Ειδησεογραφικό site

Γυναικομαστία: Το μεγάλο ταμπού των ανδρών

1.086

Tης Πέννυς Κροντηρά

Ένας στους είκοσι εφήβους στην Ελλάδα παρουσιάζει γυναικομαστία. Μάλιστα, πρόκειται για θέμα ταμπού στους άνδρες. Η γυναικομαστία επηρεάζει τόσο πολύ έναν έφηβο που μπορεί να καθορίσει τη ζωή του και να τον οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία, καθώς η εξωτερική εμφάνιση είναι σημαντική στην εφηβική ηλικία. Η σύγκρουση λοιπόν με την κοινωνία οδηγεί πολλούς ανθρώπους στον πλαστικό χειρουργό. Συνεπώς, η άποψη ότι υπάρχει ματαιοδοξία στην πλαστική χειρουργική είναι λάθος, όταν το άτομο πέφτει θύμα bullying από συνομηλίκους.

Ο αισθητικός, επανορθωτικός και laser πλαστικός χειρουργός, διευθυντής κλινικής πλαστικής χειρουργικής και επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα Ιωάννης Λύρας εξηγεί στο «Καρφί» την εύκολη, γρήγορη και φθηνή αντιμετώπιση της γυναικομαστίας στους άνδρες: «Η γυναικομαστία είναι το δεύτερο πιο μεγάλο μυστικό των ανδρών. Όσοι άνδρες φορούν μπλουζάκια, όταν πηγαίνουν στην παραλία για μπάνιο, συνήθως έχουν γυναικομαστία και θέλουν να το κρύψουν, γιατί δεν αισθάνονται καλά. Η γυναικομαστία ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, δηλαδή από τα 15 έτη. Όταν, λοιπόν, τα αγόρια περνάνε στην εφηβεία, μπορεί να παρουσιάσουν γυναικομαστία. Όπως το λέει η λέξη, στο θώρακα ενός άνδρα υπάρχει ένα στήθος που μοιάζει με γυναικείο. Είναι τριγωνικό ή σταγονοειδές πολλές φορές, μεγάλου μεγέθους, δηλαδή νούμερο 2 σε στηθόδεσμο. Είναι σαν ένα κανονικό γυναικείο στήθος, καθώς περιέχει αδένα που βγάζει γάλα και λίπος. Βεβαίως, δεν αποτελεί λάθος του Θεού, απλώς ορμονική διαταραχή που συμβαίνει όταν το παιδί γίνεται έφηβος. Η ουσία βρίσκεται στην άμεση θεραπεία».

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ

Ο κ. Λύρας μάς αναλύει την αντιμετώπιση και θεραπεία της γυναικομαστίας. «Υπάρχουν τρεις τύποι γυναικομαστίας: η αληθινή γυναικομαστία, όπου περιλαμβάνει ένα γυναικείο στήθος με αδένα και λίπος, η ψευτογυναικομαστία με περισσότερο λίπος και λιγότερο αδένα και η παχυσαρκία, που μοιάζει με γυναικομαστία και είναι μόνο λίπος. Η γυναικομαστία που παρουσιάζεται σε εφήβους είναι κληρονομική και μπορεί να τη φέρει γονιδιακά από έναν προπάππου. Η διάγνωση είναι πολύ εύκολη και διαφωνώ με τις πολλές εξετάσεις που υποβάλλουν οι γονείς τα παιδιά. Όταν όμως η γυναικομαστία εμφανιστεί ξαφνικά γύρω στα 50 έτη, πιθανώς να είναι ογκολογικής αιτιολογίας, δηλαδή καρκίνος σε ένα ορμονοπαραγωγό όργανο, όπως οι όρχεις. Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί συνιστούν μόνο τη λιποαναρρόφηση. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την ιδέα. Πρώτο βήμα είναι γίνει το υπερηχογράφημα μαστών για να δούμε πόσος αδένας υπάρχει. Αυτό μπορεί να διαγνωστεί και διά της αφής. Κατά τη γνώμη μου, η αφαίρεση πρέπει να ναι πλήρης και να αφορά και τον αδένα και το λίπος. Θα ξεκινάει με λιποαναρρόφηση και θα συμπληρώνεται με μια μικρή οπή στη θηλή, που δεν θα φαίνεται καθόλου μετά και από όπου θα αφαιρούμε ολόκληρο ή κομμάτι κομμάτι τον αδένα, που βγάζει γάλα και είναι άχρηστος στον άνδρα, καθώς δεν θηλάζει. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις γυναικομαστίας έχουμε πολύ μεγάλη θηλή, αλλά δεν χρειάζεται να την κόψουμε, διότι μετά την επέμβαση η θηλή μικραίνει μόνη της. Πρέπει να τονιστεί ότι η οπή είναι διά της θηλής και όχι γύρω ή κάτω από τη θηλή και το σημείο επουλώνεται τέλεια. Η αισθητικότητα παραμένει αδιατάραχτη και το άτομο έχει κάνει μια πολύ μικρή επέμβαση, που ονομάζεται υποδόρια μαστεκτομή. Το δέρμα συρρικνώνεται μόνο του και στρώνει πολύ καλά επιτρέποντας στον άνδρα να αποκτήσει ένα γραμμωμένο θώρακα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η επέμβαση, επειδή είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται αναισθησία αλλά λίγη μέθη και τοπική (περιοχική) αναισθησία. Το άτομο μπορεί να φύγει μετά από τρεις ώρες. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα».

