Ειδησεογραφικό site

«Βουλιάζει» από μετανάστες η Κως – Θλιβερές εικόνες στους δρόμους του νησιού-Ζητούν την καρατόμηση της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής

189

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η Κως για τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί και τους εκατοντάδες που κάθε ημέρα καταφτάνουν στις παραλίες της, ρισκάροντας τις ζωές τους.

Την Πέμπτη ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης, ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κω.

 

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος τονίζει πως η διαχείριση και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κω είναι ιδιαίτερα δυσχερής και ότι η λύση του πλοίου που τελικά υιοθετείται για την διαμονή, ταυτοποίηση και μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων, θα απαιτήσει οικονομικούς πόρους.

 

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kostoday.com, αν και τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει από την Τρίτη, η κατάσταση στο νησί παραμένει δραματική, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού να στέλνουν μηνύματα απόγνωσης και αγωνίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η μεταφορά των μεταναστών στο γήπεδο του νησιού όχι απλά δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά το διόγκωσε. Πλέον τα κεντρικά σημεία της πόλης, στο λιμάνι, «άδειασαν» και «γέμισε» η πολυσύχναστη και κεντρική παραλιακή οδός της Βασιλέως Γεωργίου.

Κατά μήκους του κεντρικού δρόμου υπάρχουν σκηνές και άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, οι οποίοι αρνούνται να εισέλθουν στο γήπεδο και ζητούν την άμεση διευθέτηση των εγγράφων τους, ώστε να αποχωρήσουν από την Κω και στη συνέχεια από την Ελλάδα.

Τουρίστες και ντόπιοι μοιράζουν φρούτα ή ό,τι έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς, ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ υπάρχουν και πολλά μικρά παιδιά, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες του Associated Press οι οποίες κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες.

Η βρετανική Daily Mail, η οποία δημοσιεύει τις φωτογραφίες αυτές, γράφει ότι γονείς ρισκάρουν τις ζωές των παιδιών τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

 

Βράζει η Κως κατά της Τασίας – Ζητούν την καρατόμηση της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η «πολεμική» κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κω λόγω των εγκλωβισμένων μεταναστών και της απουσίας της κυβέρνησης που αδυνατεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η ίδια – μέσω της αρμόδιας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, έχει φέρει την τοπική αυτοδιοίκηση στα όριά της.

Με ένα οργισμένο δελτίο Τύπου που εξέδωσε βάλλει κατά της κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζοντας ότι η «ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ’ επίφαση υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποτελεί τον καταστροφέα της Κω».

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος Κω, τονίζεται ότι η υπουργός «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Τους άφησε χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Απέφυγε ν’ αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου γιατί γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες. Να είναι βέβαιη ότι δεν θα τις αποφύγει». Προσθέτει δε ότι ο δήμος θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Κάπτεν Ηλίας, για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

Η επίθεση όμως κατά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου δεν σταματά εδώ: «Η κυρία Τασία δημιούργησε το πρόβλημα στην Κω και έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες του νησιού και στο Δήμο της Κω. Στο Δήμο που έχει καλύψει την απουσία του Κράτους, παρέχοντας ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υποδομές για την καταγραφή και ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων, έχει διαθέσει οχήματα για τη διανομή φαγητού στους παράνομους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κα.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω» συνεχίζει στο ίδιο ύφος ο συντάκτης του κειμένου.

Εξάλλου, τίθενται δύο ερωτήματα από τον δήμο: «Επιτέλους, ποιος θ’ απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα: -Πόσους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες αντέχουν η Κως, τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Ελλάδα; -Είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πολιτική αφύλακτων θαλάσσιων συνόρων; Να έρθουν 2 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, που περιμένουν στα απέναντι παράλια, στα νησιά μας;».

