Ειδησεογραφικό site

«Για όλα φταίει η Ελληνική Γραφειοκρατία όχι μόνο η κρίση», λένε οι New York Times

31

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ για την κρίση της Liz Liz Alderman, μέσω του οποίου παρουσιάζει με τα πιο μελανά χρώματα, μέσα από ιστορίες Ελλήνων επιχειρηματιών, αυτό που όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα, αλλά ελάχιστοι εκτός της χώρας το ξέρουν: η γραφειοκρατία και όχι μόνο η οικονομική κρίση είναι αιτία για τα προβλήματα της χώρας.

Ο Γιάννης Σταματίου, είναι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας από τους πολλούς που πιστεύουν ότι δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση που ταλανίζει Ευρώπη και Αμερική για την κατάντια της χώρας, αλλά η δαιδαλώδης ελληνική γραφειοκρατία.

Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που παρουσιάζει το ρεπορτάζ των New York Times. Ο κος Σταματίου αναφέρεται στην γραφειοκρατία σε επίσκεψη του στην εφορεία. Η οικογενειακή επιχείρηση πλαστικών έχει 150 υπαλλήλους. «Φτάσαμε πολύ κοντά στο να κλείσει η επιχείρηση επειδή δεν μου έδιναν ένα χαρτί» δηλώνει στην εφημερίδα. «Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει ποτέ μπροστά αν δεν μπορέσει η νέα κυβέρνηση να σταματήσει την δυσλειτουργία, την γραφειοκρατία και την αβεβαιότητα που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες από την κρίση και έπειτα» δηλώνει στην δημοσιογράφο Liz Adelman.

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός «θέλει να σταματήσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, αλλά χωρίς τις άλλες αλλαγές που ο κος Τσίπρας και ο υπουργός οικονομικών του κος Βαρουφάκης θέλουν να κάνουν -αλλά οι οποίες λένε πως θα πάρουν χρόνο και έτσι δεν θα καταφέρουν να πετύχουν οικονομική σταθερότητα -και φυσικά ανάπτυξη».

Και η δημοσιογράφος Liz Alderman, καταλήγει πως «η ερώτηση της χρονιάς, είναι το αν μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο έχοντας ένα τελεσίδικο από την Ευρώπη που λήγει την Δευτέρα».

«Με την παρόύσα κατάσταση να δείχνει πως η Αθήνα θα ζητήσει επέκταση του δανείου, είναι άγνωστό όμως αν θα εφαρμόσει τη λιτότητα που ζητά η Ευρώπη. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα παλεύει να ορθοποδήσει και έχει ήδη κόψει τις δαπάνες στο 20% σε πέντε χρόνια, κυρίως κόβοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Αυτό έφερε στα όρια της φτώχειας περισσότερους Έλληνες, με την ανεργία να ξεπερνά το 25%. Και τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει πιο βαθιά σε κρίση.» αναφέρει το άρθρο.

Ο Κωσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου δηλώνει στους ΝΥ Times ότι «είναι καλή η άρση της λιτότητας αλλά θα είναι η σωστή λύση μόνο αν ακολουθήσει κανείς τις μεταρρυθμίσεις στη δομή του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, βοηθώντας την ανάπτυξη». Και όλα αυτά, με τη δημοσιογράφο να υπογραμμίζει πως κεφάλαια φεύγουν καθημερινά από τις τράπεζες, και πως οι στόχοι του Σύριζα θέλουν πολύ καιρό για να υλοποιηθούν.

Ο κύριος Σταματίου που τρέχει την επιχείρηση με τον γιο του δηλώνει ότι όταν χτύπησε η κρίση δεν μείωσε μισθούς, αλλά αποφάσισε να κάνει περικοπές αλλού, διότι «όταν μειώνεις τους μισθούς δεν έχουν κανένα κίνητρο να κάνουν νέο πράγματα ή να προσπαθούν για την δουλειά τους οι υπάλληλοι σου» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να σταματήσει την   γραφειοκρατία, δίνοντας το παράδειγμα της επιχείρησης του.

«Προσπαθώντας να πάρω επιδότηση από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 250,000 ευρώ για να επεκτείνω την επιχείρηση μου δεν τα κατάφερα καθώς τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να φανεί το πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο» αναφέρει ο ιδιοκτήτης στο ρεπορτάζ.

Όταν λοιπόν χρειάστηκε να πάρει δάνειο, η τράπεζα δεν του το έδινε γιατί της έλειπε ένα χαρτί από την εφορεία. Του πήρε τρεις μέρες να βρει το χαρτί αυτό. «Έχουμε υπομείνει σχεδόν τα πάντα και πλέον για να μην εξαφανιστούμε εντελώς, θέλουμε σταθερότητα. Όταν γίνει αυτό τότε βλέπουμε και για το πως θα προχωρήσουμε την ανάπτυξη.

Αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα και οι νέοι άνθρωποι, όπως η Τίνα Κυριακή, που διαχειρίζεται ένα hub για startups, έχουν την ίδια γνώμη. «Προσπαθώντας να εστιάσω στην εξωτερική οικονομία και όχι την τοπική, στράφηκα στον τουρισμό. Αλλά επειδή οι ξεναγοί είναι κλειστό επάγγελμα, οι πέντε υπάλληλοι που έχω δεν μπορούν να ξεναγήσουν στην Ακρόπολη».

Οι δεκάδες κινήσεις στο ΙΚΑ, στην εφορεία και οι ατελείωτες ώρες γραφειοκρατίας, δείχνουν πόσο το χάος του δημοσίου σταματά την ανάπτυξη, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.