Ειδησεογραφικό site

Διαψεύδει ο Βρούτσης τα σενάρια για κλείσιμο του ΟΑΕΔ

29

«Κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, το δημοσίευμα για τον «ξαφνικό θάνατο» του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι «υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας».

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το δημοσίευμα μπορεί να χαρακτηριστεί «μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού».

Μετά από δημοσίευμα της γερμανικής Bild που ανέφερε ότι επίκειται ο διαμελισμός του ΟΑΕΔ, η Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προβλέπει ότι η επιδοματική πολιτική του ΟΑΕΔ θα περάσει στο ΙΚΑ, ενώ οι πολιτικές απασχόλησης θα περάσουν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τις ροές χρημάτων που αναμένονται από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ ενισχύεται σημαντικά: αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματική κατάρτισης και μαθητείας».

«Τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς για την πατρίδα μας, εκτός από περίεργο είναι και ύποπτο που κάποιοι προσπαθούν με ανύπαρκτα επικοινωνιακά εφευρήματα να δηλητηριάζουν την Κοινή Γνώμη» κατέληξε.

Πως αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια

«Λάδι στη φωτιά» σχετικά με τα σενάρια λουκέτου στον ΟΑΕΔ με τη σημερινή του μορφή έριξε πριν από λίγες ημέρες η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με την οποία διέψευδε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild κάνοντας, όμως, λόγο μόνο για «πάγεια θέση του ΠΑΣΟΚ» και όχι της κυβέρνησης όσον αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.

Τα σενάρια επανήλθαν ακόμα πιο έντονα τη Δευτέρα μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σύμφωνα με την οποία το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας όχι μόνο υπάρχει αλλά βρίσκεται εδώ και δίμηνο στο συρτάρι του γραφείου του υπουργού Εργασίας.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει πετύχει το στόχο αύξησης της απασχόλησης λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Ένα δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με την έλλειψη εισπρακτικού μηχανισμού του οργανισμού που βασίζεται σε αυτόν του ΙΚΑ, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει τον «αντικαταστάτη» για τη χορήγηση επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ.

Τα δημοσιεύματα και κυρίως η απουσία διαψεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν θορυβήσει τους εργαζομένους στον ΟΑΕΔ οι οποίοι δια της ομοσπονδίας τους ζητούν από τον διοικητή του να δημοσιοποιήσει «τι σχεδιάζεται για το μέλλον του Οργανισμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό ή μη επίπεδο» ενώ από το υπουργείο Εργασίας ζητούν την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών από το ΙΚΑ υψους 8 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζουν τη διάλυση του ΟΑΕΔ

Να απαντήσει άμεσα εάν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον «ξαφνικό θάνατο», δηλαδή «την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ» καλεί τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα εγχώριων και γερμανικών ΜΜΕ, ο κ. Στρατούλης προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ», ζητώντας παράλληλα την αναδιοργάνωση του Οργανισμού με στόχο να μετατραπεί σε έναν πραγματικά δημόσιο, ενιαίο, και αποτελεσματικό φορέα.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία, στο ΙΚΑ στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχθεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας».

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Στρατούλης, «η μεταφορά και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ιδιώτες εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων».

ΔΗΜΑΡ: Καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει σενάρια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ

Διευκρινήσεις και διάψευση από την κυβέρνηση σχετικά με τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει ότι ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει «μια πράξη ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει «κατηγορηματικά αντίθετη» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αναφέρει ότι «το τεράστιο πρόβλημα  της ανεργίας, η επιδοματική πολιτική, καθώς και οι πολιτικές απασχόλησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για ένα συντεταγμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.