Και συνεχίζει τα «καρφιά» κατά της αρμόδιας υπουργού προσθέτοντας: «Ο Δήμος Κω συνεργάζεται άψογα με υπουργούς της κυβέρνησης, που διακρίνονται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως ο Αν. Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης. Η σοβαρότητα όμως και η αίσθηση ευθύνης είναι άγνωστες λέξεις για την κα.Τασία Χριστοδουλοπούλου που συνεχίζει να προκαλεί. Απόδειξη της ανεπάρκειας της είναι το γεγονός ότι της έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Δήμος Κω θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και διαχείριση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι όλες οι αρμοδιότητες αλλά και η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να περιέλθει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης».

Δήμαρχος Λέσβου:  Όταν είδα τι συμβαίνει στην Κω, σκέφτηκα από τι καταστάσεις γλιτώσαμε…

Την ίδια ώρα που η Κως «βράζει», φόβοι για εξάπλωση του φαινομένου υπάρχει και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, «ενώ είχαμε έρθει σε πολύ καλό σημείο διαχείρισης, τώρα τον Αύγουστο, επειδή αυξάνονται οι άνθρωποι που φεύγουν με το πλοίο από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά, οι ελεύθερες θέσεις στα πλοία μειώνονται κι έτσι πολλοί μετανάστες δεν μπορούν να φύγουν. Αν και είναι ελεύθεροι κι έτοιμοι να φύγουν με τα χαρτιά στο χέρι δεν μπορούν να ταξιδεύσουν, διότι δεν υπάρχουν θέσεις. Οπότε αυτό που ζητώ είναι να ληφθεί μέριμνα και να δρομολογηθεί ένα έκτακτο πλοίο που αυτό το διάστημα θα κάνει δρομολόγια, ώστε να μη μένουν πίσω και να αποκλείονται στο νησί και να μη χάσουμε ό,τι χτίσαμε. Τώρα, επειδή ακριβώς έρχονται περισσότεροι από όσους φεύγουν κι επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει αποκλεισμός, δηλαδή να μπορεί να μη φεύγει και κανένας, σταδιακά, αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα φτάσουμε σε αδιέξοδο».

«Όταν είδα αυτά τα επεισόδια στην Κω εκείνο που σκέφτηκα είναι από το τι καταστάσεις γλιτώσαμε στη Λέσβο, χάρη στις προσπάθειες που κάναμε. Τα αποφύγαμε και τα αποφεύγουμε, όμως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζεται, οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ευτυχώς γλιτώσαμε, αλλά μέχρι σήμερα. Αύριο θα κάνουμε ξανά τον σταυρό μας και θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε προβληματισμένος.

Συνάντηση Χριστοδουλοπούλου-Αβραμόπουλου σήμερα το μεσημέρι

Για το μεταναστευτικό που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θα έχει σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 συνάντηση η κα Χριστοδουλοπούλου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τη συνάντηση είχε ανακοινώσει μέσω Twitter και ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατεπείγοντα προβλήματα.

Σε ναύλωση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας ΑΝΕΚ προχώρησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτό περίπου 2.500 πρόσφυγες στην Κω.

Στους πρόσφυγες θα παρέχεται πλήρης σίτιση. Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κω την Παρασκευή.

Οι δυνατότητες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

  • Μπορεί να μεταφέρει 800 αυτοκίνητα Ι.Χ.
  • Διαθέτει 1600 κρεβάτια και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 2500 άτομα
  • Στα εστιατόριά του μπορούν να καθίσουν και να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα περισσότερα από 1000 άτομα, 420 στο εστιατόριο και 600 άτομα στο self-service.
  • Είναι πλοίο ναυπήγησης ice-class.
  • Διαθέτει τέσσερις μηχανές και πέντε ηλεκτρομηχανές.
  • Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπορεί να ταξιδεύει ως ακτοπλοϊκό σε εσωτερικές και σε διεθνείς γραμμές, μπορεί να ταξιδεύει ως κρουαζιερόπλοιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, μπορεί ακόμα να αποτελέσει συνεδριακό κέντρο. Εχει πιστοποίηση για να ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αφρική.

