Ειδησεογραφικό site

Δύο διαδηλωτές νεκροί σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία

37

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή νέων στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή, εκτόξευαν βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές και να τραυματιστεί ένας στρατιώτης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή με αφορμή την κατασκευή νέων στρατιωτικών μονάδων.

Πρόσφατα μάλιστα οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ με την επαρχία Μπινγκόλ.

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, κάλεσε σε κινητοποιήσεις σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους των δύο διαδηλωτών.

Η κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται ένα χρόνο μετά την εκεχειρία που κήρυξε η οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επικριθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το PKK, και από την άλλη πλευρά, από κουρδικά κόμματα και οργανώσεις που θεωρούν τη διαδικασία υπερβολικά αργή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.