Ειδησεογραφικό site

Και ‘συ Άνγκελα; Η Bild γράφει ότι η Μέρκελ εξετάζει πλέον το Grexit – Στο Βερολίνο συζητούν το χειρότερο σενάριο – Απαιτείται θέληση από όλες τις πλευρές για να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα, λέει η Καγκελάριος

57

Την έντονη δυσφορία της Μέρκελ μετά την τελευταία συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτει σήμερα ο γερμανικός Τύπος επικαλούμενος Γερμανό ανώτατο αξιωματούχο ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σκέφτεται πλέον το ενδεχόμενο ενός Grexit καθώς ο χρόνος τρέχει, κάθε μέρα μετράει και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τους πιστωτές. Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ρίχνει λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της.

 

Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει πλέον το Grexit σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα μετά την τριμερή με Τσίπρα και Ολάντ στις Βρυξέλλες πλέον η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υποχρεώθηκε να παραδεχθεί αυτό που δεν ήθελε: ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πλέον ασταμάτητη!

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη στροφή αυτή της Καγκελαρίου η Bild την αποδίδει σε τρεις λόγους:

– Στη δίωρη συνάντηση της Τετάρτης ο Τσίπρας εμφανίστηκε αμετακίνητος στην αποδοχή των όρων της ΕΕ (π.χ. στην αύξηση του ΦΠΑ)

– Η ομάδα του ΔΝΤ αποχώρησε από τις συνομιλίες την Πέμπτη με τον εκπρόσωπο του ταμείου να μιλά για «μεγάλες διαφορές»

– Αυξάνεται η πίεση από το εσωτερικό του κόμματός της: Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών του CDU / CSU που απορρίπτουν το ενδεχόμενο βοήθειας δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα

Στο Βερολίνο πλέον συζητούν εντατικά το σχεδίο για το χειρότερο σενάριο. Στο τραπέζει βρίσκεται ο τρόπος αντίδρασης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Αθήνας. Όπως είπε γερμανός διπλωμάτης στη Bild «η καγκελάριος γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός…».

Και το άρθρο της γερμανικής εφημερίδα καταλήγει: «Τελικά σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε τα πάντα»».

Νέες δηλώσεις σε ημερίδα στο Βερολίνο Μέρκελ: Απαιτείται θέληση από όλες τις πλευρές για να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» δήλωσε εκ νέου σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «η θέληση πρέπει να έρθει από όλους, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε».

Μιλώντας σε ημερίδα στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ σημείωσε πως κατανοεί την ανάγκη για χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε Ισπανία και Πορτογαλία καθώς αποτρέπουν την υπερβολική άνοδο του ευρώ, όμως, λόγω της ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού νομίσματος, οι χώρες είναι δύσκολο να «εισπράξουν» τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές.

«Το ελάχιστο που ζητώ είναι να κατανοήσετε πως οι κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο χαμηλός και να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξουμε σε έναν αποπληθωριστικό κύκλο».

Σήμερα το περιοδικό Focus γάφει ότι η τελευταία συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει την οργή της Μέρκελ, η οποία πλέον συζητά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Το περιοδικό προσθέτει πως δεν είναι τυχαία η δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους του CSU , του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών- κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ που επισήμανε ότι, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit.

Focus

Η τελευταία συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει την οργή της Μέρκελ, η οποία πλέον συζητά το ενδεχόμενο ενός Grexit, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει πως δεν είναι τυχαία η δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους του CSU , του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών- κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Το στέλεχος αυτό επισήμανε ότι, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit.

FAZ 

Η υπομονή των ευρωπαικών κρατών εξαντλείται , η μπάλα βρίσκεται πλέον από την πλευρά των Ελλήνων, γράφει η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ, δείχνει ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος ενώ ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα.

Bloomberg

Στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας επικεντρώνεται δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή αποστολή της χώρας μας σχετίζονταν με την ανάγκη να κρατηθεί η Ελλάδα σταθερά στους κόλπους της Δύσης. «Το μπρούτζινο άγαλμα του Χάρι Τρούμαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, υπενθυμίζει πως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα είχε στρατηγική θέση για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό πρακτορείο και προσθέτει: «Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης ξεπεράσουν την απογοήτευσή τους για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά μεγέθη και δώσουν πρόσθετη βοήθεια, θα οφείλεται σε κάποιο βαθμό σε αυτό του ρόλο. Το πλεονέκτημα των Αθηνών», επισημαίνει το Bloomberg, «είναι η θέση στα νοτιοανατολικά του ΝΑΤΟ λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ισλαμικός κίνδυνος από τα νότια και ανατολικά, η Ρωσία από τα τα βόρεια και ο κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης  προς την Ευρώπη, θέτει το ερώτημα αν η Ελλάδα αξίζει περισσότερο από τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται για να βγει από την οικονομική της τρύπα».