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Έξαλλοι με την Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι στον δήμο Κω όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα με τους μετανάστες και τη στάση της αρμόδιας υπουργού.Σε ανακοίνωσή του ο δήμος αναφέρει ότι η «ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ’ επίφαση υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποτελεί τον καταστροφέα της Κω».Οπως αναφέρεται: «Δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Τους άφησε χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Απέφυγε ν’ αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου γιατί γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες. Να είναι βέβαιη ότι δεν θα τις αποφύγει».Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο δήμος Κω θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Κάπτεν Ηλίας, για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.
Όπως αναφέρεται: «Η κα.Τασία δημιούργησε το πρόβλημα στην Κω και έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες του νησιού και στο Δήμο της Κω. Στο Δήμο που έχει καλύψει την απουσία του Κράτους, παρέχοντας ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υποδομές για την καταγραφή και ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων, έχει διαθέσει οχήματα για τη διανομή φαγητού στους παράνομους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κα.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω».Τίθενται επίσης δύο ερωτήματα από τον δήμο: «Επιτέλους, ποιος θ’ απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα: -Πόσους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες αντέχουν η Κως, τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Ελλάδα; -Είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πολιτική αφύλακτων θαλάσσιων συνόρων; Να έρθουν 2 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, που περιμένουν στα απέναντι παράλια, στα νησιά μας;».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ο Δήμος Κω συνεργάζεται άψογα με υπουργούς της κυβέρνησης, που διακρίνονται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως ο Αν. Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης. Η σοβαρότητα όμως και η αίσθηση ευθύνης είναι άγνωστες λέξεις για την κα.Τασία Χριστοδουλοπούλου που συνεχίζει να προκαλεί. Απόδειξη της ανεπάρκειας της είναι το γεγονός ότι της έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Δήμος Κω θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και διαχείριση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι όλες οι αρμοδιότητες αλλά και η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να περιέλθει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης».

 

Προηγούμενη ενημέρωση: 

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κω έπειτα από τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών με εικόνες ντροπής από το νησί να κάνουν τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου μέσα από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος χθες απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να βρει λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα και την προειδοποίησή του ότι μπορεί να χυθεί αίμα, καραβιές μεταναστών συνεχίζουν να καταφτάνουν στα  ελληνικά νησιά, στην Κω βρίσκονται αυτή τη στιγμή 7.000 με 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δημαρχος Γιώργο Κυρίτσης τονίζει πως η εισροή προσφύγων και μεταναστών στο νησί συνεχίζεται ακατάπαυστα, σημειώνοντας πως καθημερινά φτάνουν στην Κω 800 με 1.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία και πολλοί περιμένουν για τη διαδικασία ταυτοποίησης έως και 10 ημέρες, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Φωτογραφία από το kostoday.gr

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από χθες στο δημοτικό στάδιο στην Κω, όπου οι μετανάστες σπεύδουν τις τελευταίες ώρες προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, έπειτα από το περιστατικό της Δευτέρας με τον αστυνομικό με το μαχαίρι που χαστούκισε μετανάστη, το μεσημέρι της Τρίτης η βία και οι συγκρούσεις αστυνομικών-μεταναστών κλιμακώθηκαν με αφορμή την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, στο στάδιο του νησιού Αναγόρας.

Οι μετανάστες δεν δέχονταν να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών.

Εικόνα από τα χθεσινά επεισόδια

Οι Διμοιρίες των ΜΑΤ στο γήπεδο της Κω

Πάντως, έπειτα από τα βίαια επεισόδια εστάλησαν χθες στο νησί με C-130 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για την αποκατάσταση της τάξης, ενώ σε σημερινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό σταθμό Μega ο δήμαρχος της Κω έκανε λόγο για μερική αποκατάσταση της τάξης.

Φωτογραφίες από το kosvoice.gr

Ωστόσο, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι έχει ζητήσει ένα με δύο μηχανήματα ταυτοποίησης της Europol για να αποσυμφορηθεί κατά το δυνατόν.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Είμαστε με 1,5 μηχάνημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τασία τώρα τα έβαλε με το δήμαρχο Κω: «Αδιαφορεί για την πόλη του»

Και ενώ η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου έχει βγει εκτός ελέγχου με τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου εξαπολύει επίθεση στον δήμαρχο Κω επειδή εκείνος ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα.

