Ειδησεογραφικό site

Δεκαπέντε ιδέες για ομορφότερη ζωή

46

 

Λένε πως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, και από τον κανόνα αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε οι πόλεις. Γιατί καλές είναι οι νέες όπερες, τα μεγάλα στάδια και τα φανταχτερά κτίρια αλλά η ζωή των κατοίκων γίνεται συχνά καλύτερη από πράγματα που περνάνε απαρατήρητα. Όπως για παράδειγμα τα μεγάλα πεζοδρόμια, τα πλατύσκαλα που σου επιτρέπουν να καθίσεις ή μερικά λουλούδια στον δρόμο.

Καθώς λοιπόν οι συντάκτες του περιοδικού Monocle ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, κατέγραψαν 15 κινήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες της αστικής ζωής. Πολλές από αυτές μάλιστα θα μπορούσαν να γίνουν από ιδιώτες ώστε να παρακαμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ποιες είναι;

1) Δημιουργία ειδικών θέσεων για το παρκάρισμα ποδηλάτων.

2) Εγκατάσταση ασφαλέστερων κουφωμάτων στα σπίτια ώστε να περιοριστούν οι διαρρήξεις.

3) Εκτύπωση μικρών χαρτών που θα απεικονίζουν μόνο γειτονιές και τα σημεία ενδιαφερόντων τους, όπως αξιόλογα εστιατόρια, καφέ κλπ.

4) Επαναλειτουργία αεροδρομίων μέσα στις πόλεις -δεδομένου της διακρούς μείωσης του θορύβου των αεροπλάνων και καλύτερης ηχομόνωσης των σπιτιών- ώστε οι κάτοικοι των αστικών κέντρων να ταξιδεύουν πιο εύκολα.

5) Λειτουργία καταστημάτων σε μέγεθος περιπτέρου που θα προσφέρουν υπηρεσίες, όπως κούρεμα ή ανταλλαγή βιβλίων.

6) Θέσπιση ενός εμβλήματος-μασκότ σε κάθε πόλη. Για παράδειγμα ένα ζώο ή ένα λουλούδι, με το οποίο οι κάτοικοι θα ταυτιστούν.

7) Εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων ενημέρωσης κοινού, όπως είναι οι ταμπέλες που παρέχουν πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους.

8) Περισσότερα παγκάκια, που θα μπορούν να περιστρέφονται ώστε να κοιτούν προς το μέρος που θες.

9) Θέσπιση γραμμών με πολυτελή λεωφορεία που θα ενθαρρύνουν τους εύπορους να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι.

10) Αξιοποίηση ταρατσών με φυτά και λουλούδια.

11) Κτίρια με περισσότερες στοές, που θα προσφέρουν στους πεζούς σκιά το καλοκαίρι και προστασία από τη βροχή τον χειμώνα.

12) Χάραξη δρόμων με λιγότερες ευθείες και πιο πολλές στροφές.

13) Δημιουργία παιδικών χαρών μέσα στα σχολεία, τα οποία με τη σειρά τους θα ανοίγουν τα σαββατοκύριακα ώστε να παίζουν τα παιδιά.

14) Αλλαγή εγκαταστάσεων που πετάμε τα σκουπίδια με νέες, πιο σύγχρονες, που δεν θα επιβαρύνουν τους δρόμους.

15) Φύτευση περισσότερων λουλουδιών και δέντρων στους δρόμους.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.