Ειδησεογραφικό site

Δώσε χαρά από τα «σκουπίδια» σου – Ένα ιντερνετικό «πάρε- δώσε»

191

Της Μαρίας Καστρινάκη

Πόσες φορές δεν έχουμε καθαρίσει την ντουλάπα, το πατάρι ή την αποθήκη του σπιτιού μας και έχουμε πετάξει πράγματα τα οποία δεν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε άλλο; Ρούχα, παπούτσια, εργαλεία, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα, οικιακά είδη και άλλα αντικείμενα, τα οποία αν και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, πολλές φορές ακόμη και καινούργια, καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων και στη συνέχεια στις χωματερές. Ενώ θα μπορούσαν να χαριστούν σε άλλα άτομα και πέρα από το να φανούν πάλι χρήσιμα να δώσουν και χαρά σε συνανθρώπους μας που τόσο τα έχουν ανάγκη! Γι’ αυτό πριν πετάξετε οτιδήποτε, σκεφτείτε το… χαρίστε το…

Αυτή είναι η βασική ιδέα μιας πρωτοποριακής ιστοσελίδας με το όνομα xariseto.gr, η οποία αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο δίκτυο, δωρεάν προσφοράς και ζήτησης αντικειμένων, καθώς και ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ένα ιντερντετικό «πάρε- δώσε», με πάνω από 114.000 αγγελίες συνολικά, με τουλάχιστον 150 νέες αγγελίες ημερησίως και με μέλη που ξεπερνούν τα 50.000 από Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία και αυξάνονται συνεχώς! Στόχος των δημιουργών της ιστοσελίδας είναι να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι. Πέρα όμως από το να προωθηθεί η οικολογική και η οικονομική συνείδηση του κόσμου, το μεγάλο στοίχημα είναι να αναδειχθεί η αξία του «προσφέρω», που τόσο έχει υποτιμηθεί από τη μανία της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Ο δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας xariseto.gr κ. Μάκης Προδρόμου από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο «Καρφί» τονίζει πως δεν πρόκειται για κάποια φιλανθρωπία, αλλά για εναλλακτική λύση, στάση ζωής, ανακύκλωση, κοινωνική δράση, κίνημα. Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν ο κ. Προδρόμου, υδραυλικός στο επάγγελμα, αποφάσισε να μετακομίσει και δεν είχε ιδέα τι να κάνει με τα παλιά του έπιπλα. Δεν ήθελε να τα πουλήσει, αλλά ούτε και να τα πετάξει καθώς βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να τα χαρίσει σε κάποιον που τα είχε ανάγκη, ωστόσο δεν γνώριζε κανέναν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός δικτύου στο ιντερνέτ όπου ο καθένας θα μπορούσε να βάζει αγγελίες για αυτά που ήθελε να χαρίσει. «Πέρα από τη δική μου μετακόμιση πολύ συχνά έβλεπα στο δρόμο διάφορα πράγματα πεταμένα τα οποία βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση. Το εύκολο χρήμα μέσω δανείων και πιστωτικών καρτών τις περασμένες δεκαετίες μας έκανε όλους να σκεφτόμαστε “δεν βαριέσαι, θα αγοράσω άλλο” και να πετάμε στα σκουπίδια με πολλή ευκολία αντικείμενα που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Όταν ξεκινήσαμε, η οικονομική κρίση δεν είχε φανεί ακόμη αλλά ο κόσμος είχε αρχίσει να χαρίζει. Η γενικότερη δύσκολη κατάσταση των τελευταίων ετών είναι μια ευκαιρία για νέο επίπεδο αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΤΑ

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο κ. Προδρόμου, αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. «Καταφέραμε και κλείσαμε συμφωνία με τα ΕΛΤΑ όπου για ένα αντικείμενο έως 3 κιλά η χρέωση να είναι στο 1,50 ευρώ και για κάθε επιπλέον κιλό 0,50 ευρώ/ κιλό».

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ιστοσελίδας υπήρχαν καταχωρημένοι όλοι οι νομοί της χώρας. «Όταν ξεκινήσαμε σκεφτόμασταν ότι τα αντικείμενα που θα χαριζόταν θα ήταν κυρίως ρούχα και κάποια έπιπλα. Όμως διαψευστήκαμε καθώς τα αντικείμενα που χαρίζονται είναι κυριολεκτικά τα πάντα. Ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, παιδικά είδη, διακοσμητικά χώρου, γραφική ύλη, ακόμη και αυτοκίνητα. Τελευταία μάλιστα είχαμε προσφορά με βέρες και μονόπετρο μεγάλης αξίας!»

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Όλη αυτή η κίνηση, όπως μας λέει ο κ. Προδρόμου δε αποφέρει κάποια έσοδα, εκτός από κάποιες διαφημίσεις οι οποίες όμως δεν αρκούν ώστε να καλυφθούν τα βασικά έξοδα, όπως αυτό του σέρβερ. «Παλιότερα είχαμε ζητήσει, όποια από τα μέλη μας μπορούν, να κάνουν μια συμβολική δωρεά στην ιστοσελίδα. Ένα μέλος, μία νέα μητέρα και μικρή σε ηλικία που τη γνωρίζαμε και που είχε πάρει μέσω τις ιστοσελίδας από παιδικά έπιπλα μέχρι και πάνες για το μωρό της, μας έδωσε το ποσό των 30 ευρώ. Όταν τη ρωτήσαμε γιατί το έκανε μας απάντησε πως πραγματικά ζοριζόταν οικονομικά αλλά ήθελε να προσφέρει από το υστέρημά της και με αυτό τον τρόπο να μας ευχαριστήσει. Ήταν πραγματικά συγκινητικό».

ΤΟ «ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο κ. Προδρόμου διαβεβαιώνει πως «χαρίζουμε χωρίς καμία επιβάρυνση. Απλά θέτουμε ως όριο, κυρίως για λόγους ασφάλειας, το να μπορεί κάποιος να παραλάβει έως πέντε αντικείμενα χωρίς ο ίδιος να έχει προσφέρει κάτι. Στην πορεία ανοίξαμε και το “χαρισομάγαζο” στη Θεσσαλονίκη για τον κόσμο ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Ο σκοπός μας δεν είναι αποκλειστικά να βρεθούν τα αντικείμενα μόνο σε κόσμο που τα έχει ανάγκη, αλλά να πάνε σε άτομα που θα πιάσουν τόπο. Πρόσφατα ένας κύριος χάριζε μια παιχνιδομηχανή καινούργια ή οποία είχε τεράστια ζήτηση, αλλά τελικά προτίμησε να τη δώσει σε ένα στρατόπεδο ώστε να προσφέρει χαρά στους φαντάρους και όχι μονάχα σε ένα σπίτι.

Διάφορα μέλη, κυρίως γυναίκες, ανταλλάσουν ρούχα μεταξύ τους και αυτό τον τρόπο ανανεώνουν ανέξοδα τη γκαρνταρόμπα τους. Υπάρχουν ακόμη και εταιρείες που χαρίζουν εκθεσιακά κομμάτια ή αποθέματα της παραγωγής τους».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ

Η εγγραφή στο σάιτ είναι δωρεάν. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να ζητήσει κάποιο αντικείμενο ή να χαρίσει και εκείνος ό,τι θέλει. Μια εναλλακτική και τόσο απλή μορφή «κατανάλωσης» και οικονομικής συμπεριφοράς. Τα αντικείμενα που προσφέρονται πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή ή άριστη κατάσταση και να διατίθενται εντελώς δωρεάν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.