Με δήλωσή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Χριστοδουλοπούλου τον κατηγορεί ως αδιάφορο.

Αναλυτικά η δήλωσή της: «Ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο δήμαρχος Κω δήλωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι δημιούργησε ένα άθλιο γκέτο στο νησί.

 

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

«Χάος» είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο νησί της Κω.Μετά από το περιστατικό της Δευτέρας με τον αστυνομικό που χαστούκισε μετανάστη, εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα, ακόμη ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε αυτά της ντροπής που που έχουν καταντήσει καθημερινότητα στα νησιά του Αιγαίου με πρωταγωνιστές τους καταταλαιπωρημένους μετανάστες που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου που συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να χειριστούν ένα τόσο φλέγον ζήτημα μόνοι τους, χωρίς την ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας.

Το μεσημέρι της Τρίτης η βία και οι συγκρούσεις αστυνομικών-μεταναστών κλιμακώθηκαν στην Κω με αφορμή την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, στο στάδιο του νησιού Αναγόρας. Ωστόσο, οι μετανάστες δεν δέχονταν να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών. Για να διαμαρτυρηθούν έκλεισαν κεντρικό δρόμο της πόλης και παρεμπόδιζαν τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μετέβησαν εσπευσμένα στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ το απόγευμα της Τρίτης. Από το βράδυ της Τρίτης 40 άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) βρίσκονται στο γήπεδο του Αναγόρα, όπου πλέον επικρατεί ηρεμία. Το κακό όμως είχει ήδη γίνει. Σε φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε το Associated Press και οι οποίες κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου, απεικονίζονται βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου με σκοπό την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στο γήπεδο του νησιού.

Στις εικόνες απεικονίζονται αστυνομικοί να προσπαθούν να απωθήσουν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

Η Daily Mail, στην ιστοσελίδα της οποίας τα επεισόδια την Κω είναι πρώτο θέμα, γράφει ότι οι αστυνομικοί -κάποιοι με πολιτικά- προσπάθησαν να επιβάλλουν την τάξη χρησιμοποιώντας γκλομπ και τρομοκρατώντας τον κόσμο.

«Θέλουμε τα χαρτιά μας για να φύγουμε, θέλουμε να φάμε», φώναζαν οι μετανάστες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Δήμαρχος Κω: Η Χριστοδουλοπούλου δημιούργησε γκέτο, φοβάμαι ότι θα χυθεί αίμα

Αιχμές κατά της κυβένρησης και της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου άφησε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης. Όπως τόνισε, στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, σημειώνοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη.

Στη τελευταία -όπως τονίζει- προειδοποίηση που απευθύνει στην Πολιτεία προειδοποιεί πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυρίτσης καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ζητά να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

Όπως υποστηρίζει, το Κράτος είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητά από πρωθυπουργό να δώσει άμεσα λύση.

«Η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κατηγορεί την Κω και τον δήμαρχο και μάλιστα αποφεύγει και να μας μιλήσει. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει την πλήρη ευθύνη κι είναι εκείνη που δημιούργησε αυτή την κατάσταση στην Κω. Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικές από τη στάση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Δημιούργησε ένα άθλιο γκέτο που από την αρχή τής επισημάναμε πως είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Το κράτος είναι παντελώς απόν πλην συγκεκριμένων υπουργών, που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και βοηθούν», τόνισε.

Λέρος: Βρέφη και παιδιά κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια

Δεν είναι, όμως, μόνο η Κως  η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει τα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό. Προβλήματα υπάρχουν και στη Λέρο όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφτάσει περισσότεροι από 1.000 μετανάστες.

Τα άτομα αυτά κοιμούνται σε χώρους μέσα και έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού, αλλά και στους γύρω δρόμους, στην περιοχή Λακκί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, περισσότεροι από 427 πρόσφυγες βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην αυλή του Λιμεναρχείου.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οικογένειες και παιδιά, περιμένοντας να πάρουν τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη είναι άθλιες, με δεκάδες παιδιά να κοιμούνται το βράδυ σε χαρτόνια, χωρίς να έχουν ένα μέρος για να πλυθούν, ενώ η τουαλέτα που χρησιμοποιούν είναι χαλασμένη.

