Ειδησεογραφικό site

Επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ θα αναγορευθούν οι αδελφοί Ταβιάνι

74

Επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα αναγορευτούν οι αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, οι σπουδαίοι Ιταλοί κινηματογραφιστές.

Η αναγόρευση θα γίνει σε τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Μετά την τιμητική εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία τους «Η νύχτα του Σαν Λορέντσο», η οποία ανοίγει και επίσημα το κινηματογραφικό αφιέρωμα στους Ιταλούς δημιουργούς που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Μαΐου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Λιμάνι).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες τους: «Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού», «Πατέρας αφέντης», «Εκλεκτικές συγγένειες», «Η νύχτα του Σαν Λορέντσο» και «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει».

Οι Ταβιάνι γεννήθηκαν στην Τοσκάνη. O Βιτόριο το 1929 και ο Πάολο το 1931. Ξεκίνησαν την καριέρα τους ως δημοσιογράφοι. Το ντεμπούτο τους στο σινεμά το έκαναν τη δεκαετία του 1960, όταν σκηνοθέτησαν μαζί με τον Joris Ivens το ντοκιμαντέρ «L’Italia non è un paese povero (Η Ιταλία δεν είναι μία φτωχή χώρα). Στη συνέχεια σκηνοθέτησαν δύο ακόμα ταινίες μαζί με τον Valentino Orsini, τα φιλμ «Un uomo da bruciare» (1962) και «I fuorilegge del matrimonio» (1963).

Με φιλμ «I Sovversini» («Οι Ανατρεπτικοί» ), οι Ταβιάνι υπογράφουν την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους το 1969, και ακολουθεί το αλληγορικό κι εσωστρεφές «Κάτω από τον Αστερισμό του Σκορπιού».

Στο Φεστιβάλ των Καννών, οι αδερφοί Ταβιάνι κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Padre padrone» (Πατέρας Αφέντης) (1977) και το Βραβείο Interfilm Grand Prix στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Το 1982 απέσπασαν στο Φεστιβάλ των Καννών το βραβείο Jury Special Grand Prix για την ταινία τους «Η νύχτα του Σαν Λορέντσο», η οποία ήταν και υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

Το 2012 απέσπασαν τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβαλ του Βερολίνου για το φιλμ «Caesar Must Die» («Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»)

Τα σχόλια είναι κλειστά.