Ειδησεογραφικό site

Βασίλης Λέκκας: «Φταίνε και οι υποταγμένοι πολίτες»

170

 Της Πέννυς Κροντηρά

«Κάστρα ψηλά και βουνά, κρατάτε γερά ο κόσμος μη χαθεί!» διαμηνύει ο ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας απευθυνόμενος στο λαό. Το «Καρφί» συναντήθηκε μαζί του στον κήπο ενός καφέ στο Χαλάνδρι, όπου μας μίλησε για τα χρόνια πορείας και εμπειρίας στο πλευρό σπουδαίων μουσικών, όπως ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, αλλά και για τη σημερινή πολιτική ζωή της χώρας.

Η συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι στην αρχή της καριέρας σας, πώς επηρέασε την πορεία του έργου σας;

Τα βρίσκω μπροστά μου συνεχώς! Έχουν συμπληρωθεί 35 χρόνια από όταν πρωτοερμήνευσα Χατζιδάκι. Τα πρώτα δέκα χρόνια είχα μία μόνιμη συνεργασία με τον Μάνο, που απέφερε πολύ μεγάλες δουλειές με συναυλίες, δίσκους. Ήταν οι βάσεις που πήρα για να γνωρίσω μία οικογένεια με μέλη τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μαρκόπουλο, τον Γιάννη Σπάθα, τον Τρανταλίδη. Δεν υπάρχει, πλέον, περίπτωση αυτό το ρεπορτόριο να μην το τραγουδώ σε κάθε συναυλία μου. Ο Μάνος ήταν το σχολείο μου.

Η γνωριμία σας με τον Μίκη Θεοδωράκη;

Τον Μίκη τον γνώρισα τη δεκαετία του 1980, μετά τον Μάνο Χατζιδάκι. Τότε κάνανε κοινές συναυλίες. Ένα τεράστιο καλλιτεχνικό γεγονός που ευτύχησαν να το δουν 5 πόλεις. Αργότερα έκανα συναυλίες με τη λαϊκή ορχήστρα του Θεοδωράκη, καθώς ήμουν μέλος της. Η επαφή αυτή μας οδήγησε σε μία δισκογραφική συνεργασία. Ο Μίκης είναι από μόνος του ένα σύμβολο. Το ανυπέρβλητο μέγεθός του είναι που καθορίζει τον ορισμό του Έλληνα, του οικουμενικού Έλληνα, που αποτελεί παγκόσμια ταυτότητα. Εγώ βάφτισα τον Μίκη «Διόνυσο» και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Υπάρχει ο «Απόλλωνας και ο Διόνυσος» που είναι ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης. Ο λυρισμός, η δύναμη και η αισθαντικότητα, η περηφάνεια και το ανάστημα είναι στοιχεία που μπορούμε να τα δούμε στο πρόσωπό του.

Πώς είναι η εμπειρία του να τραγουδήσει κάποιος στο Μέγαρο Μουσικής;

Έχω τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και στην πιο μικρή πόλη της Ελλάδας. Μου φαίνεται τελείως παρανοϊκό να ξεχωρίσω ένα μικρό καφέ στην Καβάλα, ένα μπαράκι σε ένα νησάκι από το Ηρώδειο. Δεν μου καίγεται καρφί. Εγώ θέλω να αισθανθώ ότι επικοινώνησα με το κοινό και πως ο κόσμος πήρε αυτό που όφειλα εγώ να καταθέσω. Το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής είναι μία επίφαση, όταν όλο το υπόλοιπο δεν έχει να πει τίποτα.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να ξεχωρίζετε και να έχει μιλήσει στην ψυχή σας;

Έχω πει πολλά ωραία τραγούδια, αλλά εγώ ξεχωρίζω το «Κάστρα ψηλά και βουνά». Έτσι όπως είναι δομημένο και το μήνυμα που μεταφέρει με συγκλονίζει πάντοτε. Μάλιστα, αν όχι πάντα, 8 φορές στις 10 το λέω. Βέβαια, μη νομίζετε ότι το έχουν παίξει τα ραδιόφωνα, εγώ δεν το έχω ακούσει ποτέ. Μέσα από αυτό το τραγούδι εκφράζομαι ενώπιον του κόσμου.

Το 2007 είχατε θέσει υποψηφιότητα με το ΚΚΕ στη Β’ Αθηνών. Θα τολμούσατε ξανά;

Δεν το έχω απορρίψει αν και είχα πρόταση. Πρέπει να έχεις τη θέληση, τη δυνατότητα και τα κότσια να αντεπεξέλθεις σε τόσες υποχρεώσεις. Το 2007 μπορούσα. Αργότερα, απομακρύνθηκα ως προς τη σκέψη λόγω οικογενειακών και καλλιτεχνικών  προτεραιοτήτων. Θα πρέπει να προηγηθεί μία διαδικασία προετοιμασίας, να εκπαιδευθώ και όχι στο «παρά πέντε» για να θέσω και πάλι υποψηφιότητα. Τότε, ίσως να το σκεφτώ, γιατί η τάση μου περιέχει το να αντιδρώ ούτως ή άλλως.