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα επεισόδια με τους μετανάστες στο νησί της Κω με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροσβεστήρες, προκειμένου να ηρεμήσουν το εξαγριωμένο πλήθος.

Σήμερα, μάλιστα, νέα επεισόδια εκδηλώθηκαν στο κέντρο της πόλης της Κω με εκατοντάδες μετανάστες να ξεσπούν την οργή τους όπου βρουν πετώντας αντικείμενα σε κινούμενα και σταθμευμένα οχήματα, αλλά και προκαλώντας ζημίες σε καταστήματα. Ο λόγος για τις εικόνες ντροπής που αναπαράγονται από κορυφαία διεθνή μέσα είναι η απόφαση των αρχών οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, να μεταφερθούν στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας.

Εντούτοις, οι μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από τη Συρία αρνήθηκαν να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών. Η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει σε οριακό σημείο με τον δήμαρχο της Κω να προειδοποιεί πως αν δεν αναλάβει άμεσα δράση η Πολιτεία θα χυθεί αίμα.

«Από πέρυσι τον Οκτώβρη που πρωτοαντιμετωπίσαμε το θέμα καταθέσαμε προς κάθε κατεύθυνση το ότι η Κως είναι αδύνατον να διαχειριστεί την οποιαδήποτε κατάσταση της μετακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε φτάσει σε ασύλληπτους αριθμούς για τις δυνατότητες της Κω. Σήμερα εδώ έχουμε περίπου 7.000 ανθρώπους, οι οποίοι δεν ελέγχονται με τίποτα», σημειώνει στο protothema.gr ο κ. Γεώργιος Κυρίτσης.

«Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν επεισόδια από τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στους αστυνομικούς της Κω, οι οποίοι όπως μου δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του παραρτήματος της αστυνομίας στη Δωδεκάνησο θα προχωρήσουν σε κατάληψη και κλείσιμο του αστυνομικού τμήματος, προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους. Προσπάθησαν να αμυνθούν και να διασώσουν ότι μπορούσαν, αλλά και να διαφυλάξουν την Υπηρεσία Αλλοδαπών. Οι αστυνομικοί προπηλακίστηκαν σκαιότατα. Όλα αυτά έγιναν, διότι οι μετανάστες δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία διαδικασία, ένας νόμος και μία τάξη που πρέπει να ακολουθήσουν. Απαιτητικά κι ίσως κι εκβιαστικά δε μπαίνουν ούτε στη διαδικασία να προχωρήσουν στη διεκπεραίωση των στοιχείων τους», επισημαίνει.

«Υπάρχει ένταση και στο κέντρο της πόλης με τους μετανάστες να πετούν μπουκάλια σε αυτοκίνητα και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα και καταστήματα. Είναι επικίνδυνο να πάμε εκεί. Ευτυχώς, υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν πέρασε μισή ώρα από την επικοινωνία μας και το υπουργείο έστειλε δύο διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διέθεσε ένα C-130 για να τις μεταφέρει στο νησί. Πανούσης και Φιλιππάκος είναι άκρως συνεργάσιμοι και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν. Περιμένουμε τις διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων, για να αποκατασταθεί η τάξη και να συνεχιστεί η διαδικασία διεκπεραίωσης για να αρχίσουν να φεύγουν. Λένε ότι θέλουν να φύγουν. Μα τους είπε κανείς ότι εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ;», προσθέτει ο κ. Κυρίτσης.