Η ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η περίοδος της ανάρρωσης είναι πολύ σύντομη χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις, μας εξηγεί ο γιατρός. « Όσον αφορά την αποθεραπεία, κατά την πρώτη εβδομάδα λιώνουν τα εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα, ενώ την επόμενη μέρα ο ασθενής μπορεί να πάει στη δουλειά του. Την δεύτερη εβδομάδα αφαιρεί τον ελαστικό επίδεσμο που του έχουμε δώσει για να κολλήσει το δέρμα στη θέση του. Επίσης, μπορεί να οδηγεί κανονικά και μετά από ενάμιση μήνα να κάνει ελαφριά άσκηση, όπως κολύμπι, ενώ στους τρεις μήνες μπορεί να κάνει μέχρι και πρωταθλητισμό. Οι μισοί άνδρες στην Ελλάδα, λόγω παχυσαρκίας, έχουν ψευτογυναικομαστία. Αληθινή γυναικομαστία συναντάμε στον έναν στους είκοσι εφήβους. Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο που πολύ αγνοούν είναι ότι και οι άνδρες μπορούν να πάθουν καρκίνο του μαστού, όταν έχουν έναν γυναικείο αδένα. Βεβαίως, δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο. Στις γυναίκες νοσεί 1 στις 12, ενώ στους άνδρες 1 στους 80.000. Στον ελληνικό πληθυσμό νοσούν 20 άνδρες τον χρόνο. Για αυτό συνιστάται στη γυναικομαστία να αφαιρείται πλήρως και ο αδένας, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Συνεπώς, δεν είναι μόνο αισθητική επέμβαση αλλά και θεραπευτική».

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ

Δυστυχώς, λίγοι άνδρες προβαίνουν στην εγχείρηση, καθώς αποτελεί θέμα ταμπού. «Συνήθως, αυτή η αντιμετώπιση ξεκινά από τους γονείς, που πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει αυτό από μόνο του, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, ενισχύεται και το παιδί ταλαιπωρείται με αυτό από τα 15 έτη του. Η γυναικομαστία είναι από τις επεμβάσεις που συνιστάται κάτω από τα 18 έτη. Αλλιώς ο έφηβος δεν μπορεί να διαχειριστεί με γενναιότητα το πρόβλημά του και το κρύβει, καταπιέζοντας τον εαυτό του, και μετατρέπεται σε έναν κλειστό και αντικοινωνικό έφηβο, που ασχολείται με τον υπολογιστή του γιατί ντρέπεται τους συνομηλίκους του. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές πέφτει θύμα bullying, δηλαδή εκφοβισμού από επιθετικές συμπεριφορές συνομηλίκων που το κοροϊδεύουν και τον οδηγούν στην περιθωριοποίηση. Πρέπει να αναφερθεί ότι η εγχείρηση, όσο εύκολη είναι σε μικρές ηλικίες, τόσο δυσκολεύει μεγαλώνοντας ο άνδρας. Γιατί σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως και στη γυναίκα το στήθος του άνδρα χαλαρώνει, οπότε θα χρειαστεί να γίνει και ανόρθωση. Η γυναικομαστία, λοιπόν, είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά αισθητικό πρόβλημα. Το κόστος της επέμβασης ανέρχεται στο ύψος 2-3 μισθών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.