Ειδησεογραφικό site

Βουλγαρία: Δημοψήφισμα για την υποχρεωτική ψήφο εξετάζει η κυβέρνηση

83

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καθιέρωση υποχρεωτικής ψήφου ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2015 μελετά το κυβερνόν κόμμα στη Βουλγαρία, GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας).

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, Τσβετάν Τσβετάνοφ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ενώ υπογράμμισε ότι ένα εθνικό δημοψήφισμα θα δώσει σαφή εικόνα για τις προσδοκίες των πολιτών υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Βούλγαρων θα στηρίξει τη θέσπιση της υποχρεωτικής ψήφου.

Τόνισε όμως ότι οι κυρώσεις που θα προβλέπει ο νόμος για τη μη συμμετοχή στις εκλογές θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Ο κ. Τσβετάνοφ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και ερώτημα σχετικό με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψήφου, μέτρο που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή στις εκλογές των Βουλγάρων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Στάνισλαβ Ιβάνοβ, βουλευτής του GERB σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό bTV ανέφερε ότι μέσω της υποχρεωτικής ψήφου οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή.

Μάλιστα πρότεινε να υπάρχουν προνόμια για όσους ψηφίζουν, όπως προτεραιότητα όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, σε αντίθεση με τους πολίτες που δεν ψηφίζουν.

Ο Τσαβντάρ Γκεοργκίεβ από το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι η υποχρεωτική ψήφος δεν είναι πανάκεια και ότι είναι λάθος να πιστεύεται ότι το νομοθετικό αυτό μέτρο από μόνο του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες.

Η υποχρεωτική ψήφος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση της οικονομίας. Το μικρό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές είναι αποτέλεσμα του χαμηλού βιοτικού επιπέδου των Βουλγάρων, που προκαλεί μείωση της εμπιστοσύνης τους στους θεσμούς, τόνισε ο βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.