνηση της μείωσης συντάξεων. Αντιθέτως αποδέχεται την σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή την λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος!

»η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε την πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος με στόχο την άμεση γενίκευση του. Αυτό είναι τώρα το μόνο συγκεκριμένο και σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτείνει το μέιλ Βαρουφάκη».

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με το μέιλ Βαρουφάκη «έχουμε γενικόλογες κοινοτοπίες περί φορολογικού συστήματος και φοροδιαφυγής, ουσιαστική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αποδοχή κατ´ ουσίαν των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, αποδοχή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το Σεπτέμβριο και επιλογή νέου από κοινού με την Eurostat».

Και όλα αυτά, όπως λέει, χωρίς καμία κοστολόγηση, χωρίς κανέναν αριθμό, υπό την αίρεση των δημοσιονομικών στόχων και του ρυθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.