Ειδησεογραφικό site

Ελλάδα, μια χώρα σε περιδίνηση

58

Του Μπάμπη Γριμπάμπη*

Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται σε μια παρακμιακή πορεία, γεμάτη σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αδυνατώντας να επιστρέψει στην ομαλότητα ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης. Τον τελευταίο χρόνο όμως βρίσκεται σε περιδίνηση, σε ένα ασταθές πεδίο, λόγω της παταγώδους αποτυχίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να πιστέψουν, ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι τόσο δραματικά και με ένα φαντασιακό και ουτοπικό ρομαντισμό, πίστεψαν ότι υπήρχε ο εναλλακτικός δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούσε να αντιστρέψει την καταστροφική πορεία της χώρας.
Ήταν αρκετοί λίγοι μήνες για να αποδειχθεί στην πράξη, ότι με το ρομαντισμό, τις φαντασιώσεις και τις ιδεοληψίες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα, όπως τη βιώνει ο κόσμος στον ταραγμένο εικοστό πρώτο αιώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ , στον οποίο πίστεψε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς επώδυνα μέτρα, απέτυχε παταγωδώς και όχι μόνο δεν ανέκοψε την πτωτική πορεία της χώρας, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση με την ανερμάτιστη πολιτική του [τρίτο Μνημόνιο, capital controls, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών].
Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει. Το πολιτικό προσωπικό του, με κομμουνιστικές καταβολές, δεν είχε γνώση των σύγχρονων πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών και του τρόπου λειτουργίας των οικονομικών θεσμώμ και των αγορών. Χρειάστηκαν μήνες για να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας, ότι τα θεωρητικά και ουτοπικά νεφελώματα του κ. Βαρουφάκη, ήταν καταστροφικά για τη χώρα. Χωρίς τεχνοκρατική επάρκεια και ικανή επαγγελματική διαχείρηση, ήταν αναμενόμενο να φθάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την αποτυχία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Τα δύο συστημικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., από τα οποία ξεκίνησε η κρίση, τιμωρήθηκαν από το λαό και είτε συρρικνώθηκαν, είτε έφθασαν στα όρια της εξαφάνισης. Αλλά και τα άλλα μικρότερα κόμματα, στα άκρα του πολιτικού συστήματος, βρίσκονται στο δικό τους μικρόκοσμο και δεν έχουν σχέση με τη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Η ανυποληψία του πολιτικού συστήματος, αποδείχτηκε περίτρανα και από το σοκ της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Ν.Δ.
Δυστυχώς η παρακμή στην Ελλάδα είναι γενικευμένη και αφορά και την πολιτιστική και την κοινωνική ζωή της χώρας. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της ελληνικής φυλής. Ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του τουλάχιστον, είναι πιο κοντά στην ανατολική κουλτούρα, παρά προς τη δυτική του Ορθολογισμού, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Η κοινωνία των πολιτών είναι αναιμική, η κοινωνική συνοχή είναι υποτυπώδης και κυριαρχεί ο ατομικισμός, ο ωφελιμισμός και η αποφυγή της συλλογικότητας και της κοινής δράσης.
Το κρίσιμο ερώτημα κάθε σκεπτόμενου Έλληνα είναι , πώς μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα. Κανονικά, μετά από έξη χρόνια οικονομικής κρίσης και το σοκ που προκάλεσε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις και να την είχαν βγάλει από την πολυδιάστατη κρίση, όπως έπραξαν οι άλλες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνια. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πολλοί αναρωτιούνται , ποιος μπορεί να είναι ο καταλύτης που θα κάνει τη μεγάλη υπέρβαση.
Η πρόταση του διακεκριμένου επιστήμονα Δημήτρη Νανόπουλου, για τη δημιουργία μιας νέας ‘’Φιλικής Εταιρείας’’ είναι σίγουρα χρήσιμη, απαιτούνται όμως πιο άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις. Ιδανική περίπτωση θα ήταν η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού, του διαμετρήματος ενός Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος θα κινητοποιούσε τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους εσωτερικού και εξωτερικού, κάτι όμως που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μένει να δούμε τι επιφυλάσσει η Ιστορία στην πολύπαθη αυτή χώρα, με το ένδοξο παρελθόν και το θλιβερό μίζερο παρόν.

*Ο Μπάμπης Γριμπάμπης είναι οικονομολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «Η κρίση και… η κρίση μας», από τις Εκδόσεις Περίπλους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.