Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν η πορεία της Κύπρου

54

Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις οικονομικές εξελίξεις και γενικά ισχυρές τις επιδόσεις του κυπριακού προγράμματος, η έκθεση για την 5η, 6η και 7η αξιολόγηση, την οποία ετοίμασε η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του «Ταμείου», την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων  το ΔΝΤ χαρακτηρίζει πλέον τους κινδύνους ως «διαχειρίσιμους», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η πρόκληση είναι η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων ενώπιον δύσκολου πολιτικού περιβάλλοντος».

«Ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να περιπλέξει την έγκριση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το υπόλοιπο του προγράμματος. Η δέσμευση των αρχών στο πρόγραμμα και στους στόχους του παραμένει υψηλή, ωστόσο με το κυβερνών κόμμα να μειοψηφεί στη Βουλή και τις βουλευτικές εκλογές του 2016 στον ορίζοντα η διασφάλιση επαρκούς στήριξης θα είναι δύσκολη. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας υπηρεσίας και για τα περαιτέρω βήματα για το καθάρισμα των βιβλίων των τραπεζών (πώληση δανείων)», αναφέρει το Ταμείο.

Εξηγώντας γιατί θεωρεί ενθαρρυντικές τις οικονομικές εξελίξεις, η έκθεση αναφέρει ότι «η ύφεση το 2014 ήταν ηπιότερη απ’ ό,τι αναμενόταν και η αύξηση του ΑΕΠ ήταν θετική κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Τα φορολογικά αποτελέσματα έχουν υπερβεί τις προβλέψεις του προγράμματος με μεγάλο περιθώριο. Η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας την αφαίρεση όλων των εξωτερικών περιορισμών πληρωμών».

Χαρακτηρίζοντας γενικά ισχυρές τις επιδόσεις του προγράμματος, διευκρινίζει ότι η συμμόρφωση με τις ποσοτικές προϋποθέσεις ήταν καλή και οι Αρχές έχουν προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι αξιολογήσεις τέθηκαν σε ανάπαυλα εξαιτίας καθυστερήσεων στη θέσπιση του πλαισίου της αναδιάρθρωσης χρέους του ιδιωτικού τομέα, όμως τώρα τα νέα πλαίσια αφερεγγυότητας και εκποιήσεων είναι σε εφαρμογή».

Η έκθεση επισημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να τεθεί η κυπριακή οικονομία σε μια υγιή βάση.

«Η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πλαισίου της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ως εκ τούτου, θα εδραιώσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα τονώσει την ανάπτυξη». Η έκθεση αναφέρει ότι οι κυπριακές Αρχές πρέπει, με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος, «να διατηρήσουν συνετά δημόσια οικονομικά και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξης. Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων θα είναι δύσκολη. Ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να συνεχίσει να περιπλέκει το πέρασμα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν».

Χαρακτηρίζει υψηλή τη δέσμευση των Αρχών για το πρόγραμμα και τους στόχους του, επισημαίνει ωστόσο ότι «με το κυβερνών κόμμα στη θέση της μειοψηφίας στη Βουλή και με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016 στον ορίζοντα, η διασφάλιση επαρκούς υποστήριξης θα είναι δύσκολη. Αυτό δημιουργεί προκλήσεις για μεταρρυθμίσεις στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης και για περαιτέρω βήματα που θα βοηθήσουν στον καθαρισμό των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.