«Οι κάτοικοι πλέον δεν αντέχουν άλλο. Απευθύνω έκκληση να δείξουν αυτοσυγκράτηση, διότι η δράση προκαλεί κι αντίδραση. Ήδη, αρκετοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί εκεί που υπάρχει η ένταση και διαμαρτύρονται. Προσπαθούμε να τους κρατήσουμε σε απόσταση και σε ηρεμία. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών έφυγε από εκείνο το σημείο για να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση. Ελπίζω μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η τάξη και να επαναλειτουργήσει κι η υπηρεσίας, ώστε να φύγουν με το πλοίο της γραμμής περίπου  2.000 μετανάστες. Οι αρμόδιες  δυνάμεις δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο», δηλώνει στο protothema.gr ο δήμαρχος Κω, εξαπολύοντας, παράλληλα, τα πυρά του ενάντια στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κατηγορεί την Κω και τον δήμαρχο και μάλιστα αποφεύγει και να μας μιλήσει. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει την πλήρη ευθύνη κι είναι εκείνη που δημιούργησε αυτή την κατάσταση στην Κω. Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικές από τη στάση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Δημιούργησε ένα άθλιο γκέτο που από την αρχή τής επισημάναμε πως είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Το κράτος είναι παντελώς απόν πλην συγκεκριμένων υπουργών, που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και βοηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Φοβάμαι για θύματα. Φοβάμαι ότι αν δεν αποκατασταθεί η τάξη από τις αστυνομικές δυνάμεις θα δούμε και αίμα στην Κω. Όχι μεταξύ πολιτών και μεταναστών, αλλά πιθανότερο μεταξύ των ίδιων των μεταναστών, που ήδη ανάμεσά τους τσακώνονται και δέρνονται. Αυτό που βλέπετε στο Πεδίον του Άρεως είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στη Κω», επισημαίνει ακόμη ο κ. Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας πως «στο Πεδίον του Άρεως μιλάμε για 500-1.000 ανθρώπους. Εδώ μιλάμε για 7.000, που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την πόλη της Κω, στα πάρκα, στις πλατείες, τους πεζόδρομους κι όπου μπορείτε να φανταστείτε. Στην Κω έρχονται καθημερινά 800-1000 άνθρωποι. Έπαψαν πια να έρχονται με πλαστικές βάρκες κι έρχονται με ιστιοφόρα. Το νησί έχει 33.000 κατοίκους με τους 17.000 να ζουν στο κέντρο. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, εάν διανοηθεί κανείς τον πληθυσμό μας».

«Οι τουρίστες  πλέον αποφεύγουν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Κω και γενικά σε κεντρικά μέρη. Από αυτά, μάλιστα, που μου λένε οι επιχειρηματίες η πτώση του τζίρου στα μικρά μαγαζιά της πόλης είναι από 30% έως 60%», σημειώνει ο δήμαρχος Κω, καταλήγοντας πως «η κατάσταση για τη χώρα είναι πολύ δύσκολη. Εάν συνεχιστεί η ροή των μεταναστών με αυτούς τους ρυθμούς το χειμώνα η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη και θα έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες».

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τους μετανάστες που καθημερινά καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να βρει άμεσα μια λύση για το πρόβλημα.
Μια ημέρα έπειτα από το περιστατικό με τον Αστυνομικό ο οποίος χαστούκισε έναν μετανάστη στην Κω, νέες εικόνες ντροπής και βίας φτάνουν από το νησί, την ώρα μάλιστα που ο δήμαρχος ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.

Η νέα ένταση στο νησί ξεκίνησε με αφορμή την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας.

Ωστόσο, οι μετανάστες δεν δέχονται σήμερα να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.

 

Έτσι, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών.
Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, οι μετανάστες είχαν κλείσει κεντρικό δρόμο της πόλης και παρεμπόδιζαν τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή.

Μάλιστα, ένας αναγνώστης έστειλε το παρακάτω βίντεο από την Κω στο οποίο απεικονίζονται μετανάστες να πετούν μπουκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα σε κεντρικό δρόμο του νησιού. Ο ίδιος ανέφερε πως οι μετανάστες έχουν κατασκηνώσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Βασιλέως Γεωργίου, αρνούνται να μπουν στο στάδιο και απαιτούν άμεση προώθηση.


Ωστόσο, σε νέες φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε το Associated Press και οι οποίες κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου, απεικονίζονται βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στην Κω, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου με σκοπό την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στο γήπεδο του νησιού.

