Ειδησεογραφικό site

Επιδιόρθωσαν με…κόλλα τη σπασμένη μάσκα του Τουταγχαμών

80

Υπάλληλοι του Μουσείου Αιγύπτου παραδέχτηκαν ότι έσπασαν το υπογένειο της χρυσής μάσκας του Φαραώ και λόγω πίεσης χρόνου το κόλλησαν με εποξική κόλλα, την οποία μετά καθάρισαν με σπάτουλα!

Δολοφονήθηκε; Ήταν παιδί αιμομικτικής σχέσης; Από την ανακάλυψη του τάφου του, από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ, το 1922, μέχρι σήμερα, ο Τουταγχαμών περιβάλλεται από μυστήριο.

Η σαρκοφάγος του ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε.

Το θέμα είναι ότι ο Φαραώ περιβάλλεται από ακόμη ένα μυστήριο, αυτή τη φορά, νέο -πιο νέο δεν γίνεται. Κάτι συνέβη με το μπλε – χρυσό υπογένειο της χρυσής μάσκας του Τουταγχαμών και πλέον υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στο πρόσωπο και στο υπογένειο;

Αυτά τα ερωτήματα έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Αιγύπτου, εκεί όπου βρίσκεται η μάσκα του Τουταγχαμών, μαζί με άλλους αρχαίους θησαυρούς.

Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι το γενάκι αποσπάσθηκε στα τέλη του 2014, στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης της προθήκης στην οποία φυλάσσεται. Κάποιοι άλλοι ότι, είχε διαπιστωθεί από καιρό, πρόβλημα χαλάρωσης.

Η προθήκη, ο φωτισμός, η καταστροφή, η κόλλα
Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που συνέβη, είναι ότι, μία νύχτα και ενώ προσπαθούσαν να διορθώσουν τον φωτισμό της προθήκης, το υπογένειο του Φαραώ, από μία λάθος κίνηση, έσπασε.

Ο υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για την «καταστροφή» φοβούμενος ότι θα απολυθεί, ζήτησε να μην κατονομασθεί, λένε οι πληροφορίες.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπάλληλοι προσπάθησαν να διορθώσουν τη «ζημιά» σε μισή ώρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία θα έπαιρνε ημέρες -η ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση και έκθεση του θησαυρού ήταν επιτακτική για τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Κάπου εκεί πρέπει να έγινε η χρήση της εποξικής κόλλας.

Συντηρητής του Αιγυπτιακού Μουσείου, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης, δήλωσε ότι όταν η κόλλα στέγνωσε πάνω στο πρόσωπο του Φαραώ ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησε σπάτουλα για να την αφαιρέσει αφήνοντας πάνω στη μάσκα χαραγματιές. Ο πρώτος συντηρητής, ο οποίος επιθεωρεί το έκθεμα τακτικά, επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει οι χαραγματιές και δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι αυτές προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης της ξεραμένης κόλλας.

Τόσο ο διευθυντής του Μουσείου, Mahmoud el-Halwagy όσο και ο υπεύθυνος του Τμήματος Συντήρησης, Elham Abdelrahman, αρνούνται το γεγονός. Ο Halwagy υποστηρίζει ότι, το υπογένειο ουδέποτε «έπεσε» και ότι δεν έχει συμβεί το παραμικρό από τότε που ανέλαβε, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.