Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος από ΔΕΘ: Εξαιρετικά κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

40

Οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το πραγματικό δίλημμα είναι εάν «όλα αυτά που κάνουμε θα πιάσουν τόπο ή αν θα τα θέσουμε υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε πολύ κατω από το μηδέν».

Παρουσίασε μάλιστα πέντε άξονες για την εθνική στρατηγική:

  1. Απαλλαγή από το μνημόνιο
  2. Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
  3. Συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας για την απασχόληση
  4. Στήριξη ευπαθών ομάδων
  5. Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας πως το Κίνημα δεν απευθύνεται στο εσωτερικό του, αλλά στην κοινωνία.

«Είμαι πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που προσέφερε πολλά, έκανε όμως και πολλά λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη…» τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσφορά του κόμματος.

«Τώρα δεχόμαστε για τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε κολαφισμούς και ραπίσματα. Νιώθουμε μεγάλη πίκρα και λύπη αλλά θα μπορούσαμε να ειχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας. Δεν κάναμε την επιλογή αυτή. Σηκώσαμε το βάρος μόνοι μας», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ανέφερε πως ο ίδιος θέλει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν έχει σημασία η παραταξιακή καταβολή του προσώπου που θα επιλεγεί. «Η χώρα χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα, να εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια τη χώρα και να κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου. Η χώρα διαθέτει πολλούς ανθρώπους με τις παραπάνω ιδιότητες», σημείωσε.

Σχετικά με τις εξαγγελίες, που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχαν συμφωνηθεί όλα -και στη λεπτομέρεια τους- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα υπάρξει «αισθητή μείωση» της έκτακτης εισφοράς και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα διαμερίσματα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει όπως είπε, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε καίρια τα ελληνικά συμφέροντα.

Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει να πάρει μόνομερώς μέτρα σε σχέση με το χρέος, με κίνδυνο να γίνει η χώρα «ο αποσυνάγωγος της Ευρώπης». «Από εκεί που κάναμε κούρεμα του χρέους πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά θέλει να μπούμε σε μία συγκρουση και να γίνουμε ο ζήτουλας, ο αποσυνάγωγος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.