Στις εικόνες απεικονίζονται αστυνομικοί να προσπαθούν να απωθήσουν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

Η Daily Mail, στην ιστοσελίδα της οποίας τα επεισόδια την Κω είναι πρώτο θέμα, γράφει ότι οι αστυνομικοί -κάποιοι με πολιτικά- προσπάθησαν να επιβάλλουν την τάξη χρησιμοποιώντας γκλομπ και τρομοκρατώντας τον κόσμο.

«Θέλουμε τα χαρτιά μας  για να φύγουμε, θέλουμε να φάμε», φώναζαν οι μετανάστες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 

Προηγούμενη ενημέρωση: 

«Ξεφεύγει» η κατάσταση με τους μετανάστες που καθημερινά καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να βρει άμεσα μια λύση για το πρόβλημα.Μια ημέρα έπειτα από το περιστατικό με τον Αστυνομικό ο οποίος χαστούκισε έναν μετανάστη, ο δήμαρχος της Κω, σε μια δραματική δήλωσή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προειδοποιώντας μάλιστα ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες και η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη.

Στη τελευταία -όπως τονίζει- προειδοποίηση που απευθύνει στην Πολιτεία προειδοποιεί πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυρίτσης καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ζητά να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

Τέλος, υποστηρίζει ότι το Κράτος είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητά από πρωθυπουργό να δώσει λύση εντός της ημέρας.

Η δήλωση του κ. Κυρίτση:
«Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην Πολιτεία.

Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη.

Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της:

-Να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες από την Κω.

-Να έρθουν άμεσα στην Κω , ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

-Να τελειώσει ο μύθος με τη διαδικασία ταυτοποίησης. Στην Κω με 7.000 παράνομους μετανάστες και 600-800 να φτάνουν καθημερινά, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Ας το πάρουν απόφαση επιτέλους.

-Να υπάρξει φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, πόσους παράνομους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Κως; Πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;

Ο Δήμος Κω έκανε μια προσπάθεια , προσπαθώντας να μεταφέρει στο γήπεδο τη δομή ταυτοποίησης. Προσπάθησε να υποκαταστήσει το Κράτος που είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποδείχθηκε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Ο κ.Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει λύση εντός της ημέρας».

Τα περίπου 80 στον αριθμό έφτασαν τα κοντέινερς που τοποθετήθηκαν στον Βοτανικό, στο μέρος που θα στεγαστούν σε λίγες μέρες οι μετανάστες που θα μεταφερθούν από το πεδίον του Άρεως.

Από το πρωί συνεργεία της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Αθηναίων τοποθετούν στον εξωτερικό φράκτη αλλά και εντός του καταυλισμού περίπου 200 φυτά (τούγιες, πικροδάφνες και ανθοροδιες) σε μία προσπάθεια όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι υπεύθυνοι να μετατραπεί σε ένα «πάρκο όαση» για την διαμονή των μεταναστών. Για τον σκοπό αυτό όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής του τομέα Πρασίνου του δήμου Αθηναίων Δημήτρης Κυριακάκης τις επόμενες ημέρες θα φυτευτούν τουλάχιστον άλλα 200 φυτά.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση σημειώνεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αυτή την ώρα οι εργασίες. Έχει τοποθετηθεί ήδη  μια παροχή ρεύματος στον χώρο, που  δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα, και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το απόγευμα αναμένεται να μπει μια δεύτερη παροχή ρεύματος που θα λύσει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε όλο τον χώρο. Μετά το πέρας των εργασιών τα συνεργεία θα προχωρήσουν από αύριο στην ηλεκτροδότηση των κοντέινερ.

Όσον αφορά το κομμάτι της εγκατάστασης των μεταναστών από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα αναμένεται σύμφωνα πάντα με τον αρχικό προγραμματισμό να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την Παρασκευή ,  με βασική προϋπόθεση  να έχουν τελειώσει και όλες οι εργασίες στον χώρο, και το κυριότερο να έχει γίνει φυσικά και η εγκατάσταση των κλιματιστικών. Πάντως, εάν και εφόσον μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές εργασίες τότε το σίγουρο είναι ότι και λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου  η μεταφορά των μεταναστών θα αναβληθεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Εικόνες ντροπής για την χώρα μας κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου μέσα από τα social media, με αφορμή ένα περιστατικό που σημειώθηκε στην Κω και το οποίο αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα που έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις, με την κατάσταση σε πολλά ελληνικά νησιά να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου.

