Ειδησεογραφικό site

Γιατί ο Αλέξης πήγε στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαρουφάκη-Παρών και ο Αντρίκος Παπανδρέου

41

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση του βιβλίου των James K. Galbraith, Stuart Holland και Γιάννη Βαρουφάκη, με τίτλο: «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», το βράδυ της Τρίτης, ενώ δεν κρίνεται καθόλου τυχαία ότι συνέπεσε στον ίδιο χώρο με τον αδελφό του πρώην Πρωθυπουργού Αντρίκο Παπανδρέου.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πλέον πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις αποσκοπεί στο να “φράξει” το δρόμο της επιστροφής ψηφοφόρων που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στο μητρικό τους χώρο, στο ενδεχόμενο που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιλέξει να πραγματοποιήσει τη στροφή προς τα αριστερά που διαφαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τα στελέχη του κινήματος, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πλέον πρέπει να έχει το δικό του στίγμα.

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ αναφέρει ότι στην Κουμουνδούρου χτύπησε συναγερμός από τις “απρόσμενες” επιθέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου εναντίον Υπουργών της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΝΔ αλλά και την ανοιχτή απόρριψη πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς φοβούνται ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει, βλέποντας τα πολιτικά και χρονικά περιθώρια της παρούσας κατάστασης να στενεύουν να πραγματοποιήσει την τελευταία “λογική” κίνηση που της απομένει και είναι η στροφή προς τα αριστερά, ώστε να επαναπατρίσει το μεγαλύτερο τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κινήματος, που έχει δραπετεύσει κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλους όμορους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη κίνηση ώστε να κοπούν οι γέφυρες επιστροφής του τμήματος αυτού του εκλογικού σώματος προς το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι είναι η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη παρουσίαση βιβλίου, στο οποίο πρωταγωνιστούν ένας Έλληνας οικονομολόγος με στενές σχέσεις με το περιβάλλον Παπανδρέου, παρά τις κατά διαστήματα κόντρες μεταξύ τους, ο Γιάννης Βαρουφάκης αλλά και ο παγκοσμίου φήμης James K. Galbraith, ο οποίος επίσης έχει βρεθεί πολλές φορές σε συνέδρια και κολλέγια με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερη δε σημασία έχει και το αντικείμενο του πονήματος, «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», που ίσως περιγράφει πλήρως τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για μεγαλύτερο εναγκαλισμό του κεντροαριστερού χώρου, ιδιαίτερα εφόσον είναι γενικότερη η πεποίθηση ότι το φθινόπωρο είναι πιθανό να υπάρξουν εκλογικές εξελίξεις με ορίζοντα και το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Βέβαια, το φλερτ με το Γιάννη Βαρουφάκη έχει προκαλέσει επανειλημμένα αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από την “Αριστερή αντιπολίτευση” όσο και από την πλευρά των οικονομολόγων (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Μηλιός, Σταθάκης) που επιμένει να έχει την αποκλειστικότητα της πολιτικής και οικονομικής ρητορικής του προγράμματος καθώς και τον πρώτο λόγο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τον αποκλεισμό λόγω εσωτερικών αντιδράσεων από το ευρωψηφοδέλτιο, του Γιάννη Βαρουφάκη, πιστοποιεί τις “πολιτικές εγγυήσεις” που θέλει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους πασοκογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της “τελικής αναμέτρησης” με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά όποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου με συντονιστή το δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη, ενώ στο χώρο της παρουσίασης προσήλθαν από νωρίς, εκτός από τον Αντρίκο Παπανδρέου, πολιτικοί όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Χρυσόγονος, ο Σταύρος Θεοδωράκης κ.ά.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.