«Στη G7″, προσθέτει το Bloomberg», «ο πρόεδρος των ΗΠA κάλεσε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, ενώ ο Τσίπρας αναμένεται να παραστεί σε οικονομικό Φόρουμ στις 18 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη», επισημαίνει.

Σε άλλο δημοσίευμά του, το Bloomberg κάνει αναφορά στο δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ετοιμάζεται για ένα Grexit και κατά συνέπεια για ελληνική χρεοκοπία εξετάζοντας το ενδεχόμενο ελέγχων κεφαλαίων για την Ελλάδα σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής εξωτερικών της υποχρεώσεων.

Financial Times: «Τελεσίγραφο» των δανειστών στον Τσίπρα

Οι πιστωτές παρέδωσαν τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, υποστηρίζουν οι Financial Times στο πρωτοσέλιδο θέμα τους στο φύλλο της Παρασκευής. «Μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών πίστευαν ότι η συμφωνία είναι εφικτή, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέδιδε στον Αλέξη Τσίπρα το πεντασέλιδο σχέδιο των πιστωτών. Μετά την τετράωρη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν πίστευε πως είχε πετύχει συμφωνία» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Peter Spiegel. Ο κύριος Τσίπρας διαφώνησε μεν τότε σε επιμέρους ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ στο ρέυμα, όμως είχε αποδεχτεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και είχε δεσμευτεί να επανέλθει με νέες προτάσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ. Διαβάστε περισσότερα

Guardian: ΔΝΤ αλά Dirty Harry σε Τσίπρα – «Νιώθεις τυχερός αλητάκο;»

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μία ερώτηση. Νιώθω τυχερός; Λοιπόν είσαι αλητάκο;» Αυτές οι ατάκες ειπώθηκαν από τον Clint Eastwood στην ταινία Dirty Harry και ήρθαν στο μυαλό όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την λήξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

«Το μήνυμα του ΔΝΤ ήταν σύντομο και σκληρό», λέει ο αρθρογράφος του Guardian και παράλληλα σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές της Ελλάδας με τους πιστωτές της ενώ δεν υπήρξε καμία πρόοδος στον περιορισμό τους τονίζοντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά από μία συμφωνία.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως ενώ αυτή την εβδομάδα οι συζητήσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας ήταν κοντά η αισιοδοξία χάθηκε με τα νέα που ήρθαν από την Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ δείχνει να έφτασε στα όριά του τόσο με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου όσο και με την απροθυμία της να παραβεί τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές σε συντάξεις και εργασιακά.

Παράλληλα ο αρθρογράφος σημειώνει: Έτσι τώρα το ΔΝΤ στρέφει το όπλο στο κεφάλι του Τσίπρα. Πρόκειται για μία καθοριστική στιγμή αφού οι δανειστές δίνουν τελεσίγραφο στην Αθήνα – take it or leave it- και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το εννοεί.

Μέχρι τώρα, σημειώνει ο Guardian, η Αθήνα θεωρούσε πως η τρόικα -ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μπλοφάρει. Η εκτίμησή ήταν πως υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη για… παζάρια, που θα φέρουν μία καλύτερη συμφωνία η οποία θα αποτρέψει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ζητούν οι δανειστές ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που θα δώσουν.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η Αθήνα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν θα την οδηγήσει εκτός ευρώ μιας και αυτό θα ήταν εμπόδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πίστεψε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμβιβαστεί υπό τον φόβο ότι ένα Grexit θα έσπρωχνε τον Τσίπρα στην «αγκαλιά» του Πούτιν. Τέλος υπήρχε η πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνταν ήταν λανθασμένες και θα προκαλούσαν περισσότερο πόνο σε ένα πληθυσμό που ήδη έχει υποφέρει πολλά.

Από την μεριά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να σημειώνει πως δαπανά το 10% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 2%. Επιπροσθέτως, ξέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει άλλα χρήματα και επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ.

Έχουν φτάσει στα όρια τους βλέποντας τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται λες και κρατάει ένα 44άρι απειλώντας πως θα τραβήξει τη σκανδάλη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.