Ο ανταποκριτής του Associated Press, Ντάλτον Μπένετ, «ανέβασε» το μεσημέρι της Δευτέρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας Αστυνομικός να χαστουκίζει έναν μετανάστη, ενώ λίγη ώρα αργότερα είδε το «φως» της δημοσιότητας και το σχετικό βίντεο (δείτε το εδώ).

Στις εικόνες φαίνεται καθαρά ότι ο Αστυνομικός κρατά ένα μαχαίρι και το κραδαίνει απειλητικά προς την πλευρά των μεταναστών οι οποίοι περιμένουν να πάρουν τα χαρτιά που χρειάζονται προκειμένου να φύγουν από το νησί.

«Έλληνας Αστυνομικός κραδαίνει μαχαίρι και χαστουκίζει τρομοκρατημένους Πακιστανούς και Σύρους, ενώ περιμένουν για τα χαρτιά τους. καλώς ήρθατε στην Κω», ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε την φωτογραφία που ανάρτησε στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εικόνες έρχονται λίγες μόνο ημέρες έπειτα από το οδοιπορικό του BBC στην Κω κατά το οποίο δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου κατέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν καταφτάσει το τελευταίο διάστημα και οι οποίοι έχουν ανάγκη από τροφή, νερό και στέγη.

Στην αρχή του ρεπορτάζ το βρετανικό δίκτυο καταγράφει επίσης την άφιξη των μεταναστών στη νησί και την ένταση που σχεδόν κάθε ημέρα στην Κω, ενώ σε κάποια πλάνα φαίνονται κατά μήκος κεντρικού δρόμου του νησιού οι δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί προκειμένου να φιλοξενηθούν τα άτομα αυτά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλά μικρά παιδιά.

Πάντως, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Kosvoice.gr, τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια για την εκκένωση των πάρκων και των δημόσιων χώρων στο κέντρο του νησιού τα οποία έχουν καταληφθεί από μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό, οι μετανάστες οδηγούνται προσωρινά στο γήπεδο του νησιού στο οποίο ο Δήμος τοποθετεί χημικές τουαλέτες.

 Πάνω από 250 μετανάστες έφτασαν την Κυριακή στην Κω με τουρκικό ιστιοφόρο

Με περισσότερους από 3.000 μετανάστες να βρίσκονται πλέον στο νησί, ο υπευθύνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Κω, Σεβαστιανός Μαραγκός, απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να βοηθήσει το νησί, τονίζοντας πως ο Δήμος δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα που, όπως τονίζει, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από την άφρονα πολιτική των αφύλακτων θαλάσσιων συνόρων.

Ενταση με μετανάστες και Λιμενικούς στην Κάλυμνο

Δεν είναι, όμως, μόνο η Κάλυμνος η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει τα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Το πρωί της Δευτέρας επικράτησε ένταση και στην Κάλυμνο όταν περίπου 200 μετανάστες συγκεντρώθηκαν έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού και άρχισαν να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που υπάρχει στη χορήγηση προσφυγικών εγγράφων για να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν επεισόδια και υπήρξαν προπηλακισμοί Λιμενικών, ωστόσο, τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα και οι αρχές ενημέρωσαν τους μετανάστες ότι πρόκειται για ένα θέμα διαδικαστικό που χρειάζεται χρόνο για να λυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 700 μετανάστες βρίσκονται στο νησί το τελευταίο διάστημα και έχουν βρει καταλύματα σε δημόσιους χώρους, με τους κατοίκους της Καλύμνου να ζητούν την άμεση απομάκρυνση τους.

Πάνω από 1.000 μετανάστες στη Λέρο

Προβλήματα υπάρχουν και στη Λέρο όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφτάσει περισσότεροι από 1.000 μετανάστες.

Τα άτομα αυτά κοιμούνται σε χώρους μέσα και έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού, αλλά και στους γύρω δρόμους, στην περιοχή Λακκί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.