Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: «Έρχεται ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια» -Βγαίνουμε από το μνημόνιο και την τρόικα-Επίθεση στο «λόμπι της δραχμής» και όσους υπόσχονται «φανταστικούς παραδείσους»

41

Ολομέτωπη επίθεση στο «λόμπι της δραχμής» αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονται «φανταστικούς παραδείσους» εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα «που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική».

«Όλοι γνωριζόμαστε. Εγώ διακρίνω τον επιχειρηματικό κόσμο σε αυτόν που έχει τα χρήματά του στην Ελλάδα και θέλει να πάει καλά και σε αυτούς που έχουν τα άσετς σε Ευρώπη ή σε άλλες ώρες. Έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια. Αυτοί πράγματι είναι ο αντίπαλος στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το 2010 η τότε κυβέρνηση αντιμετώπισε το φάσμα της ασύντακτης χρεοκοπίας και πρόσθεσε: «Μας υπαγόρευσαν στην αρχή ένα πρόγραμμα με κενά και το διορθώσαμε. Η κρίση ξέσπασε ανεξέλεγκτα το 2010. Δεν δημιουργήθηκε τότε».

Πέραν αυτών υποστήριξε ότι εκτός από τα πολιτικά κόμματα, πλέον και οι πολίτες φέρουν την ευθύνη της εκλογικής τους επιλογής καθώς «δεν υπάρχει κάποιος που να μην ξέρει ποια είναι η κατάσταση».

«Τώρα υπάρχει και ευθύνη των πολιτών και όσων εκφράζονται ενώπιον του ελληνικού λαού» είπε για να προσθέσει: «Αν στον λαό βάλεις από την μια επώδυνα μέτρα και πίεση και από την άλλη φανταστικούς παραδείσους είναι πιθανό να επιλέξει το δεύτερο. Πριν όμως δεν ήταν ο λαός που είχε την ευθύνη. Τώρα όμως όλοι γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση… Όμως δεν πρέπει να προσβάλλεται ο λαός στον πυρήνα της ευφυΐας και τους ενστίκτου του γι αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας που εμφανίζεται εντός αιθούσης αλλά και εκτός».

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και υποστήριξε ότι τα μεγέθη και οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν, σημειώνοντας ότι φέτος δεν θα υπάρχει μόνο πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ, ως διαρθρωτικό πλεόνασμα, αλλά και πολύ χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 1%.

Παράλληλα μίλησε για «Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια-ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια» ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «που τα ‘ παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa – είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του.

«Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια.

Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους».

Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος αναγνώρισε πως υπάρχουν οι επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η «ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια – και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοί είναι οι μεν και οι δε» σημείωσε και κατέληξε:

«Υπάρχει ευθύνη όσων εκφράζονται ως πολιτικές ηγεσίες ενώπιον του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να προσβάλλεται στον πυρήνα της ευφυΐας και του ενστίκτου επιβίωσης που έχει. Και επειδή έχει ευφυΐα και ένστικτο, είμαι βέβαιος πως θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας, τόσο μέσα στην Βουλή όσο κι απ’ έξω».

Τα σχόλια είναι κλειστά.