Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Πρωταρχική προϋπόθεση η έγκριση της ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς

47

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρει Χαριλάου Τρικούπη, πριν από την κρίσιμη και οριακή ιστορική στιγμή που θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον της μέσα στο Ευρώ, μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Για αυτό το λόγο αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οφείλει με ευθύνη να κινηθεί τάχιστα “χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δισταγμούς, χωρίς διπλές σκοπιμότητες, χωρίς μπλόφες και διπλά παιγνίδια, μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε με τη διπλή εντολή και την εθνική στρατηγική στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Κατά τη χθεσινή μακρά τηλεφωνική συζήτηση, που είχε η Πρόεδρος  του  ΠΑΣΟΚ  κα Γεννηματά  με  τον  Πρωθυπουργό,    ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες και οι επιλογές της κυβέρνησης του έχουν ως αναφορά, αποκλειστικά και μόνο, το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής (όπως συνοψίστηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών), χωρίς δεύτερες σκέψεις και δίχως διπλά σενάρια.

Με δεδομένες τις ρευστές και εναλλασσόμενες σημασίες των λέξεων αξιοπιστία και φερεγγυότητα, η απάντηση της κας Γεννηματά ήταν και είναι σαφής.  Ανεξάρτητα  από  τις όποιες  καλές  προθέσεις  και διαθέσεις του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά το Δημοψήφισμα, με τη στροφή του για μία ρεαλιστική διαπραγμάτευση, τα πάντα κρίνονται αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα. Τα πάντα κρίνονται από το αίσιο τέλος. Η θετική αξιολόγηση της πρότασης της Κυβέρνησης από τους Θεσμούς προβάλλει ως πρωταρχική προϋπόθεση, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για μια Βιώσιμη Λύση.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, μόνον έτσι η διαπραγμάτευση μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, μόνον έτσι η συμφωνία μπορεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μια λυτρωτική λύση.

“Εάν η πρόταση της Κυβέρνησης είναι άτολμη και αναντίστοιχη με τη δραματική συγκυρία, σίγουρα θα δώσει το απόλυτο επιχείρημα  στους θιασώτες του Grexit”, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Υπογραμμίζεται ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε ακόμα και αυτός ο τελικός κύκλος της διαπραγμάτευσης όπως και η τελική πρόταση της Κυβέρνησης θα αποκαλυφθεί ότι ήταν απλώς ένα πρόσχημα, ένα ακόμα μοιραίο λάθος, χωρίς οδό επιστροφής. Τότε θα αποκαλυφθεί ότι η Κυβέρνηση όντως είχε και έχει διπλό σχέδιο, διπλή στρατηγική. Ένα διπλό σχέδιο, που μας οδηγεί έξω από το Ευρώ, έξω από την Ευρώπη, στην καταστροφή.

Σε αυτή τη συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό η κ. Γεννηματά είχε την ευκαιρία να περιγράψει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν και δημόσια διατυπωθεί και συνοψίζονται ως εξής:

(α.)    Είναι απόλυτη και ζωτική ανάγκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στο Eurogroup του Σαββάτου η ελληνική αντιπροσωπεία να μην αποχωρήσει εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση, να έχει η διαπραγμάτευση αίσια έκβαση με ΛΥΣΗ.

(β.)    Αυτή η στάση επιβάλλεται και συνδέεται άρρηκτα με τη διπλή εντολή που έχει συμπυκνωθεί στο δίπτυχο:
Όχι στη ρήξη και το Grexit
Ναι στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη

(γ.)    Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει δημόσια για μια ακόμη φορά, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν. Και πολύ περισσότερο ότι δεν θα γίνει άλλοθι σε σκοτεινά διπλά σχέδια, με σκοπιμότητα και κρυφή ατζέντα.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν στελέχη της, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνεχίζει, κλιμακώνει και κορυφώνει τις πρωτοβουλίες του και τις παρεμβάσεις του προς τα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης και στους συλλογικούς κορυφαίους θεσμούς τους, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις:

(α.)    Η ομιλία-παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24/6/2015 με τη συμμετοχή του κ. Τζιάννι Πιττέλα, του κ. Πιερ Μοσκοβισί και του Σερκέϊ Στάνιτσεφ.

(β.)    Η επιστολή-έκκληση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά προς τους Σοσιαλιστές Ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης στις 28/6/2015 με την οποία προτείναμε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την παράταση του προγράμματος και αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

(γ.)    Η συμμετοχή της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά  στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Κομμάτων στις 7/7/2015, με τη συμμετοχή των κ. Φρανσουά Ολάντ, κ. Ματέο Ρέντζι, κ. Βέρνερ Φάϊμαν και του κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς και άλλων Ηγετών.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται ικανοποιημένοι, τονίζοντας ότι αδιαμφισβήτητα η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ έχει στεφθεί με επιτυχία γιατί υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.  Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως Συλλογικός Θεσμός, η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συλλογική της έκφραση, τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ευρώπης, όπως και οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κυβερνήσεων στην Ευρώπη (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία) έχουν διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια τη στήριξή τους στην Ελλάδα για τη δικαιωματική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στη ζώνη του Ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.