Ειδησεογραφικό site

ΕΕ: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό

22

 

Στο μεταναστευτικό εστιάζεται η προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πλέον, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει 400.000 αιτήσεις για άσυλο και μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εισέλθει στα σύνορα τις Ελλάδας 21.000 μετανάστες, κυρίες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Για το λόγο αυτό, σε κέντρο δράσης και συντονισμού θα ανάγει τον Πειραιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 25 Αυγούστου, όπου μετά από συνέδριο που θα οργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, θα αναλάβουν δράση τα κλιμάκια της Frontex. Συνεπώς, ο Πειραιάς θα γίνει πλέον το αρχηγείο της Frontex για την Ανατολική Μεσόγειο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την μείωση των ροών μετανάστευσης προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής Άννικα Μπράιντχαρτ, το ζήτημα της μετανάστευσης χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά ως «πανευρωπαϊκό» και όχι «ζήτημα μερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως «η Επιτροπή αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και συνεπώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν να παίξουν τον ρόλο τους έτσι ώστε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Αυτός είναι και ο λόγος που η Επιτροπή σχεδιάζει φιλόδοξες πολιτικές για το ζήτημα».

Σημειώνοντας πως η Frontex έχει κάνει αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης που της παρέχεται όπως και την ενίσχυση της σε έμψυχο και άψυχο υλικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει μια συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας συνοριακής διαφύλαξης και εκπροσώπων των κρατών-μελών έτσι ώστε να συμφωνηθεί η ενίσχυση της στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου ανακοίνωσε τέλος πως για να διευθετηθούν και τα ζητήματα της επανεισδοχής των μεταναστών στις χώρες εξόδου αλλά και να συζητηθεί η ένταξη των αιτούντων ασύλου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή οργανώνει Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.