Ειδησεογραφικό site

Βαλαβάνη: Όλοι ρυθμίζουν τα χρέη τους εκτός από τους μεγαλοοφειλέτες

22

Ολοι εκτός από τους μεγαλοοφειλέτες σπεύδουν να ενταχθούν σε μια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή η κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Εως σήμερα, όλες οι ρυθμίσεις έχουν αποφέρει στα δημόσια ταμεία συνολικά 933 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από τα 6.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμφανίζουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ μόλις οι 130 έχουν αιτηθεί τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ηγεσίας του υπουργείου με αποτέλεσμα η κα. Βαλαβάνη να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις κατά όσων μεγαλοοφειλετών δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους.

«Κάνω έκκληση και προειδοποιώ όλους να ενταχθούν στην ρύθμιση έως την 26ηΙουνίου. Για όσους δεν το κάνουν – και σήμερα το 99% των οφειλετών άνω του ενός εκατ. ευρώ δεν το έχει κάνει –  θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες, όσο σοβαρές μπορεί να είναι» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός. Την ίδια ώρα κάλεσε τους εφοριακούς να «δείξουν ανοχή» στους μικροοφειλέτες των 3 – 5 χιλ. ευρώ, να μην προχωρούν σε κατάσχεση των λογαριασμών τους και να τους διευκολύνουν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών.

Αναφορικά με την πορεία των εσόδων είπε ότι για την ρύθμιση εξπρές στην οποία ο οφειλέτης βάζει ότι ποσό θέλει και σβήνει αντίστοιχο ποσό από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα:  Εως την 6.6.2015 είχαν ενταχθεί 45.063 οφειλέτες (στις 29.4 ήταν 27.687) για συνολικό χρέος 571 εκατ. ευρώ ενώ το δημόσιο εισέπραξε από προκαταβολές 45,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτούς  τα16 φυσικά ή νομικά πρόσωπα είχαν χρέη ανω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και κατέβαλαν συνολικά ποσό κοντα στο 1 εκατ. ευρώ διαγράφοντας προσαυξήσεις 808 χιλ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την τακτική του υπουργείου υποστηρίζοντας ότι «στην πράξη φαίνεται ότι χαρίζετε όσα εισπράττετε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.