Το 2011 σε συνέντευξή σας είχατε δηλώσει για τους πολιτικούς «Είστε ξεπουλημένα τομάρια. Δεν ανήκετε σε αυτόν τον τόπο. Είστε εταιρεία δολοφόνων εισαγόμενη. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί». Έχει αλλάξει κάτι τώρα;

Αυτά που έχω πει εγώ είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν πει επίσημα χείλη και δεν τα παίρνω πίσω. Ακόμη και ο Μίκης τους έχει αποκαλέσει «προδότες». Το 2010 και τον Μάρτιο του  2013 έκανα κάτι πολύ πιο σημαντικό, που δυστυχώς δεν προβλήθηκε. Πραγματοποίησα πορεία διαμαρτυρίας από τον Τύμβο του Μαραθώνα έως την Ακρόπολη με ένα πανό. Κανένας καλλιτέχνης ή πολίτης δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Στο πανό προέτρεπα τον κόσμο να βγει στην Ακρόπολη και να μην κρύβει την οργή του. Να δώσουμε ένα μήνυμα. Όμως, το σύστημα φρόντισε να μη βγει όλη αυτή η ιστορία στην επιφάνεια. Απογοητεύτηκα πολύ από τη συμπεριφορά του Έλληνα, γιατί δεν μαζεύτηκε κανείς να συμμετάσχει σε κάποιο έστω σημείο. Είναι πολύ δύσκολο να συμβάλεις σε μία επαγρύπνηση. Πλέον, φταίει ο κόσμος γιατί έχει αμέτρητα παραδείγματα, αλλά βγάζει έναν υποτακτικό χαρακτήρα. Ο φόβος είναι αυτό που κατάφερε να εξασφαλίσει για λογαριασμό του ο λαός και το πέτυχε μόνος του.

Ένα μήνυμα προς τον κόσμο και την κυβέρνηση;

Στον κόσμο θα έλεγα ότι οφείλουμε να αντιδράσουμε, γιατί δεν θα τη γλιτώσουμε. Ποτέ τόσοι πολλοί δεν φοβήθηκαν τόσους λίγους. Ενώ στα δύο κόμματα που κυβερνούν, ότι είναι πολύ λίγοι και σε ποιότητα ως όντα και σε ποσότητα.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά;

Είμαστε ήδη στο στούντιο σε μουσική και στίχους της Βάσως Αλαγιάννη και με τη συμμετοχή άλλων προσώπων όπως της Μαρίας Παπαδάκη. Η δουλειά θα κυκλοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο.

Πώς βιώνετε την κρίση;

Είναι τεχνητή κρίση, από τη στιγμή που οι άνθρωποι μην έχοντας παιδεία μπορούν να πατήσουν αυτή την πατάτα. Αν είχαμε σωστή εκπαίδευση θα μπορούσαμε να την ανατρέψουμε την επόμενη μέρα. Τώρα οδηγούμαστε στον Καιάδα. Δεν έχουμε καμία ελπίδα να βγούμε από αυτή την ιστορία. Έχουμε μάθει να μην αντιδρούμε. Όλα αυτά τα χρόνια αυτό σχεδιαζόταν και τώρα οι γενιές είναι κρεμασμένες στον αέρα. Και όχι αυτό που ακούγεται ότι βγαίνει η γενιά στην παραγωγή. Αυτό είναι ό,τι πιο χυδαίο μπορείς να πεις για έναν άνθρωπο. Είναι κρεαταγορά. Ζητάνε τώρα την ευθύνη από τους πολίτες και άντε να βρεις τώρα την άκρη του νήματος! Ζούμε σε μία σχιζοφρένεια με σχιζοφρενείς εκπροσώπους της κυβέρνησης που είναι τραγικά επικίνδυνοι. Με έχει επηρεάσει όλο αυτό στην καθημερινότητά μου. Πλέον δεν υπάρχει διάλογος δημιουργικός αλλά επιβίωσης. Πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, γιατί ο φόβος είναι πάνω από όλα. Ο φόβος έχει οδηγήσει τον κόσμο στη λογική της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι θέμα οργής, γιατί τότε θα ήταν πιο δημιουργική και πιο απόλυτη. Θα έδινε λύση η οργή. Ο φόβος οδηγεί να κρυφτεί κάποιος πίσω από αυτόν που και καλά τον προστατεύει. Είναι σφάλμα.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»

Ο ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας αυτό το καλοκαίρι θα οργώσει όλη την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα ερμηνεύσει αγαπημένα και διαχρονικά ακούσματα από τις προσωπικές συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σπουδαίους δημιουργούς. Μουσικές αγαπημένες και πιο επίκαιρες από ποτέ, θα αποδοθούν και πάλι με σεβασμό προς το κοινό, από τη ανατρεπτική και αντιδραστική προσωπικότητα του σημαντικού ερμηνευτή μας, συντροφεύοντας ευχάριστα τις καλοκαιρινές μας βραδιές.

Το πρόγραμμα των συναυλιών:

13/7 Γιάννενα στο Φρόντζο

16/7  Χανιά στα Νωπήγεια Κισσάμου στο Πέτρινο Θέατρο

17/7 Χανιά στην Ανατολική Τάφρο

18/7 Ηράκλειο Κρήτης στο στέκι του Ιπποκράτη

30/7 Αθήνα στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι με τίτλο «Θέλω Όνειρα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.