Ειδησεογραφικό site

Δημήτρης Μπάσης: Με την κρίση επιστρέφουμε στην ποιότητα

67

Της Θωμαής Βούλγαρη

«Παρατηρώ μια στροφή στην ποιότητα σε περιόδους κρίσης, γιατί ο κόσμος κάνει πιο αυστηρές επιλογές» δηλώνει κατηγορηματικά στο «Καρφί» ο Δημήτρης Μπάσης. Μιλάμε για τον τραγουδιστή που έχει χαρακτηριστεί επάξια ως ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του, αφού τόλμησε και πέτυχε όλα τα μεγάλα στοιχήματα στην καριέρα του. Άνθρωπος χαμηλών τόνων που έχει επιλέξει να κρατήσει την οικογενειακή του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Δημήτρης Μπάσης μιλάει ανοιχτά για όλους και για όλα, ενώ εκμυστηρεύεται την πιο δύσκολη φάση της ζωής του.

Πώς κρίνετε το έντεχνο τραγούδι σήμερα;
Δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός. Πιστεύω ότι υπάρχει το καλό τραγούδι και αυτό που δεν είναι καλό. Όμως είναι καθαρά υποκειμενικό. Σε περιόδους οικονομικο-κοινωνικής κρίσης παρατηρώ μια στροφή στην ποιότητα. Κι αυτό γιατί ο κόσμος κάνει πιο αυστηρές επιλογές για το πώς θα ξοδέψει τα χρήματά του. Αντίθετα, την περίοδο ευμάρειας ο τρόπος σκέψης του καταναλωτή ήταν τελείως διαφορετικός. Σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν η χώρα μας βίωνε ανάλογες κρίσεις, η τέχνη και ο πολιτισμός γνώριζαν άνθηση.

Υπάρχει φως στο τούνελ για τη μουσική, κύριε Μπάση;
Υπάρχουν άνθρωποι που σε μια χειμερινή περίοδο μπορεί να αποφασίσουν να βγουν μια δυο φορές, οπότε θα κοιτάξουν να πιάσουν τόπο τα χρήματά τους. Υπάρχει στροφή στα καλά θεάματα και αυτό είναι παρήγορο κι αισιόδοξο μέσα στο γκρίζο τοπίο.

Ποια η δυναμική της μουσικής στο κοινό λόγω της κρίσης;
Πάντοτε είχε δύναμη η μουσική. Την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και του Μάνου Λοΐζου, δημιουργήθηκε στους δρόμους το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής της μουσικής αποτελεί μια τεράστια συναυλία που έλαβε χώρα στο θέατρο Badminton πριν από δύο μήνες με σπουδαίους καλλιτέχνες και στην οποία συμμετείχα κι εγώ. Τα έσοδα δόθηκαν στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς. Ήταν δύο συναυλίες sold out με 5.000 ανθρώπους. Με τη δύναμη της τέχνης καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ένα σεβαστό ποσό. Ο κόσμος περιμένει από τους καλλιτέχνες το κάτι παραπάνω στις δύσκολες οικονομικές περιόδους.

Τι έχει μεγαλύτερη αξία στην καριέρα σας;
Θέλω τα τραγούδια που έχω καταθέσει δισκογραφικά, από τότε που υπάρχω στο χώρο, να αντέξουν στο χρόνο και να τα διαδεχτούν και οι επόμενες γενιές. Αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία στη δουλειά μου. Και φυσικά να συνεχίσω να κάνω σπουδαίες συνεργασίες.

Κάποιες σπουδαίες συνεργασίες σας;
Έχω συνεργαστεί σχεδόν με όλους. Αν και δεν το πίστευα ποτέ, τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν. Επειδή έχω την πολυτέλεια να επιλέγω, με ενδιαφέρει να κάνω συνεργασίες που έχουν να δώσουν κάτι, καθώς και να περνάω καλά επί σκηνής. Η συνεργασία μου με τον Μητροπάνο ήταν καθοριστική για την καριέρα μου, με την Αλεξίου επίσης γιατί ήταν στα πρώτα βήματα της καριέρας μου. Ακόμη, με τον Χρήστο Νικολόπουλο σε δισκογραφικό επίπεδο, ο οποίος μου έδωσε τα τραγούδια και με πρωτοσύστησε στον κόσμο, με τον Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν συνεργασία-σταθμός στην καριέρα μου. Όμως πολλές φορές, όταν επικεντρώνεσαι σε λίγες συνεργασίες, αδικείς άλλες που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές.

