Ειδησεογραφικό site

Δύο έργα του Χατζιδάκι σε ένα μπαλέτο

58

Δύο μεγαλειώδη έργα του σπουδαίου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι αποκτούν κίνηση μέσα από τη χορογραφία τής πολυβραβευμένης χορεύτριας και χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου και πραγματοποιούν την πρώτη τους πανελλήνια παρουσίαση, με την Ορχήστρα, τους Α΄ χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

Το εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι γίνεται μπαλέτο και παρουσιάζεται μαζί με ένα από το λιγότερο γνωστά έργα του συνθέτη, τον «Μαρσύα», σε μουσική διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή, στο θέατρο Ολύμπια, στις 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 11 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Δύο σπουδαία έργα με τη δική τους ιστορία

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ έναν συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα, έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Με αυτά τα λόγια, έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμά του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον «Χαμόγελου της Τζοκόντας». Το συγκλονιστικό έργο, που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965, στη Νέα Υόρκη, σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς.

Το μπαλέτο «Ο Μαρσύας» είναι το έργο 4 στον επιλεκτικό κατάλογο αριθμημένων έργων του Χατζιδάκι και γράφτηκε το 1950. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε στην Αίγινα, από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, του οποίου ο Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.