Έχετε κρατήσει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την οικογενειακή σας ζωή;
Θέλω να απασχολώ την κοινή γνώμη και τα μέσα με τη δουλειά μου. Δεν έχω δυσκολευτεί να κρατήσω την οικογενειακή μου κατάσταση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν δεν προκαλείς, δεν υπάρχει λόγος. Αυτοί που ασχολούνται με τα προσωπικά τους είναι γιατί το θέλουν οι ίδιοι. Είναι επιλογή μου. Η οικογένεια είναι κάτι πολύ προσωπικό.

Τι είναι ευτυχία για σας;
Να ξυπνάς το πρωί και να χαίρεσαι που ξημερώνει μια νέα μέρα γιατί το πολύ στενό και οικογενειακό σου περιβάλλον είναι υγιές. Να μπορείς να δίνεις και να εισπράττεις αγάπη από τα παιδιά και την οικογένειά σου. Να απολαμβάνεις τον ήλιο, τη ζωή και τους δικούς σου ανθρώπους.

Η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής σας;
Πέρυσι έχασα τον πατέρα μου και πραγματικά μου στοίχισε πάρα πολύ. Κοιτάζοντας όμως τα παιδιά σου στα μάτια μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το χαμό, που για μένα ήταν τεράστια απώλεια.

Τι σας δίνει δύναμη;
Όταν κάνω ένα flashback και σκέφτομαι από πού ξεκίνησα, με πόσες δυσκολίες έχω φτάσει μέχρι εδώ και έχω καταφέρει αυτό που έχω καταφέρει. Όταν έχω ανάγκη να αντλήσω δύναμη, γυρίζω στα παλιά. Και βέβαια η αγάπη των δυο γιων μου.

Είστε αισιόδοξος άνθρωπος;
Ναι, ακόμη κι όταν γίνεται κάτι και για λίγες ώρες είμαι «στα μαύρα πανιά». Λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να πάω παρακάτω και σκέφτομαι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Πού μπορούμε να σας απολαύσουμε αυτή την περίοδο;
Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάμε εμφανίσεις στο θέατρο Βεργίνα, στη Θεσσαλονίκη, με τη Νάντια Μπουλέ. Επειδή πάμε πολύ καλά, θα αποφασιστεί αν θα πάρουμε παράταση. Το καλοκαίρι θα κάνω συναυλίες ανά την Ελλάδα, κάποιες σόλο, ενώ σε άλλες συμμετέχει και η κυρία Μπουλέ.

Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές μπορεί να ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό;
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών περνούν διάφορα μηνύματα. Υπάρχει μια σύγχυση και δημιουργείται ένα ρευστό πολιτικό τοπίο. Παρακολουθούσα τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής κι όλοι πανηγύριζαν για κάποιο λόγο. Πάμε στις επόμενες εκλογές με τους αρχηγούς των κομμάτων να θέτουν διλήμματα. Οι μεν λένε «ψηφίστε μας, διαφορετικά θα βγούμε από την καλή πορεία που έχουμε πάρει», οι δε «καταστρεφόμαστε, οπότε ψηφίστε μας να βγούμε επιτέλους από τα μνημόνια!» Αναμένουμε τι θα επιφυλάξουν οι μεθαυριανές ευρωεκλογές.

Είστε ανήσυχος για το μέλλον της χώρας;
Είμαι ένας πολίτης που παρακολουθεί τα γεγονότα και πραγματικά ανησυχεί γι’ αυτά που συμβαίνουν στη χώρα του. Δεν είμαι από αυτούς που λένε «δεν με νοιάζει». Ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου και για το αύριο, γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα;
Νομίζω ότι το σκηνικό αυτό είναι κατευθυνόμενο από τις μεγάλες δυνάμεις του εξωτερικού. Εάν συσπειρωθούν όλες οι χώρες της περιφέρειας, και ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου, ίσως στείλουν ένα μήνυμα στα κέντρα των αποφάσεων και εξελίξεων, στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε να είναι και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ωστόσο είναι διαφορετικός, γιατί είναι οικονομικός. Οι όροι των δανειστών μας είναι τέτοιοι, που αδυνατούμε να αποπληρώσουμε φυσιολογικά τα δάνειά μας. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα αυτό που βάζει η τρόικα ως πρόσχημα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που σημαίνει ξεπουλήστε και, φυσικά, έρχονται και τα παίρνουν αυτοί. Εάν δεν γίνει συσπείρωση των λαών της περιφέρειας και του Νότου και ένας ξεσηκωμός, τότε δεν υπάρχει